El tren tramvia del Camp de Tarragona i el Baix Penedès

Al fil del desplegament del tren-tramvia del Camp de Tarragona i les altres infraestructures de transport ferroviari després de llegir la notícia, m'agradaria escriure aquest article amb una visió baix penedesenca d'aquesta proposta que passa de llarg per al Baix Penedès, i que s'ha cuinat entre Barcelona i Tarragona sense comptar amb nosaltres a la vista que cap euro està previst que caigui al Baix Penedès.

 

El primer que vull dir en aquesta matèria, és que veig molt interessant que la Generalitat i l'Estat, es deixin tants diners per millorar la connectivitat ferroviària de Tarragona, Reus, Cambrils, Vila-seca i Salou i es faci a través d'un projecte de tanta envergadura i tan il·lusionant, que sense cap mena de dubte, millorarà les connexions de la ciutadania a la vegada que potenciarà els nuclis urbans, sent en si mateix una bona eina per al turisme de la zona.

 

Totes aquestes infraestructures de les quals es parla que es tiraran endavant, són bones eines per la millora del transport públic i la connectivitat, donat que a més de la creació del tren-tramvia del Camp de Tarragona, parla de construcció d'estacions intermodals, connexions amb l'AVE i l'Aeroport de Reus i millores infraestructurals generals. També es parla del compromís de la Generalitat de Catalunya de tenir 28 expedicions de l'R17 des de Barcelona amb Salou, perquè «El 90% dels viatgers de tren de Salou van en direcció Barcelona».

 

Llegir aquesta notícia és molt interessant, però el primer que em pregunto és: On queda definida la situació de l'eix ferroviari del Baix Penedès en tot aquest pla? Caldria destacar que la situació actual de les estacions principals de la comarca deixa molt a desitjar, donat que les seves infraestructures són un complet desastre. Per posar exemples, l'estació de l'Arboç no té ascensor; la de Vendrell està en estat de semi abandonament, sense porxos amplis per garantir una estada còmoda als usuaris quan plou i amb pocs bancs, i l'estació de Sant Vicenç de Calders té un aparcament petit i un únic lavabo dintre del bar de l'estació, però no hi ha cap euro per millorar-les. 

 

També caldria dir que tota aquesta connectivitat amb Barcelona que demana des de Salou, 28 expedicions pagades amb diners de la Generalitat, deixen en ridícul la demanda històrica del Baix Penedès, de dos trens al dia per l'R4 per connectar la comarca amb el cinturó industrial de la ciutat Comtal, lloc de feina de molta gent del Baix Penedès. Queda palès, llegida la notícia, que la Generalitat i l'Estat es deixen molts diners amb la connectivitat del Camp de Tarragona i s'obliden del Baix Penedès.

 

Pel que fa al desplegament del Corredor del Mediterrani, feu una ullada a aquest vídeo, aquestes són les conseqüències del seu desplegament, el tren està separat de l'andana 29 centímetres a l'estació de Rodalies de Vendrell, donat que aquesta infraestructura de mercaderies està fent condicionar una infraestructura de transport de persones per transportar mercaderies sense pensar en els usuaris. A més, quan et queixes d'això a Adif, et diuen que no es pot fer res de res i que tot és totalment legal. Més endavant parlarem dels pas dels trens de mercaderies pel cor de la capital del Baix Penedès i les seves conseqüències per als veïns i veïnes. Cal destacar que diu la notícia que el Conseller de Territori Xarvier Puig «Defensa el 'bypass' de l'Arboç per connectar els trens de Rodalies que entren a la ciutat amb l'alta velocitat del Corredor Mediterrani» tot això, és el que traurem d'aquesta gran infraestructura ferroviària? Quins polítics del Baix Penedès han negociat això?

 

M'agradaria recordar als governants de la Generalitat i l'Estat que a la capital de la comarca del Baix Penedès tenim l'estació de Sant Vicenç de Calders, un dels nusos ferroviaris més importants de Catalunya, que fa veritable fàstic, per l'abandonament que ha fet d'Adif patrimoni, dels veïns del Barri Ferroviari, que no s'ho mereixen, perquè mantenen viva la memòria històrica de la Colònia ferroviària que té més de 100 anys d'història i que, en si mateixa, hauria de formar part del patrimoni històric de Catalunya. D'altra banda per l'abandonament d'Adif infraestructures de l'estació, aquest punt de connexió ferroviària té un aparcament de 90 places a peu d'estació i és molt necessari tenir-ne moltes més, a la vegada que és un bon punt per fer una estació intermodal per connectar per carretera l'interior de Baix Penedès amb la línia ferroviària. I als polítics locals, als del meu poble, capital de la comarca del Baix Penedès recordar-los, allà on posa zona verda, hi vull un parc.

 

Ja per acabar de despatxar amb tots, després de llegir aquesta notícia del nou tren tramvia del Camp de Tarragona, el que em pregunto vista la capacitat d'inversió en aquesta matèria que hi ha, és: Què han fet els governants del Baix Penedès perquè no caigui ni un euro en infraestructures al nostre territori? Com és possible que ens trobem amb uns serveis sota mínims, mentre que al Camp de Tarragona es preparen per inversions milionàries de millora de l'estructura ferroviària en tots els seus àmbits? Com és possible que tenint una de les estacions més importants de Catalunya, Sant Vicenç de Calders, no hi hagi inversions de millora? Com s'ha pogut consensuar tot això a la Generalitat i l'Estat sense que comptem per res la gent del Baix Penedès? Aquí ho deixo, llegiu i reflexioneu sobre el tema.

 

Antonio Garcia Leal
Portaveu de la Xarxa Vendrellenca
Comentaris
pepon
No pateixis que Adif no invertirà res a Tarragona. Fer projectes és gratis i fa il. lusió però després s'executa menys del 20%a Catalunya. La Generalitat es fot, ja ja i ja. Si vols veure. inversions en trens hauràs d'anar a Madrid perquè a Catalunya no els faran perquè hi ha catalans que voten això.

envia el comentari