Temperatures tòrrides dimecres per una onada de calor que anirà a més

Les temperatures pujaran més dimecres i el pitjor d’aquest episodi extrem encara ha d’arribar. Entre dijous i dissabte s’assoliran o superaran els 40º a punts de l’interior
Mapa de previsió per aquest dimecres | Catalunya Méteo

 

L’onada de calor ja la tenim aquí i aquest dimarts ens ha deixat més de 30º a l’interior i molts punts del prelitoral, però pel damunt dels 35º a Ponent, com ara a Baldomar, a la Noguera, on s’han superat els 38º. En canvi, el vent marítim i alguns núvols baixos han mantingut els termòmetres frenats a prop de la costa, però amb marcada xafogor. No obstant, la calor anirà a més dimecres i tocarà sostre entre dijous i dissabte amb fins a 40º o més a l’interior.

 

De moment, aquest dimecres els termòmetres continuaran escalant graus i moltes màximes es mouran entre els 33º i 38º, si bé a Ponent ja es poden fregar els 40º. No obstant, al litoral seran més baixes amb entre 28º i 33º, si bé la xafogor hi serà molt marcada amb vent moderat del sud. L’efecte fogony, amb vent del sud reescalfat, farà que els termòmetres es disparin especialment a la Vall d’Aran amb calor extrema. En aquest sentit, el Servei Meteorològic de Catalunya estén les alertes per temperatures extremadament altes a gran part de l’interior aquest dimecres, mentre que Protecció Civil té activada l’alerta del pla PROCICAT per onada de calor.

 

Mapa d'alertes per calor extrema aquest dimecres | METEOCAT

 

De nit també farà calor i tindrem casos de nits tropicals a molts punts, no només de la costa. Mínimes entre 18º i 23º en general, un pel més baixes al Pirineu i Prepirineu. Pel que fa a l’estat del cel, el sol dominarà amb calitja de la pols en suspensió que deixarà un color terrós i alguns núvols baixos al matí a la costa sud.

 

Aquesta onada de calor és fruit de l’arribada de vents molt càlids provinents del nord d’Àfrica impulsats per una borrasca encallada a l’Atlàntic. La glopada d’ambient tòrrid afectarà molts punts de l’Europa occidental aquests dies, mentre que a Catalunya tindrem l’episodi de calor prolongada i extrema més important dels últims anys.

 

Aquests propers dies seran els de més calor del que portem d'any | Arxiu

 

El pitjor de l’onada de calor encara ha d’arribar

L’onada de calor viurà el seu pic entre dijous i divendres i, per tant, el pitjor encara ha d’arribar. Aquests dies es preveu màximes d’entre 35º i 39º a l’interior i prelitoral i assolint o superant lleugerament els 40º a Ponent, vall de l’Ebre i alguns punts locals de la Catalunya i Altiplà Central. A la costa també se superaran els 30º amb facilitat amb molta xafogor.

 

Les nits seran molt càlides i de mal dormir a gran part de Catalunya, també a l’interior, amb mínimes pel damunt dels 20º i, inclús, rondant els 25º en alguns punts. En aquest sentit, el SMC empitjora les alertes per dijous i divendres, amb tot l’interior, Pirineu i Prepirineu amb avís vermell per risc molt alt de calor extrema.

 

Mapa d'alertes per calor extrema de cara a dijous | METEOCAT

 

També et pot interessar...