ÚLTIMA HORA

❗ A presó 2 dels detinguts els darrers dies a TGN pels aldarulls

Falset celebra la festa de l'Encamisada

La festa en honor a Sant Antoni va més enllà dels Tres Tombs, rememorant una llegenda local
Falset celebra la festa de l'Encamisada | Laia Solanellas

 

La capital del Priorat rememora aquest cap de setmana la festa de l'Encamisada; una festa popular en honor a Sant Antoni, que aglutina els actes tradicionals dels Tres Tombs amb la singularitat d'una llegenda popular que es remunta a la Guerra del Francès.

 

L'Encamisada de Falset

Segons explica la tradició local, els falsetans es trobaven atrapats pel setge de les tropes enemigues; de tal manera que en una nit de boira es van vestir tots ells de blanc, per tal de passar inadvertits gràcies al fenomen meteorològic i alliberar-se així dels seus captors.

 

Des de llavors, falsetanes i falsetans rememoren aquesta victòria any rere any des de fa més d'un segle, vestint-se amb robes tradicionals i recorrent els carrers del poble, en una cercavila que compta també amb els actes tradicionals de la festa dels Tres Tombs en honor a Sant Antoni i que fou declarada Festa Tradicional d'Interès Nacional.

 

 

Una imatge d'una edició anterior de l'Encamisada. | Marc Vinyes

 

Cercavila, panets de Sant Antoni i la Jota de Falset

Organitzada pel Centre d'Estudis Falsetans, l'Encamisada reuneix més d'una cinquantena de cavalleries en un cap de setmana que atrau gent de tota la comarca. Dissabte 19 de gener a dos quarts de vuit del vespre, i diumenge 20 a les onze del matí, els Dimonis de Falset, juntament amb la Banda de Música Vila de Falset, encapçalaran la desfilada de carruatges i 'encamisats', comptant també amb la pubilla, l'hereu, els fadrins i damisel·les de Falset i els Quintos, que s'encarregaran de portar el carro de Sant Antoni. La pubilla de les comarques tarragonines, i la pubilla i l'hereu de les comarques lleidatanes seran les 'autoritats' convidades a la festa.

 

Són destacables també el pregó de dissabte a les vuit del vespre, la benedicció dels animals i l'esmorzar popular de diumenge a dos quarts de nou del matí; així com el ball de la Jota de Falset, un element del folklore tradicional d'aquesta localitat que resulta imprescindible i que es balla durant la Missa Major en honor a Sant Antoni, a dos quarts de dotze del matí.

 

A més a més, durant la missa on es ballarà la jota, es beneiran els Panets de Sant Antoni, uns pans dolços que ajuden a finançar la celebració de la manera més llaminera.

💬 Fes clic aquí per rebre al teu mòbil l'actualitat de Tarragona. És gratis!

Comentaris