La Taula del Siurana s'ajorna fins passades les eleccions

La sessi√≥ d'octubre saltar√† al novembre a petici√≥ dels alcaldes implicats | El conseller Calvet s'havia comprom√®s a trobar una soluci√≥ ¬ęabans de l'estiu¬Ľ
Imatge d'arxiu de la constituci√≥ de la Taula del Siurana-Riudecanyes | ACN

 

La Taula del Siurana, que ha de trobar una soluci√≥ al conflicte per l'aigua del riu, torna a patir un retard, ara, a causa de les eleccions generals. Despr√©s de la sessi√≥ celebrada la setmana passada, el Govern catal√† ha ajornat la data de la pr√≤xima reuni√≥, segons fonts de Medi Ambient informen a TarragonaDigital. Marta Subir√†, secretaria de Medi Ambient i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, explica que estava prevista per finals d'octubre, per√≤ els alcaldes implicats van demanar traslladar-la passat el per√≠ode electoral.

 

La Plataforma pel Riu Siurana, per contra, denuncia en un comunicat que la reuni√≥ celebrada la setmana passada ¬ęva acabar sense fixar data per una nova reuni√≥ a causa de la convocat√≤ria d‚Äôeleccions a l‚ÄôEstat espanyol¬Ľ, informaci√≥ publicada inicialment per aquest mitj√†. No √©s la primera vegada que denuncien l'ajornament d'aquestes sessions i, de fet, ja es treballa en temps de pr√≤rroga.

 

Fa m√©s de tres mesos que el conflicte entorn de l'aigua del riu Siurana hauria d'haver-se resolt. ¬ęAbans de l'estiu del 2019¬Ľ, va afirmar en constituir-se la Taula Dami√† Calvet, conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya. S'havien de celebrar sis sessions, una cada mes, entre el gener i el juny d'enguany, per√≤ nom√©s se n'han celebrat quatre comptant la de la setmana passada, tal com recorda la Plataforma, i tres mesos fora del suposat termini.

 

Imatge d'arxiu del pantà de Siurana | Clàudia Bonet

 

Quatre sessions de sis previstes

La Plataforma considera que √©s ¬ęuna mostra de l'absoluta falta de determinaci√≥ per afrontar la situaci√≥ insostenible que est√† patint el Priorat¬Ľ. En un comunicat em√®s avui asseguren que el riu viu ¬ęuna situaci√≥ de manca d'aigua que, aquest estiu, s'ha vist agreujada per la sequera¬Ľ. Recorden que ¬ęal problema end√®mic de la falta d'un cabal suficient, s'han d'afegir les dificultats de subministrament a Gratallops, Poboleda i Torroja, i abundants p√®rdues per les elevades temperatures i la falta de reg, especialment la vinya¬Ľ.

 

Clamen que ¬ęs‚Äôhan convocat nom√©s quatre de les sis sessions previstes¬Ľ de la Taula, tot i haver comptat amb nou mesos en lloc dels sis inicials. A m√©s, asseguren que a les que s'han convocat hi ha hagut ¬ępres√®ncia de m√©s pol√≠tics i advocats que no pas t√®cnics¬Ľ. Tampoc es mostren satisfets pel contingut de les trobades. ¬ęS'ha tractat molt abastament de cabals, consums, concessions, drets hist√≤rics i preu de l'aigua, i no s'ha parlat gens de la protecci√≥ ambiental del riu Siurana¬Ľ, denuncien.

 

Precisament l'àmbit ambiental i ecològic és el que centrarà la pròxima reunió de la Taula, que se celebraria a meitats del mes de novembre. Segons Marta Subirà, després d'haver dedicat les sessions anteriors a les dades sobre usos i consums, la pota del riu Siurana com a espai ambiental monopolitzarà l'ordre del dia de la pròxima sessió de la Taula.

 

La Plataforma i entitats com GEPEC han convocat, els darrers anys, actes reivindicatius al llarg del Siurana-Riudecanyes | Jordi Ol√†ria Gras

 

Un conflicte territorial

De fet, a finals de gener es va celebrar la segona trobada, i Reus primer i el Baix Camp al darrere, van amena√ßar de deixar la Taula i rec√≥rrer judicialment qualsevol acord que aquesta prengu√©s. Consideraven que l'Ag√®ncia Catalana de l'Aigua no era imparcial i no feia la funci√≥ d'√†rbitre que li pertocava. El conseller Calvet va demanar rebaixar la tensi√≥ i actuar amb transpar√®ncia per evitar conflictes majors. Finalment, l'ACA havia d'aportar dades del volum d'aigua consumit i la gesti√≥ que se'n fa tant al Baix Camp com al Priorat.

 

Per la Plataforma, ¬ęla problem√†tica es redueix a qu√® el preu al qual se subministra l'aigua del Siurana √©s molt menor al cost de les alternatives de subministrament que t√© el Baix Camp¬Ľ. De fet, a l'altre cant√≥ de la Taula, actors com l'Ajuntament de Reus afirmen que, si el municipi no pogu√©s comptar amb l'aigua de Siurana i de Riudecanyes, la factura de l'aigua pujaria de preu. El comunicat conclou que ¬ęla Taula en canvi est√† servint perqu√® les parts defensin els que consideren els seus drets i en aquest joc el riu es queda sense defensa¬Ľ.

 

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Dami√† Calvet, va presidir la primera trobada de la Taula del Siurana-Riudecanyes | ACN

 

El Govern presumeix de la Taula del Siurana

Precisament avui s'ha celebrat, a Tarragona, la segona sessi√≥ dels processos de participaci√≥ de la planificaci√≥ hidrol√≤gica catalana entre 2022 i 2027. La directora de Territori i Sostenibilitat a Tarragona, Trinitat Castro, ha destacat la l√≠nia de treball del Govern catal√† en q√ľestions concretes com el sistema Siurana-Riudecanyes. Tamb√© el director de l'Ag√®ncia Catalana de l'Aigua, Llu√≠s Ridao, ha fet √®mfasi en aquest conflicte. Assegura que la Taula es va constituir ¬ęamb la voluntat de recollir les propostes del territori i consensuar una proposta de cabal ecol√≤gic que pugui ser compatible amb la resta d'usos¬Ľ.

💬 Fes clic aqu√≠ per rebre al teu m√≤bil l'actualitat de Tarragona. √Čs gratis!

Comentaris