El Priorat ha registrat la primera nit tropical de l'any a Catalunya

El Priorat registra la primera nit tropical del 2019 a tot Catalunya

La població de Margalef ha estat la protagonista amb els seus 20,6º de mínima a causa del vent del sud. La nit ha estat suau a molts punts però dimecres baixen les temperatures

La calor diürna d’aquests últims dies està sent de ple estiu amb màximes molt altes per l’època, i això també està començant a repercutir a les mínimes, que cada vegada són més altes. Així, aquest dimarts s’ha registrat la primera nit tropical a Catalunya gràcies als 20,6º de mínima registrats a Margalef, al Priorat. 

Aquest és l’únic lloc de Catalunya que no ha baixat dels 20º durant la darrera matinada, però també hi ha hagut molts punts del territori que s’han quedat molt a prop d’aquesta xifra a causa del vent suau del sud reescalfat i que ha mantingut la humitat molt baixa. Aquest és el cas, per exemple de la Vall d’en Bas, a la Garrotxa, on no han baixat dels 19,5º. 

Curiosament, a tan sols 5 quilòmetres de distància, a Olot, la mínima ha estat clarament més baixa i s’ha situat als 11,2º. Això s’explica pel fet que la capital de la comarca ha quedat més a recer d’aquest vent reescalfat. Les temperatures han quedat força altes de nit a gran part del litoral i punts del prelitoral i interior de Tarragona i Girona, amb alguns valors entre els 16º i 20º. La calor ja començava a deixar-se sentir a diverses comarques de bon matí, com es pot veure en els valors que teníem a tot Catalunya a les 07:00h d'aquest dimarts:

Què és una nit tropical a Catalunya?

A Catalunya, es considera nit tropical quan la temperatura mínima no baixa dels 20º. És a partir de llavors quan es fa més difícil dormir, ja que pel damunt d’aquesta xifra la humitat també hi juga un paper important i, si aquesta no és gaire baixa, provoca xafogor que fa que es faci complicat estar-se al llit quiet i tranquil. 

Aquesta situació és molt freqüent a l’estiu al litoral català i, en conjunt, a gran part de la costa mediterrània. No obstant, el canvi climàtic derivat de l’escalfament global està provocant que la xifra de nits tropicals estigui augmentant any rere any a casa nostra. Un fet que es veu agreujat per les illes de calor de les ciutats, cada cop més contaminades.

Aquest llindar dels 20º també és vàlid per molts països europeus a l’hora de considerar si una nit ha estat tropical. No obstant, a altres zones del món aquesta xifra varia, ja que, per exemple, al Japó aquest número es situa en els 25º. 

També et pot interessar...


Comentaris