Tancats els accessos al Montsant aquest dimarts per l鈥檈levat risc d鈥檌ncendi

L鈥檕nada de calor que afecta aquests dies Catalunya i la sequera del territori han obligat a prendre aquesta decisi贸 i a activar el nivell 3 del Pla Alfa en 10 comarques
Accessos tancats al Montsant aquest dimarts per l'elevat risc d'incendis | TarragonaDigital

 

El Departament d鈥橝gricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentaci贸 de la Generalitat ha anunciat que aquest dimarts al mat铆, 23 de juliol, es tancaran els accessos al Parc Natural de la Serra de Montsant davant de l鈥檈levat risc d鈥檌ncendi. A m茅s, s鈥檃ctivar脿 el nivell 3 del Pla Alfa, el m脿xim possible, en 73 municipis de 10 comarques de tot Catalunya davant d鈥檃questa situaci贸 agreujada per la forta onada de calor.

 

 

L鈥檌ncrement del perill d鈥檌ncendis forestals per les temperatures extremes i la disminuci贸 de la humitat relativa han obligat a prendre aquestes mesures. De tots els municipis dins del nivell 3 del Pla Alfa, 32 corresponen a zones elevades de la Conca de Barber脿, Segarra, Anoia, Bages i Solson猫s, on encara s鈥檈st脿 segant, mentre que 41 s贸n termes municipals de les comarques de la Terra Alta, Ribera d鈥橢bre, Segri脿, Garrigues i Priorat, on la sequera territorial 茅s excepcional.

 

D鈥檃questa manera, els Agents Rurals, juntament amb els Mossos d鈥橢squadra i ADF, duran a terme tasques de vigil脿ncia a les zones amb alerta 3 del Pla Alfa a causa del risc molt alt d鈥檌ncendi forestal. Es far脿 un control en aquests punts i queden suspeses totes les activitats que poden generar perill de foc.

 

L鈥檃lerta es mantindr脿 fins, com a m铆nim, dijous d鈥檃questa setmana, en funci贸 de com evolucioni la previsi贸 meteorol貌gica d鈥檃questa nova onada de calor. Les institucions recorden que, en el cas de la recol路lecci贸 de cereal, cada recol路lectora ha de portar 4 extintors amb base d鈥檃igua. No es descarten m茅s restriccions en altres massissos al llarg de la setmana, ja que la previsi贸 indica que la calor extrema es mantindr脿 almenys fins dijous amb algunes m脿ximes al voltant dels 40潞 a Ponent i a l鈥檌nterior de Tarragona.  

 

El risc d'incendi 茅s molt elevat aquesta setmana | ACN

 

Consells per prevenir incendis forestals

El 90% dels incendis forestals tenen el seu origen en l鈥檃ctivitat humana, ja sigui per imprud猫ncies o causat de forma accidenta. D鈥檃questa manera, el Departament d鈥橝gricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentaci贸 de la Generalitat dona aquests consells per tal d鈥檈vitar ensurts al bosc:

  • Evitar la freq眉entaci贸 de les zones forestals durant les hores de m脿xima insolaci贸.

  • Evitar la circulaci贸 de vehicles a motor i l鈥櫭簊 de maquin脿ria por de zones  forestals en la franja hor脿ria  compresa entre les 13  i les 18  hores.
  • No utilitzar bufadors,  serres radials  o altres eines que puguin genera guspires o  sobreescalfaments.
  • En cas de detectar una columna de fum prop del bosc  o qualsevol conducta que pugui comportar perill d鈥檌ncendi forestal  comunicar-ho de forma immediata a trav茅s del tel猫fon 112