Tarragona Digital

Telegram : +34 639 048 422

E-Mail: info@tarragonadigital.com

ATENCIÓ

Detinguts tres joves implicats en l'apunyalament d'un menor al parc Sant Jordi de Reus

ÚLTIMA HORA

Sis ferits lleus en un accident múltiple a Torredembarra

La tardor reusenca d'enguany es dedica a Pompeu Fabra

Durant tot el mes de novembre es faran conferències, exposicions i diverses activitats per l'Any Fabra
Presentació dels actes de l'Any Fabra amb la regidora Sardà i la directora del CNL, Anna Saperas | Cedida

 

L'any 2018 està dedicat a commemorar la figura i l'obra de Pompeu Fabra i la ciutat de Reus serà el centre neuràlgic de múltiples activitats en commemoració de l'Any Fabra. Per celebrar els 150 anys del naixement del lingüista i gramàtic català més il·lustre de Catalunya i els 100 de la publicació del llibre 'Gramàtica catalana', el mes de novembre s'omplirà de conferències, exposicions, monòlegs i altres activitats al voltant de la figura de Pompeu Fabra.

 

Una tardor de Fabra a Reus

Aquesta iniciativa ve de la mà de la Comissió de l'Any Pompeu Fabra a Reus, on formen part diverses entitats com el Centre de Lectura, Òmnium Baix Camp, el Centre de Normalització Lingüística de l'Àrea de Reus Miquel Ventura, la Regidoria de Cultura o la Direcció General de Política Lingüística, entre altres. Reus acull aquesta tardor diversos actes per commemorar l'Any Fabra i comença la incitativa amb un cicle de conferències. Organitzat per Òmnium Cultural, aquestes conferències sota el nom «El llegat de Pompeu Fabra», es duran a terme els dies 13, 14 21 i 30 de novembre a la seu de l'entitat organitzadora.

 

Una exposició del lingüista català a les biblioteques reusenques

També al novembre, concretament del 15 al 30, es podrà veure a la Biblioteca Central Xavier Amorós l'exposició «Pompeu Fabra. Una llengua completa». Aquesta exposició representarà la importància de Pompeu Fabra en el món de la llengua catalana i sobretot, el que va suposar el seu treball per la cultura catalana. Posteriorment, es traslladarà l'exposició a la Biblioteca Pere Anguera.

 

En aquesta mateixa línia, la inauguració de l'exposició anirà a càrrec pel periodista i autor de biografies de personalitats catalanes, Genís Sinca. Sota el nom «Pompeu Fabra, el miracle de la ce trencada», donarà peu a la conferència inicial d'aquesta exposició.

 

Reus disposarà d'una escultura en honor a Pompeu Fabra

El dia 1 de desembre a les 12.30 hores l'Ajuntament de Reus inaugurarà un monument dedicat a Pompeu Fabra. Aquesta escultura se situarà prop de la plaça de Pompeu Fabra, al Parc Sant Jordi. L'acte comptarà amb la participació d'alumnes de l'Escola Pompeu Fabra de Reus i membres d'altres entitats.

 

La biblioteca Xavier Amorós, en una imatge d'arxiu. | Jorge Franganillo

 

Conferències sobre Pompeu Fabra

L'actor Òscar Intente, el dilluns 26 de novembre a les 19.30 hores, també a la Biblioteca Central Xavier Amorós, representarà el monòleg «Pompeu Fabra: jugada mestra!». Que amb la metàfora esportiva com a mètode d'expressió, introduirà al lingüístic català Pompeu Fabra. El Centre d'Amics de Reus també acollirà el 12 de desembre a les 19.30 hores una conferència sobre Pompeu Fabra. En aquest cas, a càrrec de Josep Murgades, qui parlarà de «Fabra: la (re) invenció d'una llengua».

 

Les activitats continuen el 2019

De cara a l'any 2019 també se seguiran portant a cap diverses activitats en relació al lingüista català. Com l'exposició «Pompeu Fabra. Una llengua completa», que farà un recorregut pels diferents centres cívics de Reus.

Comentaris