Reus, pionera en l'aprofitament de l'aigua per la neteja i el regadiu

La neteja de la via pública de Reus es duu a terme íntegrament amb aigua procedent de pous d'aigua que no pot destinar-se a ús de boca
El servei de neteja de Reus utilitza l'aigua no potable a la via pública. | Cedida

 

Aigües de Reus duu a terme una sèrie de treballs amb l'objectiu d'aprofitar al màxim els seus propis recursos hídrics i la destinació de l'aigua no potable, que utilitza per a determinats usos, com el regadiu d'horts urbans o de diverses zones de la ciutat. De fet, la ciutat de Reus ja fa anys que es val de l'aigua que no pot destinar-se a l'ús higiènic i per beure per netejar íntegrament la via pública.

 

En aquest sentit, el regidor delegat de l'Àrea de Medi Ambient de l'Ajuntament de Reus, Daniel Rubio, afirma que «a Reus sempre hem estat responsables amb l’ús de l’aigua, perquè som plenament conscients que per a nosaltres és un recurs escàs que hem de cuidar, i és per això que no podem abaixar la guàrdia i ens cal seguir treballant en la recuperació dels recursos hídrics». «Tot plegat, a banda d’un benefici medi ambiental, representa un important estalvi econòmic, en plena consonància amb els principis de l’economia circular», afirma Daniel Rubio, que posa com a exemple la reutilització d'aigua no potable, que ja és una realitat en diverses zones de la ciutat.

 

El polígon Agro Reus i el Tecnoparc aprofiten l'aigua no potable

Aquest és el cas, per exemple, del polígon Agro Reus, on existeix una xarxa de distribució alternativa a la de l'abastament. Aquesta aigua, que prové de tres pous diferents, conté una gran quantitat de nitrats, per la qual cosa no es pot subministrar per a ús de boca. Per això, d'una banda, aquesta aigua es fa servir per carregar els vehicles de neteja que netegen la via pública de Reus. Per altra banda, també s'omplen piscines amb aquesta aigua i es reguen els horts urbans que hi ha al barri Sol i vista.

 

El Tecnoparc també es beneficia de l'aigua no potable, amb una xarxa separada que li serveix per regar tota la zona enjardinada i una presa per als vehicles de neteja. Aquesta aigua prové de la recuperació del minat del Gilet, tot i que també existeix la possibilitat de connectar-se amb la xarxa del Molinet, que conté una aigua que abans de fer-se servir per al reg necessita passar per un tractament previ.

 

Els horts urbans del barri Sol i vista aprofiten l'aigua no potable. | Cedida

 

Reus, pionera en l'aprofitament de l'aigua per a usos agrícoles

Per altra banda, Reus és pionera a nivell català i espanyol en l'aprofitament de l'aigua residual per a usos agrícoles. I és que la comunitat de regants del Molinet rep aigua tractada de l'Estació Depuradora d'Aigües Residuals de Reus per als seus usos agrícoles.

 

La capital del Baix Camp també va ser pionera, als anys trenta, en la construcció de la primera depuradora d'aigües residuals de l'Estat, que destinava a usos alternatius l'aigua depurada. I l'agricultura no és l'únic ús que es dóna a l'aigua procedent de la depuradora, sinó que també s'utilitza per al reg de zones enjardinades d'urbanitzacions pròximes, com el Club de golf Aigües Verds.

 

Aigües de Reus també treballa per recuperar recursos hídrics

Per altra banda, Aigües de Reus també duu a terme diversos treballs al Mas Iglesias per recuperar els recursos d'aigua, que es preveu que acabin en qüestió de setmanes. Per una banda, s'estan instal·lant canonades, s'està recuperant l'antic pou i s'està arranjant l'antiga bassa, per convertir-la en un dipòsit per regar de manera eficient.

 

A més, Aigües de Reus preveu fer altres treballs. Entre ells hi ha la recuperació i el manteniment de mines i aqüífers del terme municipal, que té la finalitat de potenciar el consum d'aigua de proximitat. I és que la baixa qualitat de molts dels aqüífers i mines tan sols permet destinar-la a usos concrets com la neteja viària o el reg de zones enjardinades. Si més no, ja s'aprofita l'aigua dels minats de Monterols i Hidrofòrica per a ús de boca, i el principal objectiu en aquest sentit és millorar aquestes captacions. Per altra banda, en una altra fase del projecte, es considera la possibilitat de recuperar les mines d'Almoster i del barri Fortuny.

 

Es preveu una inversió als pous de Bellissens

L’objectiu d’Aigües de Reus és, per tant, seguir aprofundint en aquesta política d’usos de l’aigua reciclada que permet estalviar aigua potable de la xarxa principal i de les fonts d’abastament. En aquest sentit, està previst que durant el 2019 es faci una important inversió de millora de la qualitat de l’aigua que s’obté en els pous de l’àrea de Bellissens, amb la idea que pugui destinar-se a usos de boca, després de la instal·lació d’un sistema de tractament per a la reducció de nitrats.

  

 

La instal·lació de filtració d'aigua del Tecnoparc, que serveix per a regar les zones enjardinades. | Cedida

 

💬 Fes clic aquí per rebre al teu mòbil l'actualitat de Reus. És gratis!

Comentaris