Marge fet malbé pel pas de l'aigua, amb canonades trencades a primera vista

Aigües de Reus engega les obres per arreglar els desperfectes patits la tardor passada

L'empresa municipal i l'Agència Catalana de l'Aigua inverteixen en una de les estacions de bombeig de la ciutat

Els aiguats de l'octubre del 2019 van deixar multitud de desperfectes i Reus no en va ser una excepció. Aquesta setmana Aigües de Reus ha començat el condicionament i l'estabilització d'una de les instal·lacions afectades i de la qual depèn la depuració de l'aigua de bona part de la ciutat. L'obra compta amb un pressupost de 151.239,92 euros assumit per l'empresa municipal reusenca i l'Agència Catalana de l'Aigua.

Es tracta de l'estació de bombament d'aigües residuals 'sud-oest'. Es troba al marge dret del barranc de Mas Calvó i va quedar «greument afectada» per aquests aiguats. La força de l'aigua va fer desaparèixer bona part del terreny sobre el qual se sustenta l'estació de bombament.

Serveix per poder sanejar i depurar les aigües residuals de la zona sud-oest de la ciutat, amb nuclis residencials com la zona de Misericòrdia, la urbanització Aigüesverds i la de Monterols. De fet, l'estació en la qual ara s'actuarà és la que bomba l'aigua per fer-la arribar a la depuradora perquè s'hi pugui tractar.

Les inversions al sistema d'aigües de Reus

Les obres que s'hi faran ara consisteixen en col·locar 660 metres cúbics d'escullera de 1.200 a 4.000 quilos que han de servir per protegir i estabilitzar l'estructura de l'estació de bombament i les canonades d'impulsió i subministrament elèctric. Suposarà un pressupost de 151.239,92 euros que assumiran a mitges l'ACA i Aigües de Reus.

Segons Noemí Llauradó, vicealcaldessa de Reus i regidora responsable de l'empresa municipal, «els treballs que s’hi fan no busquen cap altra cosa que garantir el correcte tractament de les aigües residuals de la ciutat». Segons destaca el govern local, «el sistema de sanejament ha rebut una important injecció econòmica per part de l’ACA».

S'ha renovat, per exemple, el col·lector d'aigües residuals de l'autovia de Salou, una de les principals artèries de sanejament de Reus. L'obra s'ha acabat recentment i ha suposat, per part de l'ACA, una inversió d'1,6 milions d'euros. Enguany, de fet, l'Ajuntament ja ha demanat a l'Agència Catalana de l'Aigua una inversió d'1,6 milions d'euros més.

Es vol finançar la redacció de diferents projectes, com l'ampliació de la depuradora de Reus o la millora de la recollida i l'emmagatzematge dels residus de desbast. El paquet d'actuacions que vol fer Aigües de Reus suposa un pressupost d'1,602.738 euros que. Les inversions, segons s'aclareix des de l'Ajuntament, «s’aniran executant en funció de les atribucions de finançament que l’ACA determini al llarg de 2020».


Comentaris