Tarragona Digital

Telegram : +34 639 048 422

E-Mail: info@tarragonadigital.com

ATENCIÓ

Un motorista implicat en un accident de trànsit a la carretera d'Alcolea de Reus

JUDICIAL

Demanen set anys i mig de presó per a l'acusat d'abusar de tres menors a través de les xarxes socials

La reusenca Alba Sotorra estrena 'Comandante Arian', la lluita feminista al conflicte sirià

El documental s'estrena a les sales de cinema el 9 de novembre
Alba Sotorra va esdevenir una comandant més durant el rodatge | ACN

 

L'Acadèmia del Cinema Català ha fet públics els 65 títols que participen en l'onzena edició dels Premis Gaudí, entre ells hi torna a haver la reusenca Alba Sotorra, aquest cop amb el documental 'Comandante Arian', un reflex de la lluita feminista al conflicte sirià. Alba Sotorra ja va guanyar en la passada edició dels Premis Gaudí, el premi al millor documental per 'Game Over'. Avui, 9 de novembre, aquest documental s'estrena a les sales de cinema.

 

'Comandante Arian', una lluita de dones contra l'Estat Islàmic

En aquesta ocasió la directora, guanyadora del Premi Gaudí al millor documental per 'Game Over', tracta el tema del conflicte sirià. En aquesta documental segueix el dia a dia de la comandant Arian relatant la lluita de les dones kurdes contra Dáesh. A 'Comandante Arian', Sotorra s'endinsa a primera línia de la guerra de Síria per documentar la lluita de les dones kurdes, així com la revolució feminista a Rojava. La directora reusenca segueix la comandant Arian, de 30 anys, qui forma part de les Unitats de Defensa de les Dones, un cos militar format exclusivament per dones l'any 2012.

 

La reusenca Alba Sotorra es va jugar la vida en diverses ocasions

Alba Sotorra en un dels seus viatges a Síria va decidir centrar-se en la història de la vida d'una comandant. Li va proposar a l'Arian acompanyar-la al front on estava instal·lada i que, precisament, era el més actiu. Ella va acceptar la proposta de la directora. Així va començar el projecte de 'Comandante Arian', una proposta arriscada, ja que es va embarcar sola per la captació d'imatges.

 

Imatge del documental 'Comandante Arian' de la reusenca Alba Sotorra | ACN

 

El feminisme entre el conflicte sirià 

En un primer moment el documental havia de transmetre les dificultats que comporta la missió, però la línia argumental va canviar quan van ferir a la comandant Arian. Quan la reusenca Alba Sotorra es va assabentar de l'accident va tornar per cuidar de la comandant. Tanmateix, manifesta que el rodatge d'aquest documental va ser mot dur, ja que per exemple va gravar escenes amb cossos sense vida, encara que per motius d'ètica no els va posar a 'Comandante Arian'.

 

A Alba Sotorra li va sobtar el moviment radical feminista que hi ha en aquell territori fortament patriarcal, per aquest motiu el documental va visibilitzar la lluita feminista. La directora reusenca va endinsar-se com una comandant més al conflicte sirià per tractar les grans accions que duen a terme un grup de guerrilleres de la resistència kurda.

 

La reusenca i directora de 'Comandante Arian', Alba Sotorra, durant el rodatge | ACN

 

El documental ja s'ha estrenat internacionalment

El documental es va estrenar internacionalment al Hot Docs 2018 i ha passat també per altres festivals internacionals com Sheeld Doc Fest (nominat al Tim Hetherington Award), Shanghai IFF, Sao Paolo IFF i Duhok IFF d'Iraq. També s'ha presentat al NYC DOC als Estats Units i al Parlament Europeu. La cinta és una coproducció d'Alba Sotorra SL en col·laboració amb la productora alemanya Boekamp&Kriegsheim i la participació de TVE, TV3 i Movistar+ amb el suport de l'ICEC i Creative Europe.

 

Nominada, per segon any consecutiu, als Premis Gaudí

D'altra banda, es torna a presentar en la pròxima edició del festival de cinema Premis Gaudí, on comparteix la candidatura amb unes altres 23 pel·lícules candidates que estan dirigides, o bé co-dirigides per dones. Avui, 9 de novembre, 'Comandante Arian' veurà la llum a les sales de cinema.

Comentaris