L'ANC s'implicarà en les Primàries Republicanes de Reus

L'acord, d'àmbit català, tindrà especial incidència a ciutats com Reus, amb un nucli ja en marxa per constituir una llista única
Primera reunió d'adherits a les primàries republicanes de Reus | Jordi Olària

 

L'Assemblea Nacional Catalana ha decidit fer un pas més de cara a les pròximes eleccions municipals. Si ja havien mostrat el seu suport a una hipotètica llista única independentista, ara han decidit donar suport, directament, als nuclis ja constituïts als municipis de més de 20.000 habitants. En el cas de Reus, el projecte anomenat Primàries Reus, en clau independentista, fa mesos que està en marxa. Ara seguirà treballant sabent que, a més, compta amb el suport de l'ANC i, sobretot, els seus recursos humans i organitzatius.

 

Actor neutral dins l'independentisme

Aquest acord entre ANC i la coordinadora de primàries republicanes arriba precisament per garantir, expliquen les parts implicades, que durant el procés de confecció de la llista electoral no hi hagi favoritismes cap a cap dels partits independentistes. És per això que serà la mateixa ANC qui s'encarregarà de gestionar el cens de persones inscrites, que són les que podran votar al procés de primàries, així com de constituir el comitè electoral que ha de vetllar pel bon funcionament del procediment.

 

Pressionar els partits de manera indirecta

La clau de tot plegat la segueixen tenint, en part, els partits polítics. Tant l'ANC com els adherits a Primàries Reus són conscients que la implicació dels partits polítics serà més o menys probable en funció dels suports que hi hagi darrere del projecte. És per això que seguiran fent difusió del projecte fins a la tardor, quan tenen previst que pugui culminar el procés previ a les eleccions municipals.

 

Els partits de Reus aparquen la llista única independentista. | Jordi Olària

 

Els ulls posats en PDECat i ERC

Dels tres principals partits independentistes, n'hi ha un que, a Reus, ja va deixar clar, a meitats de juliol, que es presentaria en solitari a les eleccions municipals. Es tracta de la CUP, que ja va ratificar, també, Marta Llorens com a cap de llista. Fonts de l'ANC, però també de les Primàries Republicanes apunten a PDECat i ERC quan parlen de la implicació dels partits polítics. Algunes veus dins l'ANC posen sobre la taula que la llista que sorgís de les primàries podria repartir-se en un 50 % amb el que escullin els adherits a Primàries i un 25 % per a cadascun dels dos partits; una possibilitat que, a priori, no comptaria amb un suport gaire ampli a Primàries Reus.

 

El PDECat ja ha ratificat Carles Pellicer com a cap de llista a Reus, i ara li resta aclarir amb quina marca es presentarà. Tenint en compte els moviments d'àmbit català i els que s'originen a Bèlgica, no està clar quines seran les sigles sota les quals es presentarà l'actual alcalde per intentar revalidar el càrrec. Pel que fa a ERC, ja el mes de juliol va fer un canvi de mentalitat respecte al plantejament electoral.

 

Fins llavors s'havia mantingut a l'expectativa i a l'espera de rebre alguna comunicació o convocatòria i, en canvi, a meitats de juliol el partit decidia fer una crida al debat per explorar possibilitats en el si del que consideren el sobiranisme més ampli. La reunió no va servir per arribar a cap resultat concret, sinó per tornar-se a convocar després que els presents haguessin pogut transmetre'n les conclusions. Amb tot, quedava aparcada la possibilitat de presentar-se en una llista única.

💬 Fes clic aquí per rebre al teu mòbil l'actualitat de Reus. És gratis!

Comentaris