Un any de tombs al Mercadal

El col·lectiu Avis i Àvies per la Llibertat fa un any que es concentra ininterrompudament «per la llibertat dels presos polítics i exiliats»
Fins a 332 persones s'han concentrat, avui, a la plaça del Mercadal | Ángel Ullate

 

El set de novembre de 2017 van sortir a la plaça del Mercadal un grup de 16 avis i àvies per protestar per la presó dictada per a Jordi Cuixart i Jordi Sánchez. El seu clam s'ha convertit en el de «llibertat per als presos polítics i exiliats», i així ho deixen palès cada dia, de dilluns a dissabte, entre tres quarts de dotze i les dotze del migdia. Avui s'han reunit 332 persones —es compten cada dia una per una— que han homenatjat les setze que van encendre la guspira que els ha servit i serveix de combustible.

 

El grup impulsor dels Avis i Àvies han rebut l'homenatge de la resta | Ángel Ullate

 

Setze persones posen en marxa els Avis i Àvies per la Llibertat

La mobilització d'avui a la plaça del Mercadal de Reus ha estat lleugerament diferent del que és habitual. En primer lloc s'hi han concentrat més persones de les que es troben, generalment, entre setmana. Les 332 que avui han fet tres tombs a la plaça i han acabat cantant els Segadors s'acosten més al nombre d'un dissabte que al d'un dimecres.

 

El grup impulsor dels Avis i Àvies de Reus bufa les espelmes pel primer aniversari del col·lectiu | Ángel Ullate

 

A més, però, entre els tombs i El Cant dels Segadors han fet una aturada per retre homenatge a aquelles persones que van començar el movimentAlgunes de les persones de més edat de les que es mobilitzen han lliurat un reconeixement al grup que ho va començar tot. No hi ha faltat un pastís d'aniversari, regal de la pastisseria Poy per commemorar aquest dia.

 

Maria Asens ha lliurat el reconeixement a Àngels Ollé | Ángel Ullate

 

Una celebració «agredolça»

«És una felicitació que, per tots nosaltres, és agredolça», ha entonat Àngells Ollé, una de les impulsores del moviment que ha agraït al col·lectiu l'homenatge que els han fet. «Aquesta satisfacció no deixa e ser molt trista perquè vol dir que encara, els nostres representants polítics, aquells que nosaltres vàrem votar, i aquells representants socials que ens van animar i ens van donar les pistes per ser un país pacífic però valent, encara avui són a presó». «Som un poble maltractat, indignat», ha sentenciat. 

 

El reconeixement, en forma de pergamí, a les 16 persones que van iniciar els Avis i Àvies per la Llibertat | Ángel Ullate

 

El cant dels Segadors clou la trobada dels Avis i Àvies per la Llibertat | Ángel Ullate

 

Avis i Àvies per la Llibertat fa un any que es concentren ininterrompudament al Mercadal de Reus | Ángel Ullate

 

Dos dels Avis per la Llibertat entonant El Cant dels Segadors | Ángel Ullate

 

El grup impulsor dels Avis i Àvies per la Llibertat agraeix el suport rebut | Ángel Ullate