La biblioteca Pere Anguera, centre de referència literària al sud de Reus

El centre fa tres anys que està operatiu i s'ha consolidat a la ciutat amb més de 35.000 llibres
La Biblioteca Pere Anguera fa tres anys que està operativa i s'ha consolidat al sud de la ciutat | TarragonaDigital.com

 

La Biblioteca Pere Anguera s'ha posicionat a Reus com la segona biblioteca pública de la ciutat, sent l'espai de lectura de referència al sud de la capital del Baix Camp. Al novembre de l'any 2015 es va inaugurar sota el nom de l'historiador reusenc Pere Anguera, que quan va morir va deixar el seu llegat bibliotecari particular a la ciutat. Ara rep centenars d'usuaris al mes i ofereix un gran ventall d'activitats lúdiques i d'oferta literària.

 

Biblioteca Pere Anguera, consolidada al sud de Reus

La Pere Anguera està ubicada al barri Mas Iglesias, a la zona sud de Reus. El motiu pel qual es va situar allà, és perquè els usuaris d'aquesta zona de la ciutat tinguin més facilitats en accedir al servei bibliotecari. Per tant, no s'han de veure amb l'obligació de desplaçar-se al centre de la ciutat per anar a l'altra biblioteca pública, la Xavier Amorós.

 

La Biblioteca Municipal Pere Anguera és la segona pública de la ciutat | Josep Martí

 

 

Montserrat Godó, té 66 anys, està jubilada, viu al barri Mas Pellicer de Reus i és usuària habitual del centre. Explica a TarragonaDigital que el fet de «tenir una biblioteca tan a prop de casa m'ha permès llegir més», afegeix que «abans no llegia gaire, el diari i algunes revistes, però ara vinc sovint a la biblioteca, busco un llibre i el llogo».

 

Pere Anguera, historiador de renom a Reus

La Biblioteca du el nom de Pere Anguera, un reconegut historiador reusenc que va decidir deixar el seu llegat bibliotecari a la ciutat de Reus. Considerat un renovador de la historiografia local i nacional, va rebre la medalla d'or de la ciutat. Des del consistori es va decidir donar-li a la nova biblioteca el seu nom i establir aquest gran fons de llibres al centre. Una commemoració a una persona que va esdevenir una figura de gran importància per a la ciutat de Reus.

 

El centre acull tota mena d'activitats lúdiques i formatives | Cedida

 

Tres anys d'activitats i lectura

Enguany, fa tres anys que la Biblioteca Pere Anguera està operativa i ja s'ha consolidat en la xarxa de biblioteques de Reus. Durant aquests tres anys la biblioteca ha rebut gairebé 65.000 visitants des que va obrir. Montserrat Godó, explica que «sempre hi ha gent en aquesta biblioteca, ja sigui nens com adults, l'activitat és constant».

 

Fins al mes d'octubre de l'any 2018 la biblioteca Pere Anguera de Reus disposa d'un fons de gairebé 35.000 llibres. Aquest fons està format en gran mesura pel llegat que va deixar l'historiador a Reus. D'altra banda, l'any 2018 el centre va tancar l'any amb 1.351 nous carnets, fent així que la biblioteca disposi de més 2.500 persones que gaudeixen dels diversos serveis del centre.

 

Un concert al pati de la Biblioteca Pere Anguera. | Josep Martí

 

 

Un espai lúdic al sud de la ciutat

Una zona que no només esdevé un centre de lectura, sinó que els usuaris en poden fer múltiples usos. Un exemple són les diferents activitats que es desenvolupen, com les visites didàctiques dels estudiants dels centres de secundària de Reus, els clubs de lectura pel professorat o activitats infantils amb la lectura com eix principal. També acull diferents concerts, exposicions, lectura de llibres i poesia i una gran diversitat d'activitats.

 

Un dels motius pel qual es va decidir engegar el projecte és la manca d'aquest servei bibliotecari a altres zones de la ciutat, ja que tot se centralitzava al centre de Reus. La biblioteca municipal Xavier Amorós juntament amb les altres de caràcter privat, se situen al centre provocant que la ciutadania s'hagi de desplaçar constantment per accedir al servei bibliotecari.

 

El centre disposa de gairebé 35.000 llibres. | Josep Martí

 

 

Per tant, amb la biblioteca més a prop els usuaris tendeixen a utilitzar-la més donat el seu fàcil accés i esdevé una excusa per promoure la lectura entre els infants i adults. Aquest era un dels principals objectius que es va parlar des de l'Ajuntament de Reus l'any 2015 quan es va inaugurar el centre.

 

Objectiu doble de la biblioteca Pere Anguera

A banda, d'oferir el servei bàsic d'una biblioteca la Pere Anguera també té com a objectiu fomentar la lectura i l'accés a la informació com a eines de creixement personal i de transformació social. Tot això es porta a cap en estreta col·laboració amb les entitats de la zona, fet que permet organitzar activitats per a tots els públics. «A vegades vinc amb la meva filla a veure les exposicions i concerts, a l'estiu en fan al pati de la biblioteca», explica la usuària Montserrat Godó.

 

D'altra banda, des de l'organització de la biblioteca també s'efectuen les tasques de custodiar i difondre la biblioteca particular del doctor Pere Anguera. Aquest fons, especialitzat en història contemporània i de gran valor per a la història local, permet apropar als usuaris la contribució de Pere Anguera a la ciutat mitjançant el llegat de llibres que va deixar.