Un bloc de pisos de Reus, sense llum des d'abans de Reis

Actualment els han empalmat el subministrament, però es mantenen els talls de llum
Vint pisos i quatre locals van quedar-se sense llum el 4 de gener | Jordi Olària Gras

 

Un bloc de pisos del carrer de Pi i Maragall de Reus, al barri Fortuny, ha estat nou dies sense llum per un incendi a la caixa de comptadors de l'edifici. Fa dos dies que tornen a tenir corrent, però no és ni definitiu ni continuat, sinó que es tracta d'una solució temporal que implica, encara avui, talls intermitents en el subministrament. Tot plegat, a més, amb el dia de Reis pel mig.

 

NOVETAT: Sigues el primer en conèixer les notícies i els successos de Reus gratis al mòbil. Fes clic aquí!

 

Vint habitatges i quatre locals van quedar-se a les fosques la nit del 4 de gener. Es va declarar un incendi a la caixa de comptadors del número 10 del carrer de Pi i Maragall, un foc que, de fet, també va deixar sense subministrament elèctric dos blocs més que el reben després que la seva línia general passi per la caixa elèctrica del bloc afectat. Aquests dos darrers edificis ja van recuperar la llum la mateixa nit del dia 4, segons expliquen els veïns.

 

Sensació d'abandonament

Sònia Fernández, una de les veïnes afectades, explica que, més enllà de com es pugui acabar arreglant tot plegat, el que els queda «és la sensació d'abandonament que hem tingut perquè no hem tingut resposta ni hem tingut cap mena de solució». Denuncia que «venien els pèrits però ningú tenia la intenció de voler-ho arreglar, tothom mirava el quartet i deia que estava molt complicat, es passaven les culpes d'uns als altres, no ens donaven cap mena de solució».

 

Des d'Endesa s'apunta que l'estat i el manteniment de la línia elèctrica és responsabilitat seva, a grans trets, fins a l'entrada de cada finca, i el que queda entre l'entrada i cada habitatge és titularitat de cada client.

 

Els veïns destaquen que, a més, l'incendi es va produir en unes dates molt concretes; «el dia de Reis, el meu fill deia que no volia joguines, el nen volia que li tornessin la llum». En cap de setmana i amb un festiu pel mig, apunten, la desesperació va anar en augment per la falta de resposta. Quan es va produir l'incendi, l'escala va quedar plena de fum i es van avisar als Bombers.

 

«Es va trucar als Bombers, que van venir i van fer l'actuació que havien de fer, i des de llavors ens vam trobar que no teníem llum ni resposta de cap mena ni solució». Expliquen que s'han mirat l'habitació dels comptadors nombrosos perits diferents, «els de l'assegurança de la comunitat, els d'Endesa, els de l'assegurança de cada habitatge...», però sense aclarir com podien recuperar el subministrament elèctric.

 

El carrer de Pi i Maragall, a l'esquerra, el bloc de pisos que va patir l'incendi als comptadors | Jordi Olària Gras

 

Es desconeixen les causes de l'incendi

«No tenim cap mena d'informe que ens digui que és per una cosa o per una altra, tenim proves aconseguides per nosaltres mateixos; tenim un fusible que va petar i una caixa que es va cremar i va derivar en tot l'incendi», apunta Sònia Fernández, «tothom diu que no és culpa seva, que si d'aquí cap amunt o d'aquí cap avall, que per quatre dits és culpa dels clients...».

 

Els sembla incomprensible, a més, que puguin haver d'assumir part de les despeses de reparació. Endesa es farà càrrec, segons expliquen, de la meitat de l'import, i la resta la costejaran entre l'assegurança i, una part, els propietaris. «Va venir l'assegurança i va declarar sinistre i inhabitable el pis, i trucaves a Endesa i tot eren llargues, que s'havien de mirar de qui era la culpa, però que no era seva».

 

«La meva pregunta és: si la culpa no és seva, com és que paguen la meitat de la reparació?, perquè si jo no tinc la culpa, no obro la cartera...», reflexiona. «Em sembla lamentable que si una instal·lació no aguanta una pujada de llum, sigui culpa dels propietaris», sentencia. Martín Sánchez, president de la comunitat, admet que «la relació amb Endesa ha estat molt dolenta, no ens han atès en res, s'han rentat molt les mans».

 

Els baixos de l'edifici i algunes zones comunes encara no han recuperat el subministrament ni de manera interrompuda | Jordi Olària Gras

 

De les estufes de butà a una solució insuficient

Després del sinistre, algunes de les famílies van optar per traslladar-se a casa d'algun familiar, tot i que als inquilins se'ls va plantejar una altra opció. «L'única solució que hi havia, com que estava declarat inhabitable, era que ens busquéssim un hotel que havíem de pagar nosaltres i que després ens indemnitzarien». Econòmicament, però, les famílies no ho consideraven viable; «jo no compto amb un fons econòmic, sóc treballadora i faig el que puc, i comptant que tinc la nevera buida i m'ho he de gastar en butà, penses 'què menjarem?', estem a dia 15...».

 

Les estufes de butà, les llanternes i les espelmes han estat habituals al número deu del carrer de Pi i Maragall de Reus tots aquests dies. «El pressupost ens l'hem menjat en butà i en llanternes», denuncia Sònia Fernández. «Fa tres nits que tenim la llum empalmada», explica. «Tenim un apaño, ens van fer un empalmament provisional fins que es tornin a muntar tots els comptadors, però no tenim res segur, es fan talls provisionals».

 

És per això que encara no respiren amb tranquil·litat; «no pots tenir un bric de llet a la nevera perquè no saps si hi haurà llum quan tornis». No saben, tampoc, quan tindran una solució definitiva, «ningú es mulla ni ens assegura res». «La noia que ens porta les assegurances i tot el que és la comunitat és qui s'ha encarregat de bellugar tots els papers, que déu n'hi do, la pobra...», explica.

 

La situació ha afectat 20 domicilis, «amb nens i gent gran que té dificultat per moure's», recorda Martín Sánchez. De fet, aquesta solució provisional no ha afectat tota la finca, sinó que «encara falten els porters automàtics i els baixos», els quatre locals que també formen part de l'immoble i que, des del dia 4 de gener, no tenen cap mena de subministrament elèctric.