AQUESTA NIT

🚒 Ensurt a la Platja de Calafell per una fuita en una bombona de gas butà

El Carnaval de Reus recupera un majestuós carruatge del segle passat

El seu protagonisme arribarà durant l'enterro de la Sardina, al capdavant de la rua mortuòria del Rei Carnestoltes
El carro restaurat s'exposa al Castell del Cambrer de Reus | Laia Riba

 

En un acte al Centre Cultural Castell del Cambrer celebrat el passat dilluns 25 de febrer, la Federació Reusenca d'Associacions de Carnaval (FRAC) va aprofitar la presentació del cartell de Carnaval per presentar la principal novetat que tindrà el Carnaval d'enguany; un carruatge del segle passat, que ha pogut recuperar després d'una elaborada restauració.

 

L'enterro de la Sardina incorporarà el carruatge restaurat | Laia Riba

 

El nou element, que es podrà veure durant l'enterrament de la Sardina, el pròxim dimarts 5 de març, és una carrossa tradicional que data dels anys 40 i havia estat present durant anys al Carnaval reusenc, havent-se de retirar pel seu mal estat a principis dels 2000. Amb la seva recuperació, la FRAC pretén dotar de solemnitat i tradició la rua mortuòria de sa majestat el Rei Carnestoltes, acompanyant-la d'un majestuós cavall negre guarnit amb plomes i un domàs.

 

 

 

 

 

Restauració des de zero

La peça quasi centenària pertanyia a una colla de Carnaval ja dissolta i va arribar en mans de la FRAC en molt males condicions; en paraules del president de l'entitat, Pere Turellols, «es moria de fàstic en un magatzem». Després de quatre anys negociant i estar «apartant diners», es va encomanar al Taller Avall la seva restauració.

 

Segons explicava Turellols en l'acte de presentació, les tasques van ser minucioses, ja que el carruatge es va haver de restaurar «gairebé completament de zero»; en una intervenció el cost de la qual no ha transcendit, però que ha assumit completament la FRAC, assumint que «demanar ajuts i subvencions no té èxit».

 

El carruatge es va haver de restaurar gairebé completament de zero | Laia Riba

 

Tot plegat «una suma de coincidències felices» que permetran la reestrena d'aquest element en els actes fúnebres del Rei Carnestoltes, esdevenint la principal novetat en l'any del centenari del Carnaval a la ciutat.

 

D'altra banda, Pere Turellols assegurava que en el marc de la col·laboració amb l'Associació d'Amics del Cavall, que serà l'encarregada d'aportar el cavall negre que durà el carruatge, el nou carruatge també participarà en l'edició d'enguany dels Tres Tombs, i restarà disponible a l'ús d'altres actes i entitats culturals de la capital del Baix Camp.

 

El Carnaval de Reus recupera un majestuós carruatge del segle passat | Laia Riba

 

Et pot interessar: