Nou pas endavant perquè la Generalitat assumeixi l'Hospital Sant Joan

El CatSalut ha adjudicat la 'due diligence' del Grup Salut de Reus
Imatge d'arxiu de l'Hospital Sant Joan | Isma Llanes

 

El Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya ha adjudicat la 'due diligence' sobre el Grup Salut de l'Ajuntament de Reus segons ha informat 'Diari de Tarragona' i ha pogut confirmar TarragonaDigital. Es tracta d'un ampli estudi que ha d'aclarir l'estat tant de l'Hospital Sant Joan com de la resta de l'entramat sanitari reusenc. És un anàlisi que cobreix tots els àmbits d'una empesa, des del financer al laboral passant per qualsevol altra àrea, com l'administrativa o la comercial.

 

Una vegada se'n coneguin les conclusions, el següent pas serà la creació i posada en marxa de l'Empresa de Dret Públic que ha d'assumir el centre sanitari reusenc. El calendari que Generalitat i Ajuntament tenen sobre la taula estableix que, durant aquest 2019, l'Hospital ha de quedar en mans del Govern català. Per gestionar-lo es crearà una EDP que dependrà del CatSalut, i que assumirà íntegrament tant la gestió administrativa com la financera del centre.

 

CatSalut i Ajuntament de Reus van escenificar l'entesa en relació a la solució per a l'Hospital Sant Joan | Jordi Olària Gras

 

Del Consorci al 2018 a l'EDP al 2019

Amb Toni Comín encara com a conseller de Salut, la Generalitat i l'Ajuntament es van comprometre a constituir un consorci per gestionar el Sant Joan. Salut havia d'assumir el el 55 % de la gestió i el 100 % de la càrrega financera, mentre que el consistori es quedaria el 45 % del poder de decisió com a reconeixement més aviat simbòlic. Aquesta possibilitat va quedar descartada per donar par a l'EDP.

 

El motiu, segons va explicar el director del CatSalut, Adrià Comella, era la complexitat tècnica, jurídica i financera de crear aquesta entitat mixta. La 'due diligence' ara adjudicada a l'empresa Faura-Casas per 100.390 euros és el tràmit necessari per posar la solució en marxa. La primera vegada que es va licitar va quedar deserta i, per tant, es va tornar a treure a concurs públic.

 

Aquest escull no hauria d'endarrerir el calendari previst, i tant Barcelona com Reus segueixen treballant amb la previsió de posar fil a l'agulla durant el que queda de 2019. Fonts municipals, de fet, asseguren que «tot segueix el calendari previst», i que «aquests mesos s'ha estat treballant amb la mateixa intensitat», en referència al període electoral i postelectoral.