'Namrud el problemàtic', al Documental del Mes del CIMIR

Explica la història d’un esperit lliure que viu al bell mig d’un dels conflictes polítics i territorials més antics i complexos del món

El Centre de la Imatge Mas Iglesias (CIMIR) acollirà la pel·lícula 'Namrud el problemàtic', la història del cantant palestí que incomoda tot un país. El film del director sevillà Fernando Romero Forsthuber, es projectarà al CIMIR aquest dimarts 16 d'abril, a partir de les 19:00 hores, en el Documental del Mes.

La pel·lícula que es projectarà va guanyar el premi a Millor Documental al festival FrontDoc i s'estrena a l'Estat espanyol a través del cicle DocsBarcelona del Mes. 

La història d'un esperit lliure 

'Namrud el problemàtic' explica la història del conegut i controvertit músic palestí-israelià, Jowan Safadi, un esperit lliure que viu al bell mig d'un dels conflictes polítics i territorials més antics i complexos del món. L'artista viu a Haifa, Israel, i amb la seva banda Fish Samak escriu cançons de crítica social i «políticament incorrectes» en un país on ser lliure depèn del costat de la frontera on ha nascut. 

NOVETAT: Sigues el primer en conèixer les notícies i els successos de Reus gratis al mòbil. Fes clic aquí!

En Jowan no té por d'expressar l'opinió ni tractar temes tabú, acompanyat de la seva guitarra elèctrica, motiu pel qual ha estat investigat i empresonat alguna vegada. Tot i ser un artista 'underground' i incomprès, amb la seva actitud i poder artístic i personal, a poc a poc s'ha guanyat una gran comunitat de fans al món àrab que com ell, anhelen justícia a un conflicte que fa massa anys que dura.

'Namrud el problemàtic' narra la història de l'artista Jowan Safadi | Cedida

 

Mentrestant, el seu fill Don, de 15 anys, s'ha instal·lat a casa seva. La seva paternitat en solitari, però, no fa que en Jowan deixi de lluitar a través del seu art per un lloc on viure en pau, on ell, el seu fill i la seva gent, puguin sentir-se segurs i amb possibilitats de prosperar. «Quan la mentida és 'mainstream', la veritat resulta provocativa», sol dir en Jowan. En aquest sentit, mentre pugui, seguirà cantant i tocant el seu rock combatiu que invita a la reflexió i fa pujar els colors al sionisme més recalcitrant. 

'Namrud', el personatge bíblic que va construir la Torre de Babel

Segons el Centre d'Informació Israelià pels Drets Humans dels Territoris Ocupats (B'TSELEM) des de l'any 2.000 el conflicte Israel-Palestina s'ha cobrat prop d'11.000 morts, dels quals 9.500 són palestins.

'Namrud' és el nom que fa al·lusió al personatge bíblic que va construir la Torre de Babel on, segons el Gènesi, hi convivia en pau tota la humanitat abans d'escampar-se pel món quan van aparèixer llengües i les ètnies. Amb aquesta referència, Jowan Safadi pretén ajudat a esborrar les fronteres mentals entre palestins i israelians.

"VÍDEO: Reus viu la Trobada de Bandes pel centre de la ciutat" "Dulcinea triomfa a la signatura de llibres a la Galatea de Reus"