NOVETAT

Totes les notícies del Tsunami Democràtic gratis al teu mòbil

Ajornen la declaració dels dos reusencs citats per retirar plaques franquistes

Avui, quan anaven a declarar, se'ls acusava d'un delicte diferent al qual els havien comunicat la setmana passada
Els dos veïns citats als Jutjats surten després que se'ls ajorni la declaració | Jordi Olària

 

Dues persones estaven citades, avui a les onze del matí, per declarar per haver retirat, el passat quinze de setembre, plaques franquistes d'edificis de Reus. El cas és que a la citació, que els va arribar la setmana passada, se'ls acusava d'un delicte lleu de danys segons expliquen fonts properes al cas. Aquest matí, en canvi, quan han entrat a la vista oral, el delicte que es mencionava era el d'apropiació indeguda; ha estat aquest canvi de delicte el que ha provocat l'ajornament de la declaració.

 

La manca de peritatge ajorna la declaració

El cas és que, en canviar el delicte, i sempre segons fonts properes al cas, els advocats de la defensa han demanat que els perits comuniquessin el valor que calculen que té el que se'ls acusa d'haver-se apropiat. El cas és que els perits no ho tenien valorat i, per tant, la declaració s'ha postposat fins al pròxim set de novembre. Les persones que havien de prestar declaració com a testimonis, de fet, no han arribat ni a entrar a la sala.

 

Un grup de persones acompanyen els citats a les portes dels jutjats | Jordi Olària

 

Onze dies entre els fets i la declaració

El passat quinze de setembre es va dur a terme, a Reus, una acció per retirar simbologia franquista de la via pública. En concret es va actuar sobre les plaques que senyalaven els edificis de protecció oficial sota l'empara del 'Ministerio de la Vivienda', i que compten amb el feix de bares rere el logotip del ministeri franquista a la part esquerra. Durant l'acció, una veïna va alertar els Mossos d'Esquadra que, segons persones participants en l'acció, es van personar al carrer on estaven retirant les plaques.

 

S'havia convocat una concentració de suport als veïns citats a declarar | Jordi Olària

 

Afirmen que se'ls va identificar sense motiu

Fonts properes al cas defensen que les dues persones citades avui a declarar no estaven retirant plaques franquistes, sinó que estaven col·locant llaços grocs. Es tractaria, afirmen, d'una acció que s'hauria dut a terme en paral·lel i sense vinculació amb la retirada de plaques. Segons apunten aquestes fonts, els Mossos d'Esquadra els haurien identificat seguint les instruccions de la persona que havia fet la trucada per denunciar la retirada de plaques.

 

Aquest matí, als jutjats de Reus, un dels fets que se sentia comentar mentre s'esperava que sortissin els investigats era la rapidesa amb què se'ls havia citat. La identificació es va produir el quinze de setembre, fa dos dissabtes, i la citació judicial els havia arribat aquest divendres passat, menys d'una setmana després que els agents de la policia catalana els identifiquessin.

 

Els Avis i Àvies per la Llibertat han mostrat el seu suport davant els jutjats | Jordi Olària

 

Mobilització de suport

Les xarxes socials i de missatgeria han servit, de nou, per convocar una concentració de suport als investigats. La resposta aquesta vegada ha estat menor del que és habitual, per una banda, per la poca antelació i, per l'altra, segons especulaven algunes persones aquest matí davant dels jutjats, perquè el festiu d'ahir, dia de la Mare de Déu de Misericòrdia, tampoc hi hauria ajudat.

 

Un dels motius sobre el qual s'havia motivat la participació en la concentració era el fet que tant al Parlament de Catalunya com a diversos Ajuntaments —Reus inclòs, recorden— s'han aprovat mocions, declaracions i propostes de resolució per retirar la simbologia franquista de la via pública. La del dia quinze de setembre, per tant, argumenten alguns, l'hauria d'haver executat l'Ajuntament mateix, i no un grup de persones a títol particular.

💬 Fes clic aquí per rebre al teu mòbil l'actualitat de Reus. És gratis!

Comentaris