Tarragona Digital

Telegram : +34 639 048 422

E-Mail: info@tarragonadigital.com

ATENCIÓ

Ataquen de nou el despatx de l'advocat de Reus Hilal Tarkou

El CNL de l'Àrea de Reus augmenta les inscripcions un 27% el 2018

Pel que fa a procedència, els alumnes llatinoamericans i del nord de l'Àfrica encapçalen la llista | Els motius professionals, clau per aprendre la llengua
Anna Saperas (esquerra) i M. Dolors Sardà, durant la presentació del balanç 2018 del CNL de Reus | Ajuntament de Reus

 

 

Durant l’any 2018, el Centre de Normalització Lingüística (CNL) de l’Àrea de Reus Miquel Ventura va experimentar un important augment de les inscripcions, respecte a l’anterior 2017. Concretament, la institució va registrar un 27% més de matrícules en tots els serveis que s’ofereixen des del CNL i, a més, a pràcticament tots els nivells.

 

Maria Dolors Sardà Lozano, presidenta del CNL i regidora d’Ensenyament i Política Lingüística de l’Ajuntament de Reus; i Anna Saperas Tuset, directora del CNL, han fet balanç de l’activitat avui dimecres, 30 de gener, en una roda de premsa al consistori reusenc.

 

NOVETAT! Descarrega’t gratis al teu mòbil l’aplicació Android de Tarragona Digital i llegeix totes les notícies de Reus!

 

«Satisfacció» per la feina feta

La presidenta de l’ens lingüístic s’ha mostrat «molt satisfeta» dels resultats de la tasca duta a terme per l’equip del CNL, «tant al Servei Local de Català de Reus com a la resta de serveis que integren el CNL», un organisme que abasta les comarques del Baix Camp i el Priorat.

 

El Consorci per a la Normalització Lingüística es va proposar, com a objectiu per al 2018, incrementar el nombre d’inscripcions als cursos inicials i bàsics, fet que s’ha fomentat amb l'organització de classes de nivell inicial a Reus i, per primer cop, també a Cambrils, l’Hospitalet de l’Infant, Mont Roig del Camp i Falset, han apuntat els responsables, «amb un èxit notable».

 

Imatge del Centre de Normalització Lingüística de l'Àrea de Reus Miquel Ventura. | cedida

 

'Parla en públic' i cursos trimestrals com a novetats

El 2018 es va posar en marxa, per primera vegada, el taller ‘Parlar en públic’ —amb 16 alumnes i una valoració de 9,3 sobre 10— i la implantació a tot l’àmbit del CNL dels cursos trimestrals, tot adoptant un nou calendari.

 

«L’ampliació d’oferta en els nivells bàsics, els nous tallers, la valoració excel·lent que fa l’alumnat dels cursos, el nou calendari, una difusió més gran o l’augment de les convocatòries per a ocupar llocs de treball», expliquen des del CNL, han propiciat aquest augment del 27% de les inscripcions, respecte al 2017.

 

Amb això, «s’ha passat de les 1.600 matrícules l’any passat a 2.029 inscripcions enguany, i de 84 a 94 cursos organitzats». A la ciutat de Reus, en concret, els inscrits han passat de 1.100 a 1.331, fet que suposa un increment d’un 21%.

 

 

Llatinoamèrica i el nord d'Àfrica encapçalen la llista

Pel que fa als països de procedència de l’alumnat de tot el CNL destaquen, amb un 22,82%, els de l’Amèrica del sud, central, Mèxic i el Carib; un 22,23% les persones procedents del nord de l’Àfrica; un 21,34% els nascuts a Catalunya, i un 14,05% els nats a l’Estat espanyol.

 

L’alumnat de la Unió Europea, d’altra banda, representa un 7,44%; els de l’Europa extracomunitària un 5,17%; els de la resta de l’Àfrica un 2,81%; les persones de l’Àsia un 2,66% i, finalment, els originaris dels Estats Units i el Canadà, un 0,38%.

 

Aprendre per motius professionals, clau

Quant a les motivacions per aprendre català, des del CNL apunten que «un 48% ho fa per motius professionals, un 36% per qüestions personals i un 16% per altres motius». En el cas del Servei Local de Català de Reus, els motius professionals s’enfilen fins al 50%, seguit dels personals, que representen un 31% i seguit dels altres, un 18%.

    Comentaris