Comença la Fira de Sant Jaume a Reus, una de les més antigues de Catalunya

La inauguració serà aquest divendres i, com cada any, els cavalls seran els protagonistes d'aquesta fira, juntament amb la cursa de sacs d'avellanes
Imatge de la Fira de Sant Jaume de Reus de l'any 2018 | cedida
 

 

Aquest divendres, 26 de juliol, a les 21.00 hores se celebrarà la inauguració oficial de la Fira de Sant Jaume de Reus, una iniciativa organitzada Reus Promoció i que compta amb la col·laboració de l'Associació Amics del Cavall de les Comarques de Tarragona. L'alcalde, Carles Pellicer, serà l'encarregat d'obrir aquest certamen. La Fira es durà a terme els dies 26, 27 i 28 de juliol, des de les 19.00 hores fins a les 24.00 hores. Recordar que prèviament ja s'ha realitzat el Campionat de Morfologia de Pura Raça Espanyola i el campionat de Horseball (bàsquet a cavall).

 

Els cavalls són els protagonistes d'aquesta Fira, a banda, també destaquen els sopars populars a la fresca, elaborats amb productes de proximitat, i la tradicional cursa de portadors de sacs d'avellanes. La Fira de Sant Jaume s'organitza amb l'objectiu de mantenir viva una de les tradicions més antigues de Reus i un dels certàmens firals més antics de Catalunya. La Fira de Sant Jaume va néixer l'any 1343, quan Pere III va donar permís a la ciutat per organitzar-la. Així doncs, aquest any la Fira celebra els seus 676 anys, sent una de les fires més antigues de Catalunya.

 

La 24a Fira del Cavall és un dels actes més destacats de la Fira de Sant Jaume

La Fira del Cavall és un dels apartats més destacats de la Fira de Sant Jaume i és la fira del cavall referent a Catalunya i està organitzada per l'Associació Amics del Cavall de les Comarques de Tarragona. Una de les activitats més destacades és el Concurs de Salt d'Obstacles, prova que, per la seva espectacularitat, compta amb una gran afluència de públic. Com cada any, es durà a terme el dissabte, 27, a les 19.00 hores.

 

Dissabte a les 9.00 hores, es realitzarà el Concurs d'Alta Escola a recinte firal. També al recinte firal dissabte, a les 10.00 hores, i diumenge, a partir de les 8.30 hores, tindrà lloc el Concurs de Doma Clàssica. Diumenge a la tarda, la Fira comptarà amb la participació de diferents centres hípics de la demarcació que realitzaran exhibicions de disciplines eqüestres. Finalment, afegir que, divendres i dissabte a les 23.00 hores i diumenge a les 22.30 hores, es realitzarà l'espectacle 'El mètode Bolino'.

 

Sopar popular i cursa de portadors de sacs d'avellanes

El sopar popular és un dels actes més exitosos de la fira, es realitza amb l'objectiu de valorar els productes de quilòmetre zero de qualitat. Aquest any, la proposta gastronòmica inclou una amanida de tomàquet del Camp de Tarragona, un assortit de carns a la brasa compost per xai, llonganissa i cansalada, conill a l'allet, i les postres a escollir entre mel i mató de Colldejou o codonyat clàssic Glady de Vinyols, tot acompanyat pel vi del Celler Masroig.

 

El preu del tiquet és de 12 euros i es podrà adquirir a la mateixa fira. També es podran comprar degustacions individuals. Es comptarà amb la col·laboració del Consell Regulador de l'oli d'oliva verge extra DOP Siurana. Productors: Embotit Bondrià — Carnisseries Bonet i fills, Codonyat natural Glady, Formatges Colldejou, Celler Masroig.

 

Aquest any la cursa de sacs d'avellanes arriba a la 23a edició i els participants es carreguen un sac d'avellanes de 58 quilos a l'esquena per completar un itinerari d'uns 900 metres aproximadament. La cursa tindrà lloc el dissabte, 27 de juliol, a les 20.15 hores en un circuit situat prop de la fira. Hi ha dues modalitats, la masculina i la femenina —que és de 28 quilos—.

 

Espectacles de dansa per amenitzar la fira

Aquest any, els actes s'amenitzaran amb actuacions de ball de diferents grups i entitats de Reus. Divendres serà el torn de la Coordinadora de Dansa de Reus (Escola de Dans i Arts Escèniques Artis Reus, Escola de Dansa del Centre de lectura i Escola de Dansa Núria Díez) que interpretaran diferents disciplines de dansa amb motiu de l'Any Roseta Mauri. El dissabte actuaran els alumnes i professors de la Sala New York amb estils com salsa hip hop, samba, bachata... Diumenge Reus Country Line Dance i Dance Country oferiran una exhibició de balls de country. Totes les actuacions tindran lloc a l'escenari de la zona de sopars a les 21.30 hores.

 

D'altra banda, també s'organitzen altres activitats pensades per al públic familiar i els visitants més joves i compta amb una zona infantil diferenciada, en la que s'ubiquen les tradicionals atraccions de fira i el circuit de ponis, en què poden pujar els nens i fer una breu passejada. Finalment, també se celebrarà la desena cursa nocturna que sortirà el divendres 26 a les 21.00 hores de les piscines municipals de Reus. És una activitat organitzada per Tretzesports i Reus Esport i Lleure i en aquesta edició es preveu la participació d'uns 400 participants.