De comerciants a veïns: la implicació dels botiguers per reactivar el barri Santa Anna de Reus

Comerços i entitats s'han constituït per formar l'Associació dels Amics del Barri de Santa Anna de Reus amb l'objectiu d'organitzar les festes de barri
La plaça de la Farinera, el punt central de les festes de Santa Anna | Facebook

 

La ciutat de Reus compta amb una nova associació de veïns molt diferent, es tracta de l'Associació dels Amics del Barri de Santa Anna de Reus (AABSAR) una entitat que va néixer amb l'objectiu de tornar a muntar les festes del barri de Santa Anna però en aquesta ocasió de la mà dels comerciants de la zona.

 

Entitats i comerços de la zona col·laboren realitzant actes al carrer | Facebook

 

Una entitat que aposta pel barri Santa Anna

Les festes del barri de Santa Anna fa dècades eren de les més importants de la ciutat, s'engarlandaven els carrers semblant a les festes de Gràcia de Barcelona i es realitzaven multituds d'actes festius. Amb el temps aquesta festivitat es va perdre i va ser gràcies a diferents entitats i als comerciants del barri de Santa Anna que fa uns anys es van recuperar.

 

Concretament, els Xiquets de Reus van decidir fer una diada castellera a la plaça de la Farinera arran del dia de Santa Anna. A partir d'aquell moment es va posar en marxar la iniciativa de tornar a recuperar una de les festes de barri més tradicionals de Reus.

 

Imatge antiga d'unes festes del barri de Santa Anna de Reus | Carrutxa

 

Comerços s’organitzen per potenciar Santa Anna

El representant de l'AABSAR, Néstor Muñoz explica que «som una entitat de comerciants però els veïns també estan convidats a ser-ne membres». Per qualsevol esdeveniment s'han de demanar permisos i subvencions i com a particulars no podien fer aquests tràmits, per tant es necessitava una entitat darrere que ho fes.

 

Muñoz detalla que al principi «ens donaven molt suport els Xiquets de Reus, ja que ells eren qui demanaven tots els permisos». Finalment van decidir constituir-se i formar l'Associació dels Amics del Barri de Santa Anna de Reus.

 

Antiga fotografia de les Festes del Barri Santa Anna | Ajuntament de Reus

 

Una diada castellera convertida en festa de barri

Els comerciants van acordar apostar pel barri de Santa Anna. Tot va començar passant per cada establiment del barri amb una circular i proposant si volien participar en les festes de Santa Anna. Posteriorment els establiments que van col·laborar es van reunir i van començar a organitzar-se com l'AABSAR.

 

«En un primer moment vam anar directes als veïns però com no vam tenir resposta, vam apostar per anar als establiments» explica el representant de l'entitat. L'AABSAR no només vol ser una associació de comerciants, sinó que els agradaria que veïns i botiguers treballessin junts per aixecar aquest barri cèntric de Reus. «Esperem que s'impliquin més els veïns, ja que al cap i la fi són les festes del barri on viuen», afegeix.

 

El concert a la nit a la plaça de la Farinera és un dels actes principals | Facebook

 

Visibilitzar el barri amb actes culturals

El barri de Santa Anna de Reus és un districte que té activitat gràcies als comerços de la zona. Aquesta entitat té l'objectiu de donar vida al barri més enllà de les botigues i busquen que els carrers tinguin més visibilitat

 

L'Àliga petita actuarà per les festes del barri de Santa Anna de Reus | Facebook

 

L’AABSAR vol gestionar diferents aspectes del barri

En aquests moments només gestionen les festes del barri de Santa Anna però de cara a un futur pròxim volen organitzar altres esdeveniments com decorar els carrers per Nadal o portar un patge reial. Projectes que a poc a poc aniran augmentant i que faran del cèntric barri de Santa Anna un espai d'intensa activitat.

 

També volen anar més enllà i aposten per vetllar pel barri potenciant la seguretat i la neteja, un model d'entitat que a altres zones de l'estat ja es porta a cap on els establiments s'associen per gestionar diferents aspectes del barri.