Tarragona Digital

Telegram : +34 639 048 422

E-Mail: info@tarragonadigital.com

exproReus, més de 75 anys de reusenquisme fet fira

L'exproReus, que a partir d'aquest dimecres i durant tot el cap de setmana, ha passat per tots moments sent una fira de referència a l'Estat
ExproReus de l'any 1954 | Josep Ferré (cedida per CIMIR)

 

Amb una trajectòria de més de 75 anys la fira multisectorial de Reus, l'ExproReus, ha viscut sis emplaçaments i moltes novetats consolidant-se com una de les principals fires de Catalunya. Cada any compta amb milers de visitants que passen pel certamen multisectorial que comprèn diferents sectors comercials. D'altra banda, durant els anys s'ha anat consolidant en el mercat comercial reusenc com una cita anual que deixa un gran impacte econòmic a la ciutat.

 

1942 primera fira de mostres a Reus

Tot va començar quan el 20 d'octubre de 1942, en època de postguerra, la Delegación Provincial Sindical juntament amb l'Ajuntament de Reus, regit en aquell moment per Francesc Llevat, van fer l'exposició de productes de la terra batejada com la primera Feria Provincial de Muestras. Aquest fet va suposar un canvi per la ciutat. Una mostra que en aquell moment comptava amb només 80 estands, però que ja es veia que en les edicions posteriors en converitira en un fet inèdit.

Consulteu tots els actes de l'ExproReus 2018

 

exproReus al passeig de Sunyer | Cedida per CIMIR

 

La primera edició es va situar al passeig de Sunyer, i és que l'exproReus ha passat per sis ubicacions al llarg de la seva trajectòria. La primera edició es va dur a terme on se situava l'antic velòdrom, al passeig de Mata, i compta amb una de les anècdotes més curiosesd e la història d'ExproReus. Per aquesta primera edició, els organitzadors van demanar a Pere Vidiella que fes una escultura d'un nen, que és la figura que encara segueix presidint la plaça del Nen de les Oques.

 

exproReus durant l'època franquista. | Prensa del Movimiento (cedida per CIMIR)
 

La periodicitat mai ha estat la mateixa

L'ExproReus també ha anat canviant la seva periodicitat. Primerament es duia a terme cada sis anys, i la segona edició es va passar a dir Feria Oficial de Muestras de la Província de Tarragona. A partir de l'edició de l'any 1960 el certamen multisectorial va passar a fer-se cada tres anys fins al 1974, que es va començar a organitzar biennalment. Finalment, l'any 1985 es va decidir que la fira a Reus es realitzaria cada any com es fa actualment.

 

La presentació del primer turmix l'any 1954, les destrosses que van ocasionar les fortes ventades als anys 70, els innovadors rentadors Crolls o els automòbils de creació estatal Eurcot l'any 1948, són alguns dels fets més rellevants de l'ExproReus que ha anat creixent i fent-se un renom entre les fires multisectorials de l'Estat.

 

ExproReus al carrer de Sant Joan | Cedida per CIMIR

 

Un incendi que no va impedir que se celebrés la fira

L'any 1966 l'ExproReus va viure un dels seus moments més fatídics quan durant la matinada la carpa firal del pavelló es va cremar a causa d'un curtcircuit. La forta ventada d'aquella nit va fer caure una grua, i va ser aquesta caiguda el que va originar el curtcircuït. En aquell moment les empreses expositores de la fira van decidir traslladar la mostra al pati de l'actual Palma, per continuar amb la mostra i que, així, no es deixés de fer aquella edició.

 

D'on prové el nom 'exproReus'?

El nom d'ExproReus, no es va adjudicar fins a l'any 1976 quan també va esdevenir Exposició Provincial de Reus. Es va afegir una erra al nom en referència a l'inici de la paraula «provincial», formant el joc de paraules amb 'exposició' i 'provincial'. Els objectes per la llar, els electrodomèstics, el món de l'automobilisme o les exposicions han caracteritzat totes les edicions de la mostra a la capital del Baix Camp.

 

 
ExproReus al carrer Ample | Josep Ornosa (cedida per CIMIR)

L'ExproReus ha passat per sis ubicacions diferents

D'altra banda, els espais que han acollit la mostra sempre han sigut diversos, fins a sis de diferents, i al principi era en espai obert. Davant la crescuda de la fira de mostres, l'organització es va veure en l'obligació de fer un canvi de disposició. Amb el mandat de Francesc Llevat, es va decidir que era necessària la construcció d'un pavelló cobert per acollir el certamen multisectorial. També es va proposar un canvi de dates, i es va passar a la primavera, així com un canvi de periodicitat.

 

Per aquest motiu, l'any 1978 el president de la Generalitat de Catalunya, Josep Tarradellas, va visitar la ciutat de Reus per inaugurar el pavelló de Fires. Tanmateix, quatre anys després el govern català va batejar l'actual ExproReus com la Fira Catalana del Consumidor.

 

Nou i final emplaçament d'ExproReus

El certamen multisectorial es va traslladar a l'avinguda Sant Jordi amb l'objectiu de consolidar-se com l'espai firal de la ciutat. Amb quatre plantes les empreses expositores van disposar d'un espai a cobert. Finalment, però, l'ExpoReus es va traslladar provisionalment a unes carpes situades a l'avinguda del Comerç, on es va celebrar la mostra firal durant tres anys, dos anys més del que estava previst, fins que van finalitzar les obres del Tecnoparc.

 

L'exproReus torna del 10 al 14 d'octubre en la seva 48a edició. | Cedida

 

Encara que la fira ha estat un referent en el sector, l'evolució no ha estat sempre tan favorable. A partir de l'any 1992, es va iniciar un estancament en el ritme del creixement anual de la fira de mostres. Aquest fet va produir-se a causa de la manca d'innovació de la fira, per la baixada en l'afluència de visitants i per un servei que sempre seguia la mateixa línia.

 

Finalment, la mostra sectorial es va traslladar, l'any 2011, a l'actual Tecnoparc on s'està duent a terme els darrers anys. En resum, per tant, l'exproReus s'ha celebrat primer al passeig de Mata, després a l'actual Mercat Central de Reus i al passeig de Prim, passant per l'avinguda de Sant Jordi —aleshores, avinguda de l'Estació, perquè a l'actual Parc de Sant Jordi és on s'ubicava l'antiga estació de Reus— i l'avinguda del Comerç, fins a arribar on es realitza els darrers anys, al Tecnoparc. I és que l'ExproReus s'ha dut a terme per gairebé tots els racons de Reus.

Comentaris