Un feligrès anònim paga la restauració del Crist de la Creu de Reus

L'arxiconfraria va saber, quan anava a pagar-la, que ja l'havia assumit un fidel
El Sant Crist de la Creu a la capella que ocupa a l'església de Sant Joan | Àngel Ullate

 

L'arxiconfraria del Sant Crist de la Creu de Reus està d'enhorabona. L'any passat ja explicaven que feia temps que tenien, entre cella i cella, poder restaurar la imatge. Enguany van decidir fer el pas i, després d'haver estalviat prou, recórrer a Mercè Brunet perquè arreglés el Crist. La sorpresa per a la junta de l'arxiconfraria va ser que, quan van dirigir-se al mossèn de l'església per pagar la feina, perquè aquest els va respondre que ja l'havia costejat un feligrès.

 

El Sant Crist de la Creu a la seva capella, amb el mur del presbiteri pintat l'any 2016 al fons | Àngel Ullate

 

La necessitat de restaurar la imatge

Anna Maria Martí, vicepresidenta de l'arxiconfraria del Sant Cris de la Creu, explica que després de la Setmana Santa passada es van concentrar en el propòsit de restaurar la imatge. Les dones de la junta —aclareix que, tot i que els portadors són homes, fa uns quants anys que l'equip de govern són dones— feia temps que volien arreglar-la, i finalment s'havia aconseguit el pressupost necessari. Durant l'any està penjada a una de les capelles més pròximes a l'entrada de l'església de Sant Joan. Aquests dies, però, se la treu en viacrucis i se la trasllada a les Germanetes dels Pobres.

 

Els genolls del Crist de la Creu la Setmana Santa de l'any passat | Jordi Olària Gras

 

Abans que comencés l'activitat de Setmana Santa, la imatge ja estava restaurada. Va ser una feina que va fer Mercè Brunet i que, segons Anna Maria Martí, va consistir més a treure capes de vernís i repintat que en posar-n'hi. «Ha eliminat el vernís que tenia, ha eliminat els repintats, que en tenia diverses capes, i l'ha netejat», explica. Afegeix que «també hi havia algun dit del peu trencat, i els genolls estaven erosionats de fer-hi petons», recorda.

 

Els petons als genolls i el pas del temps havia fet necessària una restauració | Àngel Ullate

 

Un feligrès paga la restauració del Sant Crist

«Estem contents de la restauració», explica satisfeta Anna Maria Martí. I més tenint en compte la grata sorpresa que es van endur quan es disposaven a pagar-la. «Havíem fet el raconet per pagar la restauració i resulta que algun confrare anònim l'ha pagat». Explica que «quan anàvem a pagar la restauradora, el mossèn ens va dir que estava pagat, i que no ens podia dir qui havia sigut».

 

Imatge del procés de restauració dels peus de la imatge | Cedida

 

Els goigs del Sant Crist de la Creu

El pressupost amb el qual havien treballat rondava els 1.000 euros, una quantitat que, com que no s'ha hagut de destinar a la imatge del Crist, van destinar, en part, als goigs. Es tracta de la segona estrena de l'arxiconfraria del Sant Crist de la Creu per aquest 2019. Són obra de mossèn Joan Roig, il·lustrats per Sió Virgili i musicats per monsenyor Valentí Miserachs.

 

Els goigs es basen en els textos bíblics que parlen del viacrucis de Jesús. Relaten tot el camí, amb la creu a l'esquena, fins a ser crucificat, així com aquells que l'acompanyaven. El dia de la seva presentació pública, una soprano els va posar veu provocant, explica Anna Maria Martí, l'emoció de bona part dels fidels que hi havia a l'església de Sant Joan.

 

Els goigs del Sant Crist de la Creu | Cedida