La major part del 'Gordo' de Salou, repartit a Reus pel Centre Aragonès El Cachirulo

S'han venut un total de 90 sèries a l'administració número 1 de Loteria de Salou, a l'avinguda de Barcelona
El propietari de l'administració de Loteria de Salou, minuts després que hi hagi caigut el 'Gordo'. | Ivan Alcala

Salou ha estat la localitat més agraciada pel Sorteig Extraordinari de Nadal 2019: hi ha caigut el primer premi, el 'Gordo', que ha estat el 25690. L'administració de Loteria número 1 de la localitat, situada a l'avinguda de Barcelona, n'ha venut 90 sèries, cosa que implica que ha repartit 360 milions d'euros. Amb tot, però, bona part de les sèries d'aquest número s'han repartit a Reus: les participacions del Centre Aragonès El Cachirulo eren d'aquest número. L'eufòria, doncs, es desferma per moments a la capital del Baix Camp, on el 'Gordo' haurà esquitxat força famílies.

El Cachirulo s'ha quedat 80 de les 90 sèries venudes a Salou d'aquest 'Gordo' de Nadal, que per primera vegada cau de manera tan contundent a les comarques de Tarragona. El premi també ha caigut a Súria, Barcelona, Alacant, Madrid, Salamanca, Sevilla i Múrcia.

Els propietaris de l'administració salouenca celebren el 'Gordo'. | Ivan Alcalá
L'administració de Salou, amb el cartell penjat amb el 'Gordo'. | Ivan Alcala

Quatre de cada deu treballadors deixarien la feina si els toqués el 'Gordo'

Els afortunats del ‘Gordo’ guanyen 400.000 euros per dècim, una quantitat que permet cobrir moltes de les despeses acumulades i, fins i tot, comprar més d’un capritx gros.

De fet, de mitjana els ciutadans han gastat uns 60 euros a la Loteria de Nadal d’aquest any i molts dècims formen part de grups de treballadors que comparteixen un número i els compren «per si de cas toca», no quedar-se sense el premi. Realment aquest fet pot arribar a provocar una fuga de talents en cas de tocar el premi, ja que gairebé quatre de cada deu marxarien de l’empresa i aquesta es veuria en un greu problema per falta de treballadors.

Més de 200 anys d’història

Cal tenir en compte que només es disposen de tres mesos per cobrar els premis i els bitllets han d’estar en bones condicions. Es poden comprovar els números premiats a la pàgina web de la Loteria de Nadal. A més, també cal destacar que realment cada any Hisenda acaba cobrant una quantitat gens menyspreable per tots els premis que finalment no han estat reclamats.

El primer sorteig de Nadal es va fer l’any 1812 a Cadis. Llavors un dècim costava 40 reals i el primer premi estava dotat amb 8.000 pesos forts. Un premi que realment acabaven pagant amb plata o or perquè en pes no existia. Finalment podien arribar a rebre cinc quilograms d’or i, segons ha explicat el numismàtic Joaquín Valle Vega, els donaven un pagaré.

A partir del segle XX, amb un primer premi dotat d’un quart de milió de pessetes, les persones amb un dècim guanyador accedien a un nou món d’oportunitats: cases, cotxes... Idees que encara avui en dia conservem i poden suposar un perill, ja que l’estil de vida canvia i, en general, no es gestiona correctament la fortuna i en qüestió de cinc anys el 70% dels afortunats acaben empobrint. És a dir que cal tenir cap a l’hora de decidir què fer i no dilapidar els diners en un tancar i obrir d’ulls.

"La metodologia Agile, protagonista d'una jornada empresarial al Tecnoparc" "🔴 Reus buscarà com seguir a l'AMI sense desobeir la sentència"