El govern de Reus estudia construir un nou edifici al Tecnoparc

La idea es podria concretar cedint un solar a un promotor que aixequés un nou viver d'empreses

Un nou edifici podria aixecar-se al Tecnoparc en un futur no gaire llunyà per seguir acollint empreses tecnològiques. El govern de Reus treballa amb la premissa que, quan acabi el mandat, els tres espais amb què es divideix Redessa puguin quedar pràcticament plens. Amb aquesta idea sobre la taula s'està plantejant el futur de l'empresa municipal i, per tant, s'estudien les possibles alternatives per seguir oferint espais a les empreses que en busquin. Segons ha pogut saber TarragonaDigital, una possibilitat és la d'aixecar un nou edifici al polígon Tecnoparc, al voltant del que actualment acull firaReus. Les possibilitats en estudi van des d'una promoció municipal, opció que té poca força, fins a la cessió d'un solar públic a un promotor que dugui endavant el projecte, possibilitat amb més opcions de viabilitat.

La viabilitat d'una promoció municipal

El regidor d'Urbanisme i de Promoció Econòmica de l'Ajuntament de Reus, Marc Arza, admet que «fa temps que estudiem la hipòtesi de construir un nou edifici al Tecnoparc». El principal escull és la inversió econòmica. «El que ens diuen és que la inversió ha de rondar els nou milions d'euros i jo intento convèncer-me i buscar algú que ho faci per sis, que és la xifra per la qual ho podríem fer perquè és la xifra que ho faria sostenible».

El polígon Tecnoparc acull un dels tres complexos de Redessa
El polígon Tecnoparc acull un dels tres complexos de Redessa | Isma Llanes

Cedir un solar a un promotor

Una alternativa a la important inversió que requereix, per a l'Ajuntament, aixecar un edifici com aquest és la d'aconseguir que l'obra l'executi una empresa privada. «Necessitem que algú, que no seria l'Ajuntament sinó que seria un tercer, construeixi un edifici, i la manera com això ho faríem possible seria que l'Ajuntament cediria el terreny», explica el regidor Marc Arza. Aquesta és, ara mateix, la idea que tindria més pes de les que hi ha sobre la taula. El cas és que per atraure empreses d'aquest perfil, cal que se'ls puguin oferir instal·lacions acabades i llestes per entrar-hi a treballar.

La titularitat d'aquest futur edifici no és el que més preocupa el govern municipal. Arza explica que «si fos un Ajuntament ric, posaria els nou milions d'euros damunt de la taula  i ho faríem, com que no els tenim, no ens costa res posar el terreny i buscar un operador que ho faci, cap problema, l'objectiu és que hi hagi metres quadrats, no que ho faci l'Ajuntament». Tot plegat, de fet, persegueix l'objectiu que Reus sigui un destí a tenir en compte per les empreses. «Jo el que vull és que a la ciutat i al lTecnoparc hi hagi metres quadrats de lloguer d'edificis d'altes prestacions que empreses multinacionals de la tecnologia es puguin plantejar ocupar», sentencia Arza.

Edifici de Tecnoredessa, al polígon Tecnoparc
Edifici de Tecnoredessa, al polígon Tecnoparc | Jordi Olària

 

Les demandes de les empreses tecnològiques

El cas és que, si els tres espais de Redessa queden plens a meitats de l'any vinent, des de l'actual govern municipal es vol seguir atraient companyies, principalment de l'àmbit tecnològic. Aquestes empreses, però, solen buscar unes condicions específiques per tal d'ubicar-se en un municipi o en un altre. Busquen instal·lacions construïdes i a les quals no els calguin obres per començar-hi a operar, i preferiblement en condicions de lloguer i no de compra.

Un segon espai per a Redessa 1

Una altra de les possibilitats que hi ha en estudi és la d'ampliar Redessa 1. El complex situat al camí de Valls, recentment reformat, és el que ara mateix té més trajectòria per recórrer pel que fa a l'ocupació. Amb tot, i si les previsions del govern es compleixen, també pot quedar gairebé ple durant el primer semestre del 2019. Darrerament s'hi han produït trasllats, com el de Canal Reus TV, però des de Redessa es confia que les reformes i la nova política de preus permetin tornar a omplir el complex. En el cas d'aquest complex, seria més fàcil que l'Ajuntament seguís oferint espais d'aquest perfil.

Edifici de Redessa 1, al camí de Valls
Edifici de Redessa 1, al camí de Valls | Jordi Olària

 

«En algun espai de la ciutat tu pots generar un nou Redessa 1, un 'coworking' nou o un espai de despatxos, que això seria una inversió més petita i ens ho podríem plantejar», afirma el regidor Marc Arza, «si d'aquí a final de mandat, en els pròxims vuit mesos, a Redessa 1 veiem que anem cap a la plena ocupació, doncs és probable que ens ho plantegem».


Comentaris