El govern de Reus relativitza la problemàtica de les ocupacions

El regidor de Seguretat Ciutadana afirma que no hi ha una situació d'alarma social | Reclama més recursos legals per poder actuar
El regidor Joaquim Enrech ha exposat la situació de les ocupacions a Reus | Jordi Olària

 

El govern de Reus considera que s'està utilitzant la demagògia per fer gros un problema, el de les ocupacions il·legals d'habitatges, amb el qual ja s'actua des de l'Ajuntament. Joaquim Enrech, regidor de Seguretat Ciutadana, afirma que mentre hi hagi ocupacions hi ha un problema sobre el qual cal actuar, però que «no és una situació d'alarma social».

 

El regidor afegeix, de fet, que «parlar de situacions d'aquest tipus quan no hi ha una situació d'alarma, el que pot acabar produint és un efecte crida». Sentencia que des de l'Ajuntament s'actua amb tots els recursos al seu abast, però que poden no ser suficients per resoldre la situació. Assegura, de fet, que les ocupacions a Reus «tenen la mateixa dimensió que la que puguin tenir a altres ciutats de Catalunya».

 

Al carrer de Prous i Vila de Reus hi ha set naus ocupades | Jordi Olària

 

El govern de Reus carrega contra el PP per la seva «demagògia» i «irresponsabilitat»

Tal com va explicar ahir TarragonaDigital, segons els veïns de la zona, hi ha set naus del carrer de Prous i Vila que fa més d'un any que estan ocupades. El PP de Reus va enviar, ahir, un comunicat de premsa en el que reclamava més contundència al govern local. El portaveu popular, Sebastià Domènech, exigia «que es procedeixi a la desocupació» d'aquestes naus.

 

El regidor Joaquim Enrech ha comparegut aquest matí davant els mitjans de comunicació per calmar la situació. Ha carregat durament contra els populars i ha volgut «denunciar la demagògia que hi ha quan algú sembla que ens demana que hem d'incomplir la llei». Ha recordat, de fet, que el desallotjament l'ha de decretar un jutjat, i que la Guàrdia Urbana no pot, segons la llei, actuar si no hi ha una ordre judicial.

 

«La nota de premsa enviada ahir des del PP», ha continuat Enrech, «és d'una gran irresponsabilitat, impròpia d'un partit polític d'un Estat de Dret i més d'un que ha tingut responsabilitat de governança d'àmbit estatal». Ha reblat, encara, que «la normativa que s'ha d'aprovar per posar fre a aquestes actuacions és, en bona part, responsabilitat del govern de l'Estat».

 

Un dels locals ocupats | Jordi Olària

 

El propietari de les naus de Prous i Vila ha presentat denúncia 

Segons ha confirmat el regidor Joaquim Enrech, el propietari de les naus del carrer de Prous i Vila ja havia presentat una denúncia als jutjats i, per tant, des de l'Ajuntament resten a l'espera de conèixer la sentència del cas. Lamenta, de fet, que els recursos per actuar per part de l'administració són limitats per la llei, i que «és imprescindible recuperar la llei 24/2015 de mesures urgents, avui recorreguda al Tribunal Constitucional».

 

Mentre els recursos i les lleis siguin les actuals, admet el regidor de Seguretat Ciutadana, «el marc legal vinculat a les ocupacions, de vegades, genera una certa incomprensió entre la ciutadania, però en qualsevol cas és el que és». Amb tot, Enrech recorda el cas del carrer de Joan Coromines, on es van arribar a ocupar més de dos blocs sencers, com a exemple d'actuació exitosa per part de l'Ajuntament i la Guàrdia Urbana.

 

Joaquim Enrech, regidor de Seguretat Ciutadana, durant la compareixença de premsa | Jordi Olària

 

Les ocupacions, una dinàmica «a la baixa»

Des del govern s'afirma que la dinàmica de les ocupacions il·legals és «a la baixa», tot i que no es volen fer públiques les dades que es tenen, principalment, des de la Guàrdia Urbana. «Tenim registres, però es faran públics durant la Junta de Seguretat Local, a començaments del 2019», ha justificat Joaquim Enrech. «Anys enrere hi havia un major índex d'ocupació, i em permetria dir, també, que probablement, aquesta situació era més preocupant des del punt de vista social».

 

No ha volgut, amb tot, treure gravetat a la qüestió, «encara que preocupant ho és sempre, probablement hi havia un índex d'ocupacions il·legals per qüestions de vulnerabilitat social més elevat del que hi pugui haver ara». Ha posat d'exemple, de nou, el cas del carrer de Joan Coromines, on «de les persones que van ocupar tots aquells pisos, cap d'elles tenia un problema social, es va ocupar l'edifici amb altres finalitats». Des de l'Ajuntament de Reus s'admet que de vulnerabilitat social n'hi continua havent i que s'hi segueix i s'hi ha de seguir treballant.

 

Un serraller ha canviat els panys del número 26 del carrer del Vent | Jordi Olària

 

Dos intents d'ocupació frustrats al barri del Carme aquesta setmana

Aquesta mateixa setmana, al barri del Carme, s'han frustrat dos intents d'ocupació il·legal d'habitatges. En tots dos casos s'ha evitat l'entrada a l'immoble per la ràpida reacció dels veïns, una col·laboració ciutadana que des de l'Ajuntament es concep com a bàsica per poder actuar de manera coordinada. El primer cas es va produir dilluns, quan els mateixos veïns i el propietari de l'immoble van acabar canviant els panys quan els presumptes ocupes no hi eren.

 

El segon cas va passar la nit de dimarts, aquest sí, amb l'actuació tant de la Guàrdia Urbana com dels Mossos d'Esquadra. El propietari de l'edifici ha acabat tapiant-ne l'entrada després que, a la nit, s'acabés foragitant el grup de persones que hi hauria intentat entrar. En tots dos casos, a més dels veïns a títol individual, s'ha comptat també amb la intermediació de l'associació de veïns, un actor bàsic en aquestes situacions.