Tarragona Digital

Telegram : +34 639 048 422

E-Mail: info@tarragonadigital.com

El govern de Reus prorrogarà ordenances i pressupostos per al 2019

En culpa l'oposició i la seva «evident i demostrada falta de voluntat d'entesa» | No s'han aprovat ordenances en tot el mandat
Joaquim Enrech, regidor d'Hisenda i Recursos Generals de l'Ajuntament de Reus | Jordi Olària

 

El govern de Reus ha decidit prorrogar les ordenances fiscals i el pressupost municipal del 2019. Després de dos anys seguits redactant els comptes en solitari i aprovant-los a través de qüestions de confiança, aquesta vegada no s'ha ni intentat negociar amb l'oposició. Són, de fet, els partits de l'oposició els responsables d'aquesta situació segons el govern local.

 

Les ordenances de Reus, congelades per quart any consecutiu

«El govern de Reus congela els impostos i prorroga el pressupost», ha explicat aquest matí el regidor d'Hisenda i Recursos Generals de l'Ajuntament de Reus, Joaquim Enrech. Els impostos, és a dir, les ordenances fiscals, no s'aproven des de l'any 2014, en què l'aleshores govern de CiU i PP va aprovar les darreres del mandat. Des d'aleshores s'han viscut quatre anys en què s'han prorrogat els impostos, inclòs un 2016 en el qual, un acord amb el PSC va permetre aprovar alguns punts concrets de les ordenances, tot i que el gruix principal es va mantenir prorrogat.

 

«Els resultats econòmics avalen la gestió del govern i els pressupostos vigents permetran afrontar l'exercici de l'any 2019 amb plenes garanties i solvència», manté Joaquim Enrech. El regidor d'Hisenda carrega contra l'oposició, a qui responsabilitza d'aquesta situació per «l'evident i demostrada falta de voluntat d'entesa dels grups municipals en relació a tot allò que fa referència a ordenances i pressupostos».

 

Part del govern de Reus durant una sessió plenària | Jordi Olària

 

El govern de Reus no s'ha reunit amb l'oposició per les ordenances

Enrech manté que «aquest govern sempre ha fet bandera de diàleg, però no volem ni podem perdre el temps amb setmanes de converses estèrils i més encara, no tenim cap intenció de fer perdre el temps a la ciutadania escenificant debats estèrils que sabem que no ens portaran a res». Així doncs, el govern de Reus decideix estalviar-se rondes de converses que no servirien, apunta, de res.

 

L'any passat mateix només es van reunir amb CUP i PSC, amb qui no van arribar a cap acord. Cs i PP, en canvi, van rebutjar asseure's amb el govern per debatre les ordenances segons el regidor Joaquim Enrech; els partits espanyolistes, en canvi, afirmaven l'any passat que era el govern, qui no els havia ni citat per parlar. «Malauradament, el dia a dia ens dona a entendre que no hi ha hagut inputs que ens puguin portar a pensar que hi ha hagut un canvi d'actuació en les dinàmiques que hi ha hagut fins ara», rebla Joaquim Enrech.

 

L'alcalde de Reus, dempeus, al costat dels portaveus del govern municipal | Jordi Olària

 

Dues qüestions de confiança per aprovar els pressupostos

Els anys 2016 i 2017 l'alcalde de Reus, Carles Pellicer, s'ha sotmès a una qüestió de confiança per poder aprovar els pressupostos. L'any 2015, a l'inici del mandat, es va arribar a un acord amb la CUP per als pressupostos del 2016. Els exercicis següents, però, el govern no va trobar el suport de l'oposició i es va recórrer a la qüestió de confiança.

 

Es tracta d'un mecanisme similar a una moció de censura però impulsat pel mateix govern, en aquest cas, per l'alcalde. Si no se supera la qüestió de confiança, l'oposició té un mes per presentar una candidatura a l'alcaldia que tingui el suport d'una majoria absoluta. Com que això no es va produir, alcalde i pressupostos van quedar revalidats. La llei, però, limita a dues les qüestions de confiança que es poden utilitzar durant un mandat per aprovar els pressupostos.

 

Ara, per tant, el govern no ha tingut altra alternativa que prorrogar uns comptes que va redactar en solitari l'any passat i que s'han executat durant aquest 2018. El regidor d'Hisenda, Joaquim Enrech, ha negat que quan es van redactar els de l'any passat es plantegessin pensant a prorrogar-los per al 2019. El balanç econòmic del mandat 2015-2019 se saldarà, per tant, amb només uns pressupostos aprovats amb el suport d'algun grup de l'oposició. Les ordenances encara han corregut pitjor sort, i és que les úniques que s'han pactat ho han estat parcialment, l'any 2016.

Comentaris