Tarragona Digital

Telegram : +34 639 048 422

E-Mail: info@tarragonadigital.com

Un anònim denuncia corrupció i manca de seguretat a la Guàrdia Urbana de Reus

El document l'haurien redactat agents del cos i l'han lliurat als grups municipals de Reus
Guàrdia Urbana de Reus | Miguel Cabrerizo

 

La Guàrdia Urbana de Reus torna a estar presumptament sota sospita per part d'alguns dels seus agents. Novament, un escrit anònim amb els segells tant de l'Ajuntament de Reus com de la policia local posa en dubte des de les mesures de seguretat de les comissaries fins a les dinàmiques internes de treball, passant per les oposicions d'ascens i la figura del cap de la policia. El document de dotze pàgines al qual ha tingut accés TarragonaDigital, s'ha fet arribar als grups municipals de l'Ajuntament de Reus perquè qüestionin públicament les sospites que es posen sobre la taula, de la mateixa manera que s'interpel·la a l'alcalde de Reus, Carles Pellicer.

 

Manca de seguretat i de personal

Una de les denúncies que fa l'escrit és que calen més mesures de seguretat a les comissaries, així com més agents al cos policial. Afirmen que en una població com Reus caldrien 200 agents patrullant mentre que a la capital del Baix Camp no s'arriba, afirma, ni als 150. Pel que fa a la seguretat, comparen les instal·lacions de la comissaria central de la Guàrdia Urbana de Reus, a l'avinguda de Marià Fortuny, amb les de la comissaria dels Mossos d'Esquadra, a la carretera d'Alcolea.

 

Guàrdia Urbana de Reus | Miguel Cabrerizo

 

Carència de mesures físiques de seguretat a la comissaria de la Guàrdia Urbana

Qualifiquen la situació de la policia local, de fet de «manca total de seguretat», i posen diversos exemples de situacions que es poden produir a causa d'aquesta absència de mesures físiques preventives. Afirmen que qualsevol persona pot entrar a les dependències armada sense que res li ho impedeixi per l'absència d'una tanca perimetral de seguretat. Això deixa exposats, denuncien, els vehicles de l'aparcament, però també les entrades posteriors de les instal·lacions o els transformadors i comptadors de llum. Mantenen, de fet, que ja s'han detectat diverses vegades persones sospitoses que pretenien danyar els vehicles policials.

 

Les càmeres de vigilància, apunta el document anònim, tampoc són útils, i és que, asseguren, «no controlen tots els angles i estan mal enfocades, tampoc no es visualitzen permanentment perquè els operaris de sala han de fer diverses tasques a la vegada a la sala de coordinació». Aquest fet sumat, afegeixen, a l'absència d'una mampara homologada de protecció a l'entrada de la comissaria deixa els agents en una situació en què «poden patir agressions d'importància».

 

Guàrdia Urbana de Reus | Miguel Cabrerizo

 

La manca de mesures resta personal al carrer

El document anònim recorda els fets ocorreguts a la comissaria dels Mossos de Cornellà de Llobregat per fer valer les seves reclamacions, i comparen, també, les instal·lacions de la policia reusenca amb les que els Mossos d'Esquadra tenen a la ciutat. Fan èmfasi en la porta d'entrada, «controlada remotament les 24 hores els 365 dies de l'any per l'agent d'atenció al públic, el qual pot obrir o no, per seguretat, la porta d'accés».

 

Asseguren que ni els responsables interns de la Guàrdia Urbana ni els responsables polítics del cos escolten les seves demandes, i que es mantenen dinàmiques que produeixen que no hi hagi protocols d'identificació de les persones que entren a la comissaria. Arran de la situació de nivell quatre d'alerta terrorista, expliquen, s'ha situat un agent a la porta de comissaria les 24 hores del dia, «traient un altre agent del carrer o de les oficines per realitzar unes tasques que es podrien fer mitjançant mesures de seguretat físiques».

 

Critiquen les Comissaries Externes de Proximitat

En la mateixa línia posen en dubte la seguretat dels agents que fan el seu servei a les Comissaries Externes de Proximitat. «El servei el realitza un sol agent, el qual està exposat a un risc molt greu si es produeix qualsevol atac contra la seva integritat». Reclamen, de fet, que se suspengui el servei de Comissaries Externes «per seguretat» i «fins que s'esmenin les deficiències».

 

Comissaria de proximitat Guàrdia Urbana al Barri Gaudí Reus | Miguel Cabrerizo

 

Denúncies de frau i corrupció en el si de la Guàrdia Urbana

El mateix document anònim denuncia presumptes manipulacions i fraus en la convocatòria d'oposicions a agent de la Guàrdia Urbana o a promocions internes. Afirmen que s'ha eliminat el temari específic policial, del qual se seleccionaven els temes a examinar el mateix dia de la prova per sorteig. En lloc d'aquest mètode, afirmen, s'opta per un examen tipus test que «sempre es podrà filtrar als aspirants, que han estat ajudats per aquesta prefectura, per aprovar l'oposició».

 

En la mateixa línia afirma que funcionen les promocions internes, «fetes a mida» per alguns aspirants recomanats per la direcció policial del cos. Aputen, de fet, cap al cap de la policia, que recorden que està en funcions i sense la formació necessària per ocupar la plaça de manera definitiva. Afirmen que és el cap de la Guàrdia Urbana qui actua i permet que s'actuï amb aquesta presumpta corrupció.

 

Imatge d'arxiu de dos agents de la Guàrdia Urbana de Reus. | TarragonaDigital.com

 

Un ambient de treball «problemàtic» i coaccions a la Guàrdia Urbana

El document anònim afirma que l'ambient de treball que motiven totes les situacions denunciades anteriorment és «problemàtic», i que tot plegat ha provocat que «la moral dels agents de la Guàrdia Urbana de Reus està per terra». S'afirma, de fet, que aquestes denúncies s'han de fer de manera anònima per evitar represàlies laborals. Denuncien coaccions patides quan s'han comunicat aquestes reivindicacions per via interna i és per això, repeteixen, que qui posa la situació en coneixement dels grups municipals no pot signar el document.

 

El govern de Reus no comenta escrits anònims

El govern de Reus s'absté de fer declaracions respecte a aquestes acusacions. Manté que no comenten textos anònims i que és per això que tampoc faran una excepció en aquest cas. Amb tot, si algun dels grups municipals fa cas de les demandes de la denúncia, la situació podria arribar al plenari municipal, almenys, en forma de pregunta per part d'algun dels partits de l'oposició.

Comentaris