Un grup de treballadors de l'Hospital Sant Joan de Reus

L'Hospital Sant Joan de Reus gestiona el primer donant d'òrgans i teixits en aturada cardíaca controlada

Amb la donació realitzada per l'hospital reusenc, ja són 17 els centres hospitalaris catalans que han obtingut almenys un donant d'aquestes característiques

L'equip de coordinació de trasplantaments de l'Hospital Sant Joan de Reus no ha estat frenat per la Covid-19. En aquests moments de pandèmia han pogut realitzar amb èxit la primera donació en asistòlia (aturada cardíaca) controlada. És la primera donació d'aquestes característiques efectuada a l'hospital reusenc i, fins ara, tots els donants del centre havien estat pacients en mort encefàlica. 

📲TENS TELEGRAM? Afegeix-te gratis al nou canal de Tarragona Digital: les millors fotos i vídeos, últimes hores i ara també pots comentar. CLICA AQUÍ i apunta't ara, t'esperem!

Imma Vallverdú, cap de l'UCI i coordinadora de trasplantaments de l'Hospital Sant Joan de Reus, explica que «havíem portat a terme diferents processos de donació, però la coordinació amb èxit d’aquesta primera donació en asistòlia controlada, tot i la situació adversa causada per la Covid-19, ens dona forces per seguir amb aquesta tasca».

L'equip de Reus va poder comptar amb l'experiència, el suport i l'assistència de Teresa Pont, directora de l'equip de coordinació de trasplantaments de l'Hospital Vall d'Hebron durant tot el procés de l'asistòlia. «Es habitual que els hospitals amb més experiència oferim el nostre suport a la resta de centres en la posada en marxa de nous programes, és una de les claus del model organitzatiu del trasplantament a casa nostra», confirma Pont.

Per a l'obtenció dels teixits, es van mobilitzar fins a quatre equips extractors, tres d'hospitals autoritzats per al trasplantament d'òrgans —Clínic, Bellvitge i Vall d'Hebron— i un més, del Donor Center del Banc de Sang i Teixits. En aquest sentit, Vallverdú ha remarcat «la generositat de les famílies, el treball en equip i la implicació de tots els professionals dels diferents hospitals fa possible guarir i millorar la vida de moltes persones. I aquest és el gran objectiu final». Dels quatre òrgans extrets, finalment se'n van poder trasplantar dos, un ronyó i un fetge. Els altres dos, finalment no es van considerar viables.

«En aquest procés de donació han estat implicats professionals de fins a sis equips de centres catalans i, des de l’OCATT, no podem fer una altra cosa que felicitar-los a tots per la gran tasca realitzada. Sobretot, agrair l’esforç realitzat a l’equip de l'Hospital Sant Joan de Reus per fer possible aquesta donació, i més, tenint en compte les difícils circumstàncies actuals. Té molt de mèrit», declara Jaume Tort, director de l’Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT).

Amb la donació realitzada per l'Hospital Sant Joan de Reus, ja són 17 els centres hospitalaris catalans que han obtingut almenys un donant d'aquestes característiques, des que es va iniciar la donació en asistòlia controlada a l'Estat espanyol el 2009. 


Comentaris