Tarragona Digital

Telegram : +34 639 048 422

E-Mail: info@tarragonadigital.com

ATENCIÓ

Detingut a Tarragona després de topar contra un arbre amb un vehicle robat

ÚLTIMA HORA

Mor el ferit crític de l'accident d'ahir a l'N-420 a Gandesa

El fruit sec del Baix Camp protagonitzarà les jornades «Temps d'Avellana»

Del 8 al 21 d'octubre es promocionarà l'avellana al territori amb diverses activitats, concursos, tastos i conferències
Presentació «Temps d'Avellana» a la Cambra de Comerç de Reus | Laia Riba

 

Negreta, pauteta, gironella, morella, culplana, entre altres, són les varietats d'avellanes que es produeixen a les comarques del Camp de Tarragona, i és que aquest fruit sec d'alt valor nutricional i tan arrelat a la cultura popular és un dels principals productes gastronòmics de la zona. Per aquest motiu, s'ha volgut donar-li una gran empenta a aquest producte amb la fira «Temps d'Avellana», que es durà a terme del 8 al 21 d'octubre. 

 

L'avellana, producte de gran rellevància a la regió

 

La fira «Temps d'Avellana» s'ha presentat aquest dimecres 26 de setembre a les instal·lacions de la Cambra de Comerç de Reus, on han comparegut les representants del col·lectiu 26 d'abril de la Selva del Camp, Glòria Torrents i Ester Gomis, que han detallat la programació, el president de la Cambra de Comerç de Reus, Isaac Sanromà, el qual manifestava la «importància de l'avellana en la dieta mediterrània», entre altres representants.

 

Aquest esdeveniment té com a objectiu potenciar l'avellana aprofitant la inèrcia dels actes de Sant Galderic, patró dels pagesos catalans, que se celebren a la Selva del Camp. El Departament d'Agricultura, la Cambra de Comerç de Reus, el Col·lectiu 25 d'abril de La Selva i la DOP Avellana de Reus, s'han unit per impulsar la primera edició de la fira i tots els actes previs. Encara que aquest any la producció de l'avellana no ha estat abundant, la qualitat segueix sent la mateixa, per aquest motiu el responsable de la DOP Avellana de Reus ha convidat en l'acte de presentació de la fira a «consumir l'avellana», així com «donar a conèixer les seves propietats». 

 

La fruita seca de referència del territori reunirà tant a especialistes del sector, com amants de l'avellana en unes jornades de formació, tastos gastronòmics, concursos, activitats en família i els actes de Sant Galderic, el 13 i 14 d'octubre a la Selva, com a principal esdeveniment.

 

Especialistes donaran a conèixer les qualitats del fruit sec

 

«Temps d'Avellana», s'iniciarà amb unes jornades tècniques el 8 d'octubre amb l'especialista vinguda d'Itàlia, Irma Brizi, que realitzarà un tast d'avellanes per donar a conèixer els valors d'aquest producte. La jornada es complementarà amb un workshop on els experts del sector explicaran com apliquen l'avellana en els productes que elaboren. 

 

L'endemà, els actes continuaran a l'IRTA on es reuniran persones expertes en tastos per plantejar un panell de tastos d'avellana. Les jornades seguiran el 10 d'octubre al Parc Científic i Tècnic de Vila-seca, per posar sobre la taula les propietats de l'avellana com a motor de generació econòmica a la zona i on es presentarà el pla estratègic per la valorització de l'avellana. En la mateixa línia, el responsable dels Serveis Territorials a Tarragona, Angel Xifré, ha destacat: «portem un any i mig treballant amb l'avellana iniciant grups de treball». 

 

Instant en què les avellanes recollides es descarreguen en un remolc. | ACN

 

Sant Galderic, 13 i 14 d'octubre a la Selva del Camp

 

Enguany els actes de Sant Galderic de la Selva s'ampliaran a dos dies, i comprendran tot tipus d'activitats relacionades amb l'avellana. El 10 d'octubre es projectarà el documental «A l'Alta Langhe un jove pagès intenta fer de l'avellana una delicatessen» al castell de la Selva del Camp. A la mateixa localització el dia 11 d'octubre es realitzarà una jornada participativa del Pla d'Acció Integral i Sostenible.

  

El cap de setmana arribarà ple d'activitats amb els actes de Sant Galderic, que inclouran xerrades, tallers, showcookings, un tast popular de l'avellana a càrrec de Jaume Salvat, així com un concurs de petanca. També s'hi podrà veure un correfoc, tast de vins DO Tarragona, estands de productors d'avellanes i exhibicions d'animals, entre altres moles activitats. L'alcalde de la Selva del Camp, Jordi Vinyals, que també ha assistit a l'acte de presentació, ha manifestat que se sent satisfet «d'acollir la festa al seu municipi».

 

L'avellana protagonista a Instagram

 

Els instagramers també tenen una cita amb l'avellana. «Temps d'Avellana», ha engegat un concurs a Instagram que amb el fruit sec com a protagonista i amb els hashtags #StGALDERIC18, #TempsdAvellana i #laSelvadelCamp, es premiaran les dues millors fotografies i s'exposaran aquelles que han sigut seleccionades. La data límit per presentar-s'hi és el 30 de setembre.

 

Els més petits també tindran una cita amb un concurs de dibuixos, el «Dibuixa Avellana» adreçats als alumnes de 5è i 6è de primària, on els seleccionats s'exposaran a la mostra d'avellana. Divendres 19 d'octubre es premiaran els millors dibuixos als jardins de l'estació Enològica.

 

Imatge d'arxiu | Cedida

 

«Temps d'Avellana» finalitzarà amb la Cursa d'Empreses

 

La Cambra de Comerç organitza la primera Cursa d'Empreses, que esdevindrà l'acte culminant del «Temps d'Avellana», el pròxim 21 d'octubre. Aquesta cursa vol potenciar una dieta equilibrada on l'avellana forma part, així com reivindicar els hàbits saludables.

Comentaris