La Residència Assistida ICASS de Reus, en una imatge d'arxiu

Denuncien falta de material i de personal a la Residència ICASS de Reus després del darrer brot

El brot detectat setmanes enrere va arribar a afectar una cinquantena de persones | Denuncien que Salut no respon les peticions per reposar el material

A finals de gener es va detectar un brot de Covid a la Residència Assistida ICASS de Reus, situada a l'avinguda del segle XX, al costat de l'estació de trens i de titularitat de la Generalitat. Un brot que, aleshores, afectava 17 usuaris i 14 professionals, però que a principis de febrer va arribar a afectar 23 usuaris i 28 treballadors segons denuncien des del centre residencial.

Tot i que el brot s'està superant, i els darrers dies no hi ha hagut nous contagis, des del comitè d'empresa denuncien que s'estan quedant sense els equips de protecció adequats. Marian Valls, delegada d'UGT i secretària del comitè, explica que «la setmana passada ens vam trobar que s'acabaven les granotes impermeables i des de Salut no ens n'han enviat».

Encara no ens segueixes a Telegram? 📲 Forma part de la nostra comunitat! Comenta i rep les notícies més importants de Reus al moment al teu mòbil i GRATIS. Clica aquí, t'estem esperant!

Una situació que han acabat solucionant «demanant a altres centres que ens en deixessin i fent una compra des del centre». Ha sigut un pedaç, tal com ho explica Marian Valls, perquè és a Salut a qui li correspon proporcionar aquest material. Quan van comunicar-ho, de fet, «ens deien que, en lloc d'anar amb granotes impermeables, anéssim amb bates impermeables», una solució insuficient, tal com ho explica.

Denuncien manca de material i de personal

«Amb les bates et queda tot el cap a l'aire, no es protegeix com amb una granota impermeable», subratlla. Davant d'aquesta situació, es van dirigir al servei de prevenció de riscos laborals del departament. Allà els van indicar que no els pertocava a ells sinó a Salut, proporcionar el material adequat.

Departament on el comitè d'empresa es va dirigir llavors, però sense rebre, fins ara, cap resposta. «Quan tenim una persona aïllada, perquè ve de l'Hospital o perquè hi ha una sospita de Covid, ens hem de protegir, per nosaltres i pels residents», s'exclama. De fet, també denuncia que no s'està complint el pla sectorial que ha marcat el departament de Salut arran de la pandèmia.

Es tracta d'un protocol que estableix que s'ha de dividir la residència per sectors, amb un grup de professionals concret i invariable a cada sector. L'objectiu és evitar precisament que es puguin escampar brots d'una part del centre cap a una altra a través dels membres de la plantilla.

Això, però, no es pot aplicar a la Residència Assistida ICASS, «i ha sigut general», etziba Marian Valls. En el seu cas, «en l'àmbit d'infermeria, això no s'ha complert», subratlla. El problema ha sigut la manca de personal; «a Barcelona, el departament de Salut, l'ICS, ha posat professionals de reforç als centres on feia falta personal d'infermeria».

«Aquí s'ha demanat i no ens han reforçat la plantilla d'infermeria, i és un col·lectiu que ha patit moltíssim», afegeix. Destaca que «ha fet moltes hores extres, venint en dies de festa, quedant-se una persona sola per torn...». Un escenari provocat pel brot, que va afectar part d'aquest col·lectiu professional.