Set naus del carrer de Prous i Vila de Reus fa un any que estan ocupades

Els veïns alerten del perill de degradació | El PP acusa el govern de ser «permissiu» | Fonts municipals apunten que l'actuació de l'Ajuntament està limitada
Al carrer de Prous i Vila de Reus hi ha set naus ocupades | Jordi Olària

 

Noves denúncies d'ocupacions il·legals a Reus. Set naus industrials del carrer de Prous i Vila fa més d'un any, segons alguns veïns, que estarien ocupades per un nombre indeterminat de persones. Alguns indicis assenyalen, des de fora, que els locals estan habitats, i el veïnat corrobora, a TarragonaDigital, que a les nits s'hi veu llum i hi ha un continu anar i venir de persones.

 

Les fonts consultades per aquest mitjà sospiten que podria haver-hi un negoci de tràfic de drogues, i sentencien que l'activitat que hi ha en aquestes naus altera greument la convivència. Expliquen que hi ha gossos que es passen la nit bordant i que s'han produït robatoris en alguns celoberts de la zona. No els atribueixen directament als ocupes, però afirmen que l'accés de les naus als patis interiors dels habitatges no és complicat.

 

En un dels locals ocupats hi ha una cortina | Jordi Olària

 

Afirmen, també, que a les nits hi veuen llum, tant des del carrer com des dels terrats de les cases. Els mateixos veïns recorden que fa menys de dos mesos a la zona s'hi va trobar un home mort a trets, i que hi ha hagut, en domicilis dels voltants, negocis il·legals de prostitució. Per tot plegat, expliquen, reclamen que es prenguin mesures pel perill de degradació que pateix la zona.

 

Ocupen antics tallers al carrer Prous i Vila de Reus

El carrer de Prous i Vila transcorre en paral·lel a l'avinguda de La Salle i connecta l'avinguda de Pere el Cerimoniós i el carrer de Misericòrdia. No fa gaires anys l'havien ocupat mitja dotzena de tallers mecànics i de planxisteria, però quan els negocis van anar tancant, les naus van quedar buides. En alguna d'elles, de fet, s'hi pot veure el cartell d''en venda' a la porta.

 

En una de les naus ocupades hi ha un cartell d''en venda' | Jordi Olària

 

Precisament a les portes d'alguns d'aquests locals s'hi poden observar indicis que estan ocupats. En una d'elles hi ha una cortina a l'entrada, mentre que en una altra s'evidencia que la porta actual no és l'original. En un tercer local, de fet, aquest dimarts mateix hi havia un carro de la compra lligat a la porta. Per tot plegat, els veïns reclamen solucions a una situació que fa, apunten, almenys un any que dura.

 

Alguna de les comunitats de propietaris propera a les naus ocupades, de fet, ha arribat a presentar una instància a l'Ajuntament de Reus. La resposta del consistori va ser, en el seu moment, que estaven pendents de reubicar les persones que havien ocupat els locals. Fonts veïnals lamenten que ni s'hi ha actuat ni han tornat a saber res del govern local.

 

Un carro de la compra lligat a la porta d'una nau | Jordi Olària

 

La capacitat d'actuació de l'Ajuntament de Reus, limitada

Fonts municipals consultades per TarragonaDigital expliquen que «la Guàrdia Urbana únicament pot actuar en dos supòsits: quan el propietari denuncia i la Justícia ordena el desallotjament; i si hi ha alteració de la convivència o es té coneixement d’activitats delictives per part dels ocupants». En paral·lel, però, Serveis Socials també té línies d'actuació que pot desenvolupar.

 

La regidoria de Benestar Social treballa, expliquen aquestes fonts, en dues línies diferents. «Buscar solucions habitacionals a les persones en situació de vulnerabilitat social; i sensibilització de la ciutadania amb reunions amb les entitats veïnals sobre com actuar en cas d’ocupació d’habitatges per prevenir aquests fets». Apunten, amb tot, que si es detecten persones en situació de vulnerabilitat, aquestes han d'acceptar l'ajut dels Serveis Socials per poder-hi actuar.

 

El carrer de Prous i Vila, on s'han ocupat set naus | Jordi Olària

 

Protocol municipal d'actuació en cas d'ocupacions il·legals

Segons fonts pròximes al govern de Reus, l'Ajuntament compta amb un protocol d'actuació per casos com aquest. Es va redactar entre els departaments de Seguretat Ciutadana, Arquitectura i Urbanisme, Benestar Social, Salut Pública i Població. A grans trets contempla tres possibles escenaris que, alhora, són complementaris entre si, la prevenció, el seguiment i l'actuació judicial.

 

La prevenció es duu a terme en col·laboració, principalment, de les entitats veïnals de la ciutat. El seguiment es produeix des de Serveis Socials com a «resposta tant a les problemàtiques socials com de seguretat que es poden derivar de les ocupacions il·legals». Per últim, l'actuació judicial s'executa quan hi ha una ordre de desnonament dictada per la justícia.

 

En una de les naus ocupades s'ha canviat la porta | Jordi Olària

 

Denúncies creuades d'«efecte crida»

El PP de Reus ha fet públic, aquest dimarts, un comunicat a través del qual denuncien la situació de les naus del carrer de Prous i Vila de Reus. Acusen l'equip de govern, de fet, «de tindre una actitud permissiva amb la problemàtica de les ocupacions il·legals». El seu portaveu, Sebastià Domènech, alerta que «si el govern no actua, tindrem un efecte crida i llavors la situació serà irreversible».

 

Fonts municipals, per contra, considera que «posar en qüestió la tasca que desenvolupen els diferents serveis municipals és el que pot generar un veritable efecte crida». Afirmen, de fet, que «les ocupacions il·legals d’immobles tenen a Reus una dimensió semblant a la d’altres poblacions». Els populars, amb tot, reclamen «que es procedeixi a la desocupació» i que «Serveis Socials i Guàrdia Urbana facin el que correspongui amb les persones que les ocupen».

 

Alguns dels cadenats es veuen força nous | Jordi Olària

 

Les ocupacions també preocupen al barri del Carme

Les ocupacions il·legals no afecten, només la zona de La Pastoreta de Reus. Aquest dilluns mateix, tal com va informar TarragonaDigital, els mateixos veïns van evitar una entrada al carrer de Vent del barri del Carme. Es tracta de la mateixa zona on s'està realitzant un cens d'edificis buits o en mal estat per tal de tenir una radiografia ajustada de la problemàtica.