Sense operador privat per al Mercat de Carrilet de Reus un any després

Les converse mantingutdes fins ara han sigut «infructuoses» | El Mercat Central ampliarà horaris i usos a principis del 2020

Mercat del Carrilet de Reus | Miguel Cabrerizo

 

Un any després d'haver iniciat un estudi de mercat, l'Ajuntament de Reus segueix sense trobar un operador privat que permeti planificar una reforma al Mercat del Carrilet. A principis de juny del 2018 es va obrir un període per establir converses amb empreses privades, principalment, supermercats, que s'impliquessin en les obres. L'objectiu és que l'Ajuntament no assumeixi sol la inversió que representa, sinó que ho faci en col·laboració d'una empresa privada que, posteriorment, explotaria part de l'equipament.

 

La imatge final hauria d'acabar sent la d'una instal·lació amb parades de mercat com les actuals, però amb un espai reservat per a un supermercat. Trobar aquesta darrera pota privada no ha estat possible fins ara, i Carles Prats, regidor d'Empresa i Ocupació de Reus, ha qualificat les converses mantingudes fins ara d'«infructuoses». Ha avançat, això sí, que hi ha noves trobades programades per al mes de setembre.

 

Mercat del Carrilet de Reus | Miguel Cabrerizo

 

El projecte urbanístic de la zona

En paral·lel, el govern haurà d'acordar quin projecte urbanístic executarà a la zona. ERC aposta per construir-hi un alberg, que pot integrar-se en el projecte d'aixecar-hi habitatges que preveia el PDECat. Tots dos partits, a més, havien dibuixat durant la campanya uns eixos que travessessin Reus amb força protagonisme per als vianants, una idea que tampoc es contradiu amb les d'Ara Reus.

 

La reforma, conceptual i física, dels Mercats de Reus és un dels grans projectes que el govern hauria d'abordar durant aquest mandat. Tots els partits que en formen part havien situat els mercats en concret o el comerç en general com un eix important en els seus programes electorals. Resta ara per veure de quina manera lliguen les tres propostes.

 

Imatge d'arxiu del Mercat central de Reus | Ajuntament de Reus

 

El canvi de model dels Mercats de Reus

Els Mercats de Reus fa temps que estan immersos en un procés de reflexió profunda, i de projectes previstos que encara no s'han concretat. L'objectiu és posar-los al dia per satisfer les necessitats de la seva clientela i poder-ne captar de nova. Hi ha diverses línies d'estudi en aquest sentit, des de la venda per Internet a l'ampliació dels horaris, passant per les reformes urbanístiques dels equipaments.

 

El plenari d'aquest divendres ha aprovat l'enderroc de quatre parades buides del Mercat Central, una actuació que s'emmarca, precisament, en el futur que dissenyava per a la instal·lació l'estudi que es va encarregar a Mercats de Barcelona. Ha de ser el canvi que es vegi a més curt termini, i és que la resta no arribaran fins a l'any vinent.

 

Imatge d'arxiu del Mercat Central de Reus  | Laia Solanellas

 

Ampliació d'usos i horaris, al primer trimestre del 2020

El regidor Carles Prats ha aclarit, durant la roda de premsa posterior al plenari, quins són els següents passos a fer. El darrer trimestre d'aquest 2019 es vol començar a explorar l'ampliació dels horaris d'obertura del Mercat Central «amb aquells paradistes que estan més motivats per al canvi». Es tractaria d'una primera prova que culminaria durant el primer trimestre del 2020.

 

Serà llavors, segons la previsió del govern, quan tot el Mercat s'acollirà als nous horaris comercials, però també a l'ampliació dels usos. És a dir, que si s'acaba optant per impulsar l'obertura de parades més centrades en la gastronomia i la degustació, serà entre gener i març del 2020 quan arrenquin la seva activitat.