Pis MENA Reus

Reus Circ Social compra un pis per no deixar desemparats cinc joves extutelats

Es vol evitar que quedin desemparats per ser majors d'edat | Han rebut una subvenció dels Estats Units

Els menors estrangers no acompanyats (MENA), queden fora del sistema institucional quan fan divuit anys. En deixar de ser menors d'edat, els centres tutelats deixen de poder-se'n fer càrrec i, per tant, queden sense allotjament. Per evitar que es vegin empesos al carrer, Reus Circ Social ha comprat un pis a Reus que, aquestes setmanes, cinc joves vinguts del Marroc estan adequant per instal·lar-s'hi.

Reus Circ Social ha fet néixer, aquest 2019, la nova Moixiganga de la ciutat, que van estrenar la passada Festa Major de Sant Pere. La seva tasca principal, des de fa anys, és el circ. N'organitzen tallers oberts a la ciutadania i, a través d'aquesta activitat, van entrar en contacte amb diversos centres que acullen menors estrangers no acompanyats, a qui defugen d'anomenar MENA i s'hi refereixen com a dreamers —en anglès, somniadors; es tracta del mateix concepte utilitzat en casos similars als Estats Units—.

L'entitat va detectar que, quan els joves fan els divuit anys, és molt difícil que es mantinguin sota tutela pública i que, en alguns casos, acabaven vivint al carrer. Per evitar-ho van emprendre la iniciativa d'aconseguir un habitatge. Van obtenir una subvenció de l'Església Anglicana dels Estats Units, a qui va agradar el projecte i els va proporcionar els diners necessaris per comprar-lo. Compta amb tres habitacions, dues de les quals convertiran en dobles, un petit espai que habilitaran com a estudi, cuina, bany i menjador. Fa al voltant d'un mes que els membres de l'entitat i els joves que hi viuran estan treballant per adequar-lo.

Pis MENA Reus
Els nois compagines la formació amb les feines al nou pis | Jordi Olària Gras

Cinc nois d'entre 18 i 21 anys

El pis està en bones condicions, però s'ha volgut adequar per a cinc nois d'entre 18 i 21 anys. Han tret el paper que cobria les parets i estan enguixant-les per poder-hi pintar. Han canviat els mobles gràcies a les donacions que han rebut, de la mateixa manera que hi ha hagut alguna artista de l'entorn de l'entitat que els ha fet arribar aquarel·les i pintures perquè hi donin vida.

L'objectiu és tenir-lo pintat, moblat i llest «en qüestió d'una o dues setmanes», explica un dels nois. Tots cinc estudien des de mecànica a perruqueria o cuina, i la idea d'aquest pis és que sigui un espai on puguin allotjar-se mentre acaben els estudis i fins que trobin feina. L'acabaran ocupant cinc nois, tot i que d'entrada n'hi haurà quatre, segons explica Rafael Arencón, un dels impulsors de Reus Circ Social.

«El cinquè hi arribarà d'aquí a uns mesos, quan faci la majoria d'edat i quedi sense la cobertura del centre», apunta. Es tracta d'un jove que, actualment, estudia un curs d'atenció a la gent gran. Arribarà al pis on ja hi haurà dos nois de la mateixa edat, un estudiant de cuina i un de mecànica de l'automòbil. El pis el completen un noi de dinou anys, estudiant de perruqueria, i un de 21 que estudia mecànica de l'automòbil.

Pis MENA Reus
Han tret el paper de paret i les enguixen per poder-les pintar | Jordi Olària Gras

L'estudiant de cuina explica que, quan va haver de deixar el centre, «vaig passar tres o quatre mesos al carrer». Va ser llavors quan va tornar a posar-se en contacte amb Reus Circ Social, a qui havia conegut durant la seva etapa com a jove tutelat. Es va incorporar a l'activitat de l'entitat i ara «tinc ganes de treure'm el títol, fer les pràctiques i posar-me a treballar».

Qui serà el seu company de pis, estudiant de mecànica de l'automòbil i de 21 anys, es mostra optimista. «Faré les pràctiques del curs, i després unes de voluntàries»; confia poder trobar feina en un sector on, a més, ja ha treballat. Juntament amb les classes de català i el mòdul formatiu, passa hores al pis amb la resta de futurs inquilins i membres de l'entitat. «Fa més o menys un mes que hi treballem i ens falten una o dues setmanes», explica.

El darrer que és a l'immoble quan el visitem és estudiant de perruqueria i té dinou anys. Com la resta, veu el pis «com una solució temporal», com una fase de transició entre la tutela institucional i l'emancipació personal. Ell també va entrar en contacte amb Reus Circ Social quan era al centre, i s'hi va implicar perquè ja havia practicat aquesta disciplina a la seva ciutat d'origen.

Pis MENA Reus
Els joves fa setmanes que adeqüen el pis per instal·lar-s'hi | Jordi Olària Gras

Una beca dels Estats Units per comprar un pis a Reus

La idea de comptar amb un pis per allotjar-hi aquest grup de nois va sorgir de l'entitat. Rafael Arencón explica que «quan els nois deixen d'estar tutelats, queden fora del sistema; volem que puguin tenir accés a un pis sense traves perquè hi siguin fins que tinguin formació i feina; un lloc d'on no se'ls pugui fer fora». Les entitats que treballen o acompanyen menors tutelats expressen una sensació de desempara institucional respecte a aquests joves.

Reus Circ Social va impulsar el projecte d'aconseguir un habitatge i, per fer-ho, van anar a picar a la porta de l'Església Anglicana dels Estats Units. Allà els va semblar una bona iniciativa, i van subvencionar el projecte amb la quantitat necessària per adquirir l'habitatge. Els diners van arribar a l'Església Espanyola Reformada Episcopal, l'homòloga de l'Anglicana dels Estats Units, i és qui va comprar el pis per cedir-ne l'ús per a l'objectiu de Reus Circ Social.


Comentaris