Montserrat Caelles, Carles Prats i Teresa Pallarès dempeus a la sala de premsa de l'Ajuntament de Reus

El govern de Reus vol activar el Pla de Reactivació en dos mesos

S'està treballant en concretar les mesures previstes i la manera com s'executaran

El Pla de Reactivació Econòmica i Social de Reus que aquest dilluns van presentar l'Ajuntament i els actors implicats es començarà a posar en marxa els pròxims dos mesos. No hi ha una data concreta i dependrà de cada mesura en particular, però és el termini que, segons el govern, s'autoimposen per engegar algunes de les mesures.

Segons ha explicat Teresa Pallarès, regidora d'Economia i Coneixement i d'Habitatge, «la feina de tots els tècnics està centrada en l'elaboració de les bases que han de fer possible donar les subvencions i articular la manera com tècnicament funcionaran els bons». «Ens donem un termini no superior a dos mesos per posar en marxa algunes d'aquestes mesures», aclareix.

Carles Prats, regidor d'Empresa i Ocupació, ha volgut insistir en el missatge expressat ahir per tots els implicats en el document: «Aquest pla no és obra de ningú, és obra de tots». En el seu àmbit concret, ha destacat, «es fa del tot imprescindible aplicar mesures immediates per evitar la destrucció de llocs de treball».

Per fer-ho es preveu gairebé un milió d'euros per actuar en diferents línies, des de la promoció d'ocupació de manera directa fins a l'ajut per a la creació d'empreses o perquè subsisteixin les que s'han vist especialment afectades amb la situació actual.

Un màxim de dos bons per persona

Matisa, això sí, que algunes de les propostes es podran activar abans que altres en funció dels requisits burocràtics i tècnics que necessitin complir. Una de les que més s'ha destacat és l'emissió de bons perquè la ciutadania destini al comerç local, la restauració, els serveis i el turisme.

No s'ha detallat, encara, quins productes o sectors es podran comprar amb aquests bons, i de fet encara s'ha d'elaborar la llista de negocis adherits a la campanya. Montserrat Caelles, regidora de Promoció de Ciutat, exposa que es podran destinar al comerç al detall, als serveis, i a l'hostaleria.

Montserrat Caelles, Carles Prats i Teresa Pallarès dempeus a la sala de premsa de l'Ajuntament de Reus
Aquest dimarts s'ha presentat la branca econòmica del Pla de Reactivació | Ajuntament de Reus

«Estem pensant que l'adquisició sigui via plataformes digitals», augura, tot i que encara s'està treballant. A la pràctica suposarà que qualsevol persona resident a Reus i major d'edat pugui adquirir un màxim de dos bons. Valdran 20 euros cadascun i permetran gastar-ne 30 en els establiments que acabin integrant-se a la campanya.

La proposta es considera bàsica des del govern local, des d'on s'assegura que «tenim previst poder parlar amb administracions supramunicipals perquè creiem que pot ser una bona acció que es pugui replicar en altres territoris i municipis», exposa Caelles. En la mateixa línia es treballa en l'àmbit turístic, on s'habilitaran 6.000 bons destinats a visitants de fora de la ciutat.

Turisme de proximitat i cultura al carrer

En concret pel que fa al turisme, en funció de les fases de la desescalada «l'estratègia anirà variant el públic objectiu, els continguts i els canals de comunicació», aclareix. S'ha previst una campanya de 85.000 euros en tres fases coincidents amb les del desconfinament progressiu.

En primer lloc, i per posar-se el mes de juny, es destinaran els esforços al públic local i al turisme de proximitat. Durant la segona fase, entre juliol i agost, es buscaran visitants a Barcelona o Lleida, «mirant de reüll públic estatal». Per últim, de cada al setembre o al desembre, es redirigiria l'atenció de nou cap al públic de proximitat.

En una hipotètica fase quatre, augura Caelles, «posaríem la mirada en aquest públic internacional començant per països com França o Països Baixos». Un altre àmbit d'actuació és el cultural, amb un pressupost de 60.000 euros a través del qual es preveu programar esdeveniments als carrers i places de la ciutat.

Actualment no es coneixen detalls d'aquesta programació, ni si implicarà la instal·lació d'escenaris o seran espectacles itinerants, ni de quin gènere cultural. El que ha augurat Caelles és que segurament seran «activitats de petit format produïdes a la ciutat i d'agents professionals i amateurs».


Comentaris
Siscu
Quin soplu d'aire fresc tornar a tenir a la Caelles treballant per la ciutadania. Ella és la flor de Reus, la pubilla enflorismada, verge i perfumada que omple els carrers d'amor i somriures.