Nou escull per sentenciar l'any 2018 a l'Hospital Sant Joan

La junta general del centre, prevista per aquesta tarda, ha quedat posposada i sense nova data
Imatge de recurs de l'Hospital Sant Joan de Reus | Angel Ullate

 

Els comptes de l'Hospital Sant Joan de Reus aprovats divendres reflectien un negatiu de més de 100.000 euros. Les mesures per portar a equilibri el balanç s'havien de ratificar aquesta tarda durant el plenari, però la junta general convocada no s'ha celebrat. Una polèmica política, a porta tancada, ha acabat provocant que se suspengués la junta general prevista per abans del plenari.

 

NOVETAT: Sigues el primer en conèixer les notícies i els successos de Reus gratis al mòbil. Fes clic aquí!

 

La Generalitat de Catalunya —a través del CatSalut— s'hauria compromès a invertir el que sigui necessari per eixugar el negatiu de l'Hospital Sant Joan. En el cas dels comptes de l'any 2018, 111.658 euros. Aquest negatiu implica, automàticament, que el centre sanitari entri en causa de dissolució, una situació que s'havia de revocar a través del compromís del govern català.

 

El cas és que divendres, quan el consell d'administració de l'Hospital va aprovar els comptes, es va informar del compromís que adquiriria el CatSalut a través de l'esborrany d'una carta que, avui, arribaria signada oficialment. La junta general del centre sanitari havia de ratificar aquesta carta avui mateix, just abans del plenari municipal que s'està duent a terme.

 

Aquesta junta general, prevista per les quatre, s'ha convocat oficialment a dos quarts de tres. Segons fonts del govern local, els partits de l'oposició consideren que s'ha fet amb massa poc marge de temps per poder estudiar les mesures, una postura que han ratificat a TarragonaDigital alguns d'aquests partits. Fonts municipals apunten, per la seva banda, que la carta era idèntica a l'esborrany presentat divendres i, per tant, consideren que la protesta és una maniobra política.

 

Imatge de la sessió plenària d'avui | Jordi Olària Gras

 

La gestió de l'Hospital Sant Joan

L'Hospital Universitari Sant Joan de Reus és de titularitat municipal, almenys fins que la Generalitat se'n faci càrrec, en principi, al llarg d'aquest  2019. En ser una empresa municipal, és l'Ajuntament qui n'ostenta la seva responsabilitat i gestió. Això es concreta a través de dos òrgans; per una banda, el consell d'administració, format per representants de tots els partits de l'Ajuntament que ho volen —el PP va deixar de formar-ne part com a mostra de protesta—.

 

Aquests representants són, en alguns casos, regidors i regidores del plenari municipal, i en d'altres, personal i assessors dels partits reusencs. Com que divendres es van tancar els comptes del 2018 en negatiu, es van haver de prendre mesures, almenys sobre el paper, sobre com s'aconseguiria que aquests números quedessin en equilibri. Aquestes mesures les ha de ratificar la junta general de l'Hospital.

 

El consell d'administració, com el de qualsevol empresa, és l'òrgan responsable de la gestió quotidiana de l'Hospital. La junta general —en una empresa privada equivaldria a la junta d'accionistes— serveix per ratificar l'activitat del consell i per autoritzar determinades actuacions. El que s'havia de ratificar avui era considerar el compromís de la Generalitat com la mesura que es prendria per equilibrar els comptes.

 

El ple d'abril se celebra aquest dilluns | Jordi Olària Gras

 

La polèmica a la junta de portaveus

Tot plegat s'ha acabat discutint a la junta de portaveus, la reunió que se celebra abans de començar cada ple. Davant l'astorament i la confusió dels regidors, assessors i el públic que esperaven al saló de plens, aquesta junta s'allargava més del normal. Amb el plenari convocat a les quatre —hora a la qual, tècnicament, hauria d'haver començat la junta general de l'Hospital—, eren dos quarts de cinc quan els portaveus han fet acte de presència al plenari.

 

Quan tots els representants públics han pres possessió del seu lloc, la sessió plenària ha començat. Ha arrencat sense que la majoria dels presents sabessin a què es devia que no se celebrés la junta general de l'Hospital Sant Joan convocada. Amb aquesta situació, l'únic desenllaç possible és que es convoqui un altre dia la junta general. Aquesta polèmica, a més, s'afegeix a les queixes dels treballadors de l'Hospital de Móra d'Ebre, que reclamen deslligar-se d'una vegada per totes de la gestió de l'Ajuntament de Reus.

💬 Fes clic aquí per rebre al teu mòbil l'actualitat de Reus. És gratis!

Comentaris