«Es pot millorar molt més el que mengem, sempre triem l’opció fàcil»

El taller sobre alimentació saludable «Menjar, comprar, menjar» té com a objectiu millorar els hàbits de compra i alimentació de la població i prevenir l’obesitat i el sobrepès | És una de les activitats que està duent a terme la regidoria de Salut de Reus
La nutricionista Mònica Chica analitzant els aliments que han comprat els participants del taller | Adrià Morte

 

«Es pot millorar molt més el que mengem, sempre triem l’opció fàcil. Comprem tot el que podem comprar fet per tal de no cuinar-ho a casa». Aquesta és una de les afirmacions de la nutricionista Mònica Chica, encarregada de portar a terme el taller sobre alimentació saludable «Menjar, comprar, menjar» organitzat per l’Escola Oberta de Salut Doctor Frias i la regidoria de Salut de Reus. El curs, que s’ha estructurat en tres sessions diferents, té com a objectiu principal la prevenció de l'obesitat i el sobrepès i millorar els hàbits de compra i alimentació dels assistents. 

NOVETAT: Sigues el primer en conèixer les notícies i els successos de Reus gratis al mòbil. Fes clic aquí!

Fins a una vintena de persones han participat en les dues de les tres sessions programades de l'activitat. En primer lloc, el passat dilluns 7 d’octubre es va fer un taller on es van tractar temes alimentaris com els àpats al dia, els grups d’aliments, les racions adequades o el contingut de sucres entre altres coses. Alhora, també es van resoldre els dubtes i qüestions que van tenir els participants al taller. «Va ser molt enriquidor, va haver-hi moltes preguntes i vam tractar molts mites, que la majoria sempre són falsos i no tenen un fonament científic», explica Mònica Chica. Alguns d'aquests mites van ser els de menjar amanides o pasta a la nit o beure molta aigua durant el dinar o el sopar. 

De fet, en l’actualitat qualsevol persona pot buscar i trobar informació sobre aliments a internet. Una eina útil però que s’ha de saber fer anar. «Internet està molt bé si saps on has de buscar perquè hi ha molta desinformació», assenyala Chica. 

Imatge dels participants del taller fent la compra al supermercat | Adrià Morte

 

«M’alarmo amb el que compra la gent al supermercat»

«M’alarmo amb el que compra la gent al supermercat perquè em fixo en el que adquireixen, es compra molt ultra processat i nutricionalment no ens aporta res de bo, al contrari», comenta Chica. La nutricionista assenyala que els supermercats tenen uns horaris suficientment amplis com per fer una compra correcta i no argumentar que ens manca temps i adquirim productes elaborats. Per posar un exemple, l'encarregada del taller explica que no és el mateix comprar una amanida feta al supermercat que només porta verdures, deixant a banda l'ús del plàstic que serveix d'envoltori, que no una amanida que porta altres ingredients i que s'hauria d'analitzar si realment és una amanida. 

De fet, la segona de les sessions del taller, que va tenir lloc el dilluns 14 d’octubre, es va centrar en tot allò que comprem al supermercat. Després d’elaborar una llista de la compra, els assistents es van repartir en dos grups i van haver d’anar a un supermercat a comprar els productes seleccionats i fer fotografies d’aquells aliments que són frescos. Un cop feta la sessió, la nutricionista Mònica Chica va analitzar el menjar que van comprar i quines van ser les decisions que van prendre.

Els participants també havien de fer fotografies als aliments | Adrià Morte

D’aquesta manera, es va donar informació d’un llarg reguitzell d’aliments i es van solucionar qüestions com el sucre, els hidrats de carboni, el gluten, la lactosa, la diferència entre integral i no integral i altres dubtes com el tipus de dietes actuals. A més, també es va analitzar el quadre nutricional de cada producte. Per tot plegat, l’objectiu és formar al públic adult en matèria d’aliments ja que fins a l’actualitat, els esforços de la regidoria de Salut s’havien centrat en la població infantil, per mitjà de diferents programes a les escoles que acullen a més de 1.500 alumnes.

Els assistents es tornaran a trobar d’aquí a un mes per analitzar els nous hàbits

La tercera sessió del taller sobre alimentació saludable «Comprar, menjar, comprar» tindrà lloc el pròxim 4 de novembre. L’objectiu d’aquesta trobada és descobrir si han canviat els hàbits de compra i menjar dels assistents i compartir les experiències viscudes durant aquests dies. 

Més de 2.240 milions de persones tenen sobrepès i obesitat

Segons les dades de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), l’any 2016 el sobrepès i l’obesitat afectaven a més de 1.900 milions de persones adultes (de 18 anys o més) i més de 340 milions d’infants i adolescents (d’entre 5 i 19 anys) a tot el món. Pel que fa al nostre territori, l’Enquesta de Salut de Catalunya 2016 revela que la meitat de la població de 18 a 75 anys i el 36,3% de la població de 6 a 12 anys té excés de pes. L’augment de l’obesitat és tan alarmant en les darreres dècades que l’OMS ha arribat a considerar aquest trastorn com l’epidèmia del segle XXI.

Un dels grups del taller sobre alimentació saludable, comprant al supermercat | Adrià Morte

 

"🔴 URGENT: Ferida crítica en ser atropellada a Reus" "🚔 Enxampen un conductor a Reus per quatriplicar la taxa d'alcohol"