El govern de Reus preguntar脿 als ciutadans quins projectes ha de prioritzar durant el mandat

Per primer cop l'Ajuntament de Reus posa en marxa una eina 芦consultiva禄 en qu猫 vol implicar la ciutadania a l'hora d'executar el recent presentat Pla d'Acci贸 Municipal
La regidoria de Participaci贸 capinateja l'acci贸 presentada. | L.S.
 

Amb el Pla d'Acci贸 Municipal recentment estrenat a la m脿, el govern de l'Ajuntament de Reus ja ha anunciat els primers passos que seguir脿 amb ell. La vicealcaldessa, Noem铆 Llaurad贸, i la regidora de Participaci贸, Bon Govern i Serveis Generals, Montserrat Flores, han presentat en roda de premsa una nova eina per fomentar els mecanismes de participaci贸 dels reuesencs i reusenques. Es tracta del primer cop que es dur脿 a terme un proc茅s de consulta a la ciutadania perqu猫 sigui precisament ella qui decideixi quins dels objectius marcats al PAM s'han de prioritzar. A difer猫ncia dels Pressupostos Participatius 鈥攅ls quals les republicanes ja han avan莽at que es tornaran a dur a terme鈥, aquest proc茅s presentat 茅s simplement 芦de car脿cter consultiu禄, 茅s a dir, els objectius del govern ja estan marcats pel PAM, i els reusencs i reusenques nom茅s podran decidir qu猫 es fa abans o a qu猫 s'hi destinen m茅s recursos.

Aquest proc茅s consultiu neix del Reglament de Partipaci贸 que tot just s'acaba de posar en marxa i sobre el qual ja han anunciat que es duran a terme m茅s accions en aquesta l铆nia: 芦Amb tot aix貌, el govern demostra una manera de fer que 茅s clarament republicana, implicant els ciutadans禄. Aix铆 doncs, a partir del dilluns 25 de novembre i fins al dijous 12 de desembre, els reusencs i reusenques podran participar per dues vies: de forma presencial o en l铆nia. Amb tota la informaci贸 recollida durant aquest proc茅s, el govern de l'Ajuntament de Reus analitzar脿 els resultats per veure si 茅s factible prioritzar el que la ciutadania demana i ho traslladar脿 a les corresponents regidories.

Es podr脿 escollir quins projectes del PAM es prioritzaran. | L.S.

Pedagogia democr脿tica

La realitat 茅s que les dues regidores republicanes s'han mostrat molt il路lusionades amb aquest nou proc茅s, tot i que nom茅s sigui de car脿cter consultiu. La vicealcaldessa, Noem铆 Llaurad贸, ha explicat que aquestes accions volen seguir 芦apropant les grans decisions que s'han de prendre des de l'Ajuntament a la ciutadania禄 i ho veu com un acte de maduresa democr脿tica. Per la seva part, la regidora Montserrat Flores, ha apuntat que 芦volem que la ciutadania es corresponsabilitzi de quins s贸n els projectes m茅s importants i quins s'han de prioritzar禄. Per tant, els objectius 鈥攅ls quals han assegurat que es compliran tots durant el mandat鈥 estan marcats al PAM i per tant, els ciutadans ara el que podran fer 茅s tra莽ar el cam铆.

No podem dir de quina manera es traduir脿 la tria que faran els ciutadans un cop sapiguem els projectes que s'ha demanat prioritzar, ja que no 茅s el mateix fer un equipament que posar en marxa un programa禄 ha matisat Flores, afegint que la import脿ncia d'aquesta campanya rau en 芦l'escolta activa del govern禄.

Es podr脿 votar de forma presencial o de forma online. | L.S.

Com podran votar els ciutadans en aquest proc茅s consultiu?

A partir del dilluns 25 de novembre i fins al 12 de desembre els reusencs i reusenques podran fer les seves votacions a trav茅s de la p脿gina web participa.reus.cat o de forma presencial, en unes urnes instal路lades als Centres C铆vics, a l'Oficina d'Atenci贸 Ciutadana (OAC) o a la seu de la regidoria de Participaci贸, Bon Govern i Serveis Generals. Els ciutadans podran realitzar les seves votacions dividint-les en els quatre grans eixos, ja predefinits pel govern: el progr茅s social, l'espai urb脿, el desenvolupament econ貌mic i la gesti贸, organitzaci贸 i planificaci贸. Podran votar totes aquelles persones majors de 14 anys i que estiguin empadronades a Reus des d'una data no posterior al 30 de setembre del 2019.

En total, doncs, es posaran sobre la taula 20 projectes del PAM 鈥5 per cadascun dels 4 eixos tem脿tics鈥 i els ciutadans podran realitzar un m脿xim de 5 vots. Durant el proc茅s de votaci贸, est脿 prevista una Audi猫ncia P煤blica 鈥攗n altre dels mecanismes engegants gr脿cies al Reglament de Participaci贸鈥, la qual es realitzar脿 el dia 3 de desembre al Casal de la Dona, a partir de les 19.00 hores. All铆 els ciutadans podran fer suggeriments i tamb茅 con猫ixer m茅s a fons els projectes. Un cop es tanqui la votaci贸, ser脿 el torn de l'Ajuntament de Reus i correspondre a aquesta participaci贸 ciutadana.

Tot el proc茅s estar脿 supervisat, segons han explicat les republicanes, per una comissi贸 de seguiment formada per un representant de la Federaci贸 d'Associacions de Ve茂ns de Reus, un de la resta d'entitats inscrites en el registre municipal, dos de la ciutadania que estiguin registrats al web de Participaci贸, un t猫cnic de l'脿rea de Participaci贸 i la mateixa regidora Montserrat Flores.

"馃敶ATENCI脫: Reus ja pot multar pels orins de gos i els patinets el猫ctrics" "馃敶POL脠MICA: Els adults hauran de pagar entrada al Parc de Nadal de Reus. Qu猫 us sembla?"