Telegram : +34 639 048 422

E-Mail: info@tarragonadigital.com

La fira CATBOT a Reus aproparà el món de la robòtica als infants aquest cap de setmana

La fira robòtica es realitzarà el 27 i 28 d'octubre a les instal·lacions de firaReus i compta amb diversos tallers i activitats
La robòtica ajuda als nens i nenes a aprendre estimulant-los. | TarragonaDigital

 

 

La robòtica pot semblar un camp molt complex però a la vegada és una gran eina educativa, ja que es toquen àrees com les matemàtiques, la tecnologia o la ciència. Això ho sap molt bé l'empresa Dynamind - Ments Dinàmiques. Aquesta empresa tarragonina s'encarrega de desenvolupar tasques educatives a través de la robòtica, i enguany han engegat la iniciativa, juntament amb firaReus, de la primera fira de robòtica al camp de Tarragona, la CATBOT, que es realitzarà el 27 i 28 d'octubre.

 

La robòtica com a eina d'aprenentatge

Amb un llenguatge de programació senzill, l'empresa Dynamind s'adreça a les escoles per portar a cap diverses activitats lúdiques i educatives relacionades amb el món dels robots. Actualment treballa amb més de 70 escoles d'arreu del territori i està ampliant la plantilla de treballadors davant la forta demanda. Mestres, enginyers, químics i altres professionals són els integrants de l'equip de Dynamind, encarregats d'ensenyar el fantàstic món de la robòtica als més petits. La membre de Dynamind - Ments Dinàmiques, Tània Valderrama, explica que la robòtica «és el llenguatge del futur», per aquest motiu aposten per un públic infantil.

 

Un dels robots que Dynamind fa servir a les escoles en les seves activitats | Cedida

 

Una assignatura més a les escoles

La seva metodologia de treball es basa en l'experimentació i en resoldre problemes utilitzant els robots. A més, no només es dedica a impartir classes a les escoles, sinó que també se centren en formar a personal docent en el món de la robòtica, i a realitzar tallers extra escolars oberts a tota la població. Tanmateix, Dynamind – Ments Dinàmiques ofereix una formació editorial en el camp dels robots. «Fem de la robòtica una eina transversal a les escoles, en paral·lel a les classes», manifesta Tània Valderrama en relació a la tasca educativa. Per contra, declara que els hi agaradria que en un futur la robòtica «fos una assignatura més a les escoles».

 

La CATBOT, vol consolidar-se al territori

La idea de la fira centrada amb la robòtica va sorgir quan Dynamind – Ments Dinàmiques, va assistir com empresa col·laboradora a una fira de tecnologia i van veure l'oportunitat d'oferir una iniciativa lúdica amb robots a Reus. «Volem consolidar una fira de robòtica educacional al territori», explica Valderrama, membre de Dynamind. Mitjançant tallers experimentals, exposicions, tallers i tot tipus d'activitats participatives volen fer d'aquesta fira un espai on petits i grans gaudeixin de les noves tecnologies.

 

L'edifici principal de Redessa al Tecnoparc. | Jordi Olària

 

Els infants protagonistes de la CATBOT

Dynamind – Ments Dinàmiques pretén introduir el món de la robòtica des de ben petits, per aquest motiu treballa amb nens i nenes a partir de 2 anys. «Programar és només donar ordres, i des de ben petits ja ho poden fer», manifesta. Un exemple és el 'Bee-Bot', un robot abella amb el qual els infants treballen les direccions. «La forma més dinàmica és utilitzar molts materials i jugar amb l'experimentació», explica Tània Valderrama i «això és el que volem mostrar a la Fira CATBOT», afegeix.

 

Programa de la Fira CATBOT 2018 a Reus

Dissabte matí, Concurs de projectes:

11-13 h Presentació de models per exposició i recollida de dades dels participants

13:30 h Entrega de premis

14 h Recollida de models

Dissabte tarda:

16 - 20 h Taller experimenta amb robots

Dissabte matí i tarda i diumenge matí:

10 - 12 h i 16 - 18 h Taller Tangram-LEGO

Edats: P3, P4 i P5

Durada: 20 mins

Torns: 3 torns de 15 participants

Mecànica: Les/els participants construiran una figura amb bricks de LEGO sobre una fitxa com si fos un puzle, endevinant la col·locació del bricks. Els més petits disposaran  de pistes.

10 - 12 h i 16 - 18 h Taller LEGO WeDo

Edats: De 1r a 4t de primària

Durada: 20 mins

Torns: 3 torns de 15 participants (formaran grups de 3)

Mecànica: Les/els participants construiran una figura amb bricks de LEGO seguint unes instruccions. Després li donaran moviment.

10 - 12 h i 16 - 18 h Taller Sumo Mindstorms

Edats: A partir de 5è de primària

Durada: 15 mins

Torns: 4 torns de 8 participants

Mecànica: Les/els participants construiran unes defenses amb peces de LEGO i després es realitzarà un combat de sumo amb polsadors.

10 - 12 h i 16 - 18 h Taller Curses de Robots

Edats: A partir de 5è de primària

Durada: 15 mins

Torns: 4 torns de dos en dos participants, amb taules de temps

10 - 12 h i 16 - 18 h Taller Gran Piano

Edats: A partir de 5è de primària

Durada: 15 mins

Torns: 4 torns

Mecànica: Fer música amb Makey Makey

17 - 20 h Taller Iciq

Edats: Totes les edats

Mecànica: Les/els participants veuran com els científics intenten imitar la natura per tal d'obtenir energia a partir de l'aigua i la llum del sol; és a dir, aprendran què és  la fotosíntesi artificial. També s'explicarà la necessitat de les energies renovables amb l'ajuda d'exemples, podran descompondre una molècula d'aigua per a generar energia i preparar una simulació de carrera de cotxes (un amb petroli i un amb hidrògen).

Diumenge matí:

11 - 12 h Taller experimenta amb robots

11 - 13 h Cúpules de Leonardo

Mecànica: De forma cooperativa, en família, es podrà aixecar i experimentar amb unes espectaculars estructures de més de 4 m de diàmetre que es sostenen mitjançant un  únic model de peça. Al encaixar-les entre elles, seguint patrons geomètrics, les peces es sostenen mútuament.

A més a més, podreu gaudir d’una zona d’exposició i moltes sorpreses més!

*Les inscripcions als tallers es faran el mateix dia un cop dins la fira i les entrades es poden comprar aquí

 

💬 Fes clic aquí per rebre al teu mòbil l'actualitat de Reus. És gratis!

Comentaris