Tarragona Digital

Telegram : +34 639 048 422

E-Mail: info@tarragonadigital.com

PORTADES

Les portades d'avui, 23 de juliol

El projecte de Gaudí per Barcelona que no va veure la llum

L'arquitecte reusenc va dissenyar vuit fanals que se situarien al passeig de Colom
Antoni Gaudí, en una fotografia a color recuperada fa pocs anys. | Cedida

 

El que seria el passeig de Mar de Barcelona, i que ara és l'actual passeig de Colom, il·luminaria el carrer d'una manera diferent si hagués tirat endavant el projecte de l'arquitecte reusenc Antoni Gaudí. L'arquitecte va dissenyar vuit fanals de caràcter modernista que il·luminarien tot el passeig, i que per tant trauria el lloc de la mítica estàtua de Colom. Aquest projecte, finalment no es va dur a terme i ara ha estat descobert per l'investigador Xavier Jové, segons explica a TV3.

 

Els vuit fanals de Gaudí que no van veure la llum

Antoni Gaudí volia donar-li un toc diferent del passeig de Mar de Barcelona —actual passeig de Colom—, per aquest motiu va dissenyar vuit fanals modernistes l'any 1880. Aquest projecte s'endinsava en l'enllumenament públic de l'antiga muralla de mar, que estava situada on ara es troba l'actual passeig de Colom.

 

Disseny del fanal modernista de Gaudí que hauria il·luminat el passeig de Colom. | Wikipedia

 

 

Vuit fanals il·luminarien l'actual passeig de Colom

Els vuit fanals modernistes eren de 21 metres d'alçada cadascun amb decoracions tant a la part on hi hauria la llum, com a tota la barra. També estava inclòs una gran decoració floral a la part final del fanal. A més, tot sembla indicar que la potència lumínica que havien de tenir aquests fanals modernistes havia de ser molt forta, ja que cada fanal del passeig havia de tenir una distància de 250 metres de separació de l'altre.

 

Un projecte massa costós

És probable que aquest esdevingués un dels problemes pel qual finalment no es va dur a terme el projecte de l'arquitecte de Reus. El cost de la construcció dels vuit fanals segurament era massa elevat donada la necessitat d'una il·luminació més potent, a la vegada que el cost que suposaria tota la part ornamental del projecte modernista també seria massa alt.

 

Estàtua al passeig de Colom de Barcelona | Cedida

El disseny va ser descobert en una llibreria

Aquest projecte es va descobrir gràcies a l'investigador Xavier Jové, quan va trobar uns dibuixos molt al detall del disseny dels fanals. Va ser rebuscant en una llibreria que va trobar els dos dibuixos del que hauria estat la il·luminació del passeig de Colom si s'hagués fet realitat el projecte. Un dibuix era el disseny del fanal en detall amb totes les seves decoracions, l'altre era un dibuix del plànol on se situaria. Aquesta troballa va ser presentada al tercer Congrés Mundial sobre Gaudí, un congrés que passarà per la Xina i al març anirà a Xile.

📍 Fes clic aquí per rebre al teu mòbil les notícies més importants de Reus. És gratis!

🍅 Ets un apassionat de la cuina? Subscriu-te gratis al butlletí per rebre la recepta de la setmana al teu correu!

Comentaris