Tarragona Digital

Telegram : +34 639 048 422

E-Mail: info@tarragonadigital.com

S'aprova inicialment la reivindicada reubicació del transformador del barri Immaculada

Després de la perseverança durant vuit anys del veïnat, el transformador elèctric es traslladarà si no es presenten al·legacions durant el període d'exposició pública
Transformador ubicat al Barri Immaculada | Associació de Veïns Barri Immaculada

 

Els veïns i les veïnes del barri Immaculada de Reus podrien veure la llum al final de les seves reivindicacions després de vuit anys, amb l'aprovació inicial del projecte de reubicació del transformador elèctric. Aquest projecte forma part d'una de les iniciatives de gran format dels Pressupostos Participatius 2018. El passat, dijous 18 d'octubre, el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya va publicar l'edicte d'aprovació inicial del projecte que podria dur-se a terme a partir del 2019, si ningú presenta al·legacions al projecte durant el període d'exposició.

 

El veïnat del barri Immaculada porta vuit anys lluitant pel soterrament del transformador

El transformador elèctric del barri Immaculada, va ser motiu de polèmica entre el veïnat de la zona ara ja fa vuit anys. Els habitants del barri demanaven el soterrament del transformador, ja que consideraven que era una edificació perillosa. L'Associació de Veïns del barri Immaculada es va mobilitzar per buscar una solució a aquesta problemàtica, i va iniciar una campanya de recollida de firmes a través del porta a porta i per internet, mitjançant una pàgina web.

 

El veí més afectat per aquest transformador, ja que li entra dins de casa uns 30 centímetres, David Gaitán, afirma que «sense el suport del barri això no hagués vist mai la llum». «Estic molt content, perquè m'he sentit molt recolzat tant per l'associació de veïns, com per tot el veïnat», afegeix. La presidenta de l'Associació de Veïns del barri Immaculada, Esperanza Torrijos, manifesta que «és un projecte molt modern que no afectarà cap veí».

 

Transformador elèctric del Barri Immaculada. | David Gaitán

 

Veïns i veïnes van recollir firmes per a la reubicació

Durant els anys 2010 i 2011 es va procedir a la construcció de diferents habitatges i l'esmentat transformador exterior es va quedar al seu lloc original, tot i haver-hi un projecte pel seu soterrament. Al seu moment l'Ajuntament de Reus va desestimar el trasllat i va determinar incloure'l dins de l'entorn urbà, amb un disseny de grafiti imitant un conjunt de piles. Aquest transformador està situat a la cantonada del Passeig de l'Oliver amb el carrer de la Immaculada.

 

Des de l'Associació de Veïns del barri Immaculada es mostren molt satisfets que per fi s'hagi aprovat el projecte. La presidenta de l'Associació, Esperanza Torrijos, declara que «després de molts anys de lluita, el barri per fi veu la llum al final del túnel». Davant de tants anys darrere d'aquest projecte, concretament des del 2010, manifesta que «molts cops volíem tirar la tovallola, però el David — el principal veí afectat — insistia tant que ens animava a tots».

 

També afirma que els ha ajudat molt la Federació d'Associacions de Veïns, que els va recolzar en tot moment. D'altra banda, el barri Immaculada ha anat creixent i aquest transformador ha quedat obsolet, perquè ha de subministrar a tots els nous veïns. Per aquest motiu, el trasllat «serà molt beneficiós per tots els veïns i veïnes del barri».

 

Imatge de la primera sessió d'exposició dels projectes del Pressupostos Participatius 2018. | delCamp.cat
 

Projecte gran dels Pressupostos Participatius 2018

Aquest projecte va ser un dels quatre projectes grans que es van aprovar dels Pressupostos Participatius 2018, que compta amb un pressupost de 146.399, 99 euros amb obra i costos indirectes. El projecte comporta la reubicació del transformador a la plaça del Racó de l'Avi, que es moruà 30 metres d'on està ara. Amb una durada prevista de dos mesos, es pretendrà moure el transformador elèctric, ja que on està actualment ubicat comporta un perill pels vehicles que passen per allà, on ja s'han produït diversos xocs. També s'afegirà una tanca que envoltarà tot el transformador.

 

Model virtual del nou transformador del Barri Immaculada | TarragonaDigital.com

 

El principal veí afectat i impulsor del projecte de trasllat del transformador, David Gaitán, manifesta que «amb els pressupostos participatius vam veure la gran oportunitat», afegeix que «sense la col·laboració i el suport constant de tot el barri, no ens haguessin aprovat el projecte».

 

El transformador deixa al barri sense llum

A més, també suposa un problema pel veïnat, ja que produeix sobrecàrregues que deixen a gran part del barri sense llum, sobretot en dies de pluja. D'altra banda, també suposa un risc pels veïns i les veïnes del Barri Immaculada a causa de les ones electromagnètiques que desprèn el transformador elèctric. Primerament, ara ja fa més de 50 anys, aquest transformador estava al descobert uns 7 metres més enrere, a tocar de la finca del Mas de l'Anglès. Posteriorment es va moure a on està actualment situat i es va tapar, segons confirma un veí que porta tota la vida vivint al Barri Immaculada de Reus i que va estar afectat pel trasllat del transformador.

 

Model virtual del nou transformador del Barri Immaculada | TarragonaDigital.com

 

L'empresa d'electricitat podria col·laborar en les obres

El nou projecte es troba en tràmits administratius i suposa una iniciativa molt esperada pel veïnat. Les obres es basaran a enderrocar edificació que allotja la instal·lació, en urbanitzar l'espai alliberat per l'enderroc, refer la tanca, la pavimentació i eliminació del cablejat aeri, així com les obres d'integració del mòdul prefabricat a la tanca del parc. També es va contemplar la possibilitat que la companyia elèctrica participés en aquest procés, amb una intervenció econòmica de 94.800 euros. 

 

Si finalment s'acceptés la proposta, l'empresa elèctrica s'encarregaria de les obres de desmuntatge de l'actual instal·lació elèctrica, de la implantació del nou mòdul prefabricat i de la nova instal·lació i re-connexió a la xarxa elèctrica.

Comentaris