Tarragona Digital

Telegram : +34 639 048 422

E-Mail: info@tarragonadigital.com

Infància, mobilitat i civisme s'imposen als pressupostos participatius de Reus

Estand dels Pressupostos Participatius situat al Parc de Nadal de Reus | TarragonaDigital.com

 

Les votacions als pressupostos participatius de Reus han acabat aquest dilluns, 28 de gener, a les dotze de la nit. Ja es coneixen, per tant, la desena de projectes que veuran la llum gràcies a aquesta línia d'actuació, que ha recollit uns 2.000 vots menys vots que l'any passat, durant la primera edició d'aquesta iniciativa —dels 8.349 vots de l'any passat, als poc més de 6.210 d'enguany—. El nombre de vots no es pot equiparar al nombre de persones que han votat, i és que cada reusenc podia donar suport a un total de 6 projectes.

 

El projecte que ha recollit més vots, 367, és l'adaptació de les escoles bressol, que preveu un pressupost de 50.000 euros; el segon classificat, la instal·lació de desfibril·ladors, ha rebut 349 suports i compta amb un pressupost de 6.000 euros; per últim, el tercer projecte d'aquest podi, la insonorització de la biblioteca del Centre Cívic Ponent s'estima en un pressupost de 25.000 euros i 346 vots. Tots tres formen part de la categoria de 'petits projectes', que són els que no superen els 50.000 euros de pressupost. La classificació final ha patit alguns canvis importants respecte la de la setmana passada.

 

Els primers tres grans projectes

El reglament dels pressupostos participatius de Reus estableix que s'hagin d'executar, almenys, tres grans projectes. En aquesta categoria, per a propostes d'entre 50.000 i 150.000 euros de pressupost, la que ha rebut més suports és la de millorar el parc de la plaça d'Antoni Correig i Massó, al carrer de Mare Molas. Preveu un pressupost de 120.000 euros i hi han donat suport 317 persones.

 

Imatge de la sala polivalent de La Palma, remodelada | Ajuntament de Reus

 

Per darrere seu hi ha la millora notable de la sala polivalent de La Palma, amb 270 vots i 120.000 euros de pressupost. Es vol millorar l'espai dotant-lo de bombes d'aire fred i calent, equips d'il·luminació i so, un projector, una pantalla i la instal·lació de bancs i fons d'aigua a la zona exterior. El tercer gran projecte guanyador ha rebut 249 suports i porta per títol 'Reus, ciutat inclusiva'. Amb un pressupost de 150.000 euros preveu actuar en voreres, rampes i reixes d'embornals per facilitat la mobilitat de tots els reusencs.

 

Els sis petits projectes guanyadors

Els tres projectes amb més vots formen part de la categoria de 'petits projectes', que són els que no superen els 50.000 euros de pressupost. D'aquesta tipologia, segons el reglament, se n'han d'executar sis i, per tant, encara veuran la llum els tres següents. La instal·lació de fonts en parcs i places de Reus, ha rebut el suport de 228 persones i compta amb un pressupost de 50.000 euros.

 

Per darrere seu, amb 205 vots, l'actuació que permetrà adaptar l'entrada d'Educació Infantil de l'Escola Doctor Alberich i Casas, que requereix uns 25.000 euros. Tanca el grup de guanyadors l'ampliació del parc infantil del Parc de Sant Jordi, amb 191 vots i un pressupost estimat de 30.000 euros.

 

Parc infantil Reus | Miguel Cabrerizo

 

La comissió tècnica ampliarà la llista

Aquestes nou propostes són les que es faran realitat amb els pressupostos participatius, però no les úniques. El mateix reglament estipula que la partida total per als pressupostos participatius, de 750.000 euros, s'utilitzarà íntegrament i, per tant, si els nou projectes guanyadors no l'exhaureixen, se'n planificaran més.

 

Els nou classificats a hores d'ara sumen un pressupost total de 576.000 euros i, per tant, encara en queden 174.000 per destinar a altres projectes. Serà la comissió tècnica, aquest mateix dimarts, qui es reuneixi per atorgar el pressupost restant als següents projectes classificats. Per ordre de vots es tractaria de la millora de la il·luminació del carrer Astorga, amb 236 vots i 60.000 euros de pressupost.

 

El seguiria l'ampliació de la xarxa de carrils bici, amb 231 vots i 150.000 euros de pressupost. El seu cost, però, superaria la partida pressupostària total i, per tant, la comissió decidirà si se n'executa la part que es pugui amb el pressupost disponible o si, per contra, es descarta per passar al següent projecte més votat que es pugui dur a terme amb els 114.000 euros restants, que seria la col·locació de rajoles guia per facilitar la mobilitat de persones invidents amb 50.000 euros.

 

Per darrere quedarien les millores al parc del Trenet, amb 177 vots i 25.000 euros de pressupost; la instal·lació de cendrers a les papereres de la ciutat, amb 122 vots i 10.000 euros de pressupost; i la il·luminació del carrer de Cèlia Artiga, amb 112 vots i 25.000 euros de pressupost. Tot plegat, però es resoldrà després de la reunió de la comissió tècnica.

Comentaris