Prop d’una trentena de casos tractats des que es va crear el servei jurídic per als animals a Reus

El Servei d’Orientació Jurídica Animalista (SOJA), de l’I·lustre Col·legi d’Advocats de Reus té com a objectiu donar suport jurídic i assessorament en qüestions relacionades amb els animals
El SOJA ofereix servei jurídic personalitzat per cada denúncia | Àngel Ullate

El Servei d’Orientació Jurídica Animalista (SOJA) de l’I·lustre Col·legi d’Advocats de Reus ha atès 27 consultes en els seus dos anys d’existència. Aquesta iniciativa és un servei gratuït i pioner al territori que té com a objectiu donar suport jurídic i assessorament en qüestions relacionades amb els animals. A més, s’ha convertit en un projecte de referència per a altres col·legis d’advocats en aquesta matèria. 

NOVETAT: Sigues el primer en conèixer les notícies i els successos de Reus gratis al mòbil. Fes clic aquí!

Pel que fa al 2019, el Servei d’Assessoria Legal Animalista de l’I·lustre Col·legi d’Advocats ha atès 12 consultes, mentre que l’any anterior en van ser quinze. Precisament, aquest dimarts 10 de desembre se celebra el Dia Internacional dels Drets dels Animals. Per aquest motiu, la comissió per a la Defensa dels Drets dels Animals del Col·legi de l’Advocacia de Reus col·loca durant aquest matí, de les 10.00 hores a les 13.00 hores, un punt d’informació i assessorament a l’entrada dels Jutjats de Reus.

Allà s’hi farà difusió del Servei d’Orientació Jurídica Animalista (SOJA), que proporcionarà l’esmentada comissió col·legial des de fa gairebé dos anys, i també de la manera de procedir en cas de violència animal.

Aquesta serà la primera vegada, tal com assenyala la comissió, que es du a terme aquesta iniciativa. Al punt d’informació hi seran presents membres de la comissió i, a més, hi haurà un parell de gossos que han patit maltractament i abandonament, així com tríptics informatius de la tasca que es realitza. 

En dos anys el SOJA ha atès prop d'una trentena de casos | Arxiu

La majoria de denúncies, des de l’anonimat

El servei del SOJA està operatiu el primer divendres de cada mes, de 10.00 a 12.00 hores, a la seu de l’avinguda de Marià Fortuny. Un parell d’advocats gestionen els dubtes que es formulin amb la intenció de guiar en el camí legal a seguir en aquesta matèria. Les consultes també es poden fer a través del telèfon 977340850 i el correu electrònic cpda@advocatsreus.org.

Tots els participants treballen de manera altruista per donar cobertura als casos. El servei s’inicia quan es rep una denúncia, sigui per via telefònica o correu electrònic. En aquell moment, es decideix quina via optar per gestionar el problema i es posen a treballar el cas. La majoria de les denúncies es fan de manera anònima i en aquest àmbit els professionals mantenen l’anonimat.

És essencial una llar per a l’animal

Per una altra banda, el servei SOJA no només s’encarrega d’oferir gestió jurídica, sinó que en la majoria d’ocasions són els mateixos membres de l’entitat que van a recollir els animals abandonats o que gestionen l’adopció dels animals. A més, es troben denúncies de tota mena, des d’una negligència en una veterinària, el decomís d’una gossa que vivia amb indigents o casos de gossos robats. 

El SOJA és un servei totalment gratuït i altruista | Àngel Ullate
 

Conferència sobre com actuar en cas de maltractament d’un animal

Aquesta tarda, la seu de l’Il·lustre Col·legi d’Advocats acollirà la conferència ‘Els animals tenen drets, com actuar en cas de maltractament, visió jurídica i visió veterinària’, a partir de les 19.00 hores. La sessió anirà a càrrec de les ponents Aránzazu Garcés More, Fiscal Delegada de Medi Ambient de la Fiscalia de Reus, i Patricia Darder Solé, Veterinària i membre de la junta del Col·legi oficial de veterinaris de Tarragona. El col·loqui està coorganitzat per l’Escola de Pràctica Jurídica Guillem Maria de Brocà i la comissió per a la Defensa dels Drets dels Animals. 

"🔴 URGENT: Reus recorrerà la sentència del TSJC que anul·lava la seva adhesió a l'AMI" "👑🎄Reus tindrà «un Baltasar de veritat» a la Cavalcada de Reis"