NOU I GRATIS

Tens Telegram? Afegeix-te al canal de Tarragona Digital clicant aquí. T’encantarà!
Cambra de Comerç de Reus

El coronavirus enfonsa les previsions econòmiques segons el Radar Cambra

La primera onada del 2020 arriba per primera vegada a xifres negatives pel que fa a les expectatives de futur

Les expectatives del sector empresarial han caigut en picat a causa de la pandèmia de coronavirus. Així ho reflecteix el Radar Cambra presentat aquest dijous per la Cambra de Comerç de Reus i el Gabinet Ceres. Les impressions s'han recollit durant el mes de març i, tal com expliquen, s'evidencia un increment sobtat del pessimisme a partir del dia 12, vigília de començar el confinament.

«Tenim un increment important d'aquells que veuen la situació dolenta o molt dolenta, que passa de l'11% al 20%» destaca Hildebrand Salvat, director tècnic del Gabinet Ceres. Amb les dades de l'estudi a la mà, confirma que «prèviament a la declaració de l'estat d'alarma, la gent veia les coses, si fa no fa, com els mesos anteriors».

Comparativa de les dades registrades abans i després de decretar el confinament
La percepció empresarial empitjora a causa del coronavirus | Gabinet Ceres / Cambra de Comerç de Reus

La confiança empresarial, per primera vegada en negatiu

La darrera onada del Radar Cambra ja mostrava pessimisme entre l'empresariat, però actualment «les expectatives de futur encara són pitjor, cauen moltíssim». De fet, en aquesta edició és la primera vegada des que es fa el Radar Cambra, que va començar l'any 2013, en la qual es registren valors negatius pel que fa a les expectatives de futur.

L'Índex de Confiança Empresarial es calcula a partir de la valoració que els empresaris fan de la situació actual i comparant-la amb la que creuen que hi haurà pròximament. D'aquesta manera s'arriba a poder establir quina confiança hi ha entre les empreses pel que fa a l'evolució de l'economia, una previsió que, ara, ha baixat sota zero.

Això es traduirà, segons apunten els empresaris, en una caiguda de les inversions i una retallada de plantilles que, amb les dades actuals encara no es pot quantificar. El resum d'aquesta primera onada del Radar Cambra del 2020 és, tal com apunta Salvat, «una caiguda molt important de tots els indicadors, i sobretot de tots els que fan referència a les expectatives».

La comparativa de la situació actual amb la del darrer any tampoc en surt gaire ben parada. «Tot allò que anava en una dinàmica positiva s'ha trencat», sentencia Salvat.

Gràfics del Radar Cambra del primer trimestre del 2020
Les dades aportades a partir del 12 de març mostren una caiguda important de les previsions empresarials | Gabinet Ceres / Cambra de Comerç de Reus

No caure en el derrotisme

La situació de l'economia familiar va en consonància, segons s'ha recordat a l'exposició del Radar Cambra. Les dades actuals apunten que un 37% famílies ha vist reduïts els seus ingressos, i d'aquestes, la reducció mitjana ha estat del 43%. Malgrat tot plegat, des de la Cambra de Comerç de Reus i des de l'Ajuntament es vol llençar un missatge d'optimisme.

Jordi Just, president de la institució empresarial, considera que «l'últim radar mostrava un moderat optimisme, però el que ha vingut no estava previst ni ningú estava preparat per rebre-ho». Amb tot, considera que el teixit empresarial i social de la regió d'influència de la Cambra de Comerç de Reus és prou fort per sortir-se d'aquesta situació.

En la mateixa línia s'ha mostrat el regidor d'Empresa i Ocupació, Carles Prats. Considera que cal centrar-se en els missatges positius i d'optimisme perquè sigui aquesta visió la que s'acabi estenent tant a la societat com a l'evolució de l'economia.


Comentaris

envia el comentari