Tarragona Digital

Telegram : +34 639 048 422

E-Mail: info@tarragonadigital.com

Quatre projecte lideren els pressupostos participatius de Reus 2019

Han recollit més de 3.600 vots | Es perfilen els projectes amb més opcions de guanyar
Estand dels Pressupostos Participatius situat al Parc de Nadal de Reus | TarragonaDigital.com

 

La fase de votació dels pressupostos participatius s'acaba dilluns vinent, i quan resta una setmana per poder-hi votar, ja destaquen alguns projectes que, ara mateix, lideren amb força diferència les votacions. La inclusió social, la mobilitat i les zones verdes són tres dels àmbits que estan rebent més suports, tot i que amb una setmana per endavant, encara podrien canviar moltes coses.

 

Recta final per votar als pressupostos participatius

A hores d'ara ja s'han registrat més de 3.600 vots —en el moment de comprovar-ho TarragonaDigital, 3.645—. Aquests vots, però, no es poden identificar amb persones, i és que cada reusenc pot donar suport a sis projectes diferents, quatre de la categoria de 'petits projectes' —aquells amb un pressupost màxim de 50.000 euros— i dos més a la categoria de 'grans projectes' —amb un pressupost màxim de 150.000 projectes—.

 

L'any passat, 2.946 persones van prendre part en les votacions dels pressupostos participatius. Hi van registrar 8.349 vots, gairebé 5.000 més que els que s'han efectuat fins ara. Amb tot, durant la primera edició d'aquests pressupostos es va detectar una forta mobilització entorn aquells projectes que sorgien d'associacions de veïns o algunes AMPA.

 

Carles Pellicer, alcalde de Reus, i Montserrat Flores, regidora de Participació, presenten els pressupostos participatius | Jordi Olària

 

Els projectes que encapçalen les votacions

Els pressupostos participatius de Reus es divideixen en dues categories. Per una banda hi ha els 'petits projectes', que en aquesta edició apleguen 35 propostes, i els 'grans projectes', que n'apleguen 25. Les votacions constants poden fer variar el rànquing de projectes amb més vots, però en el moment de comprovar-ho, els petits projectes amb més èxit se centren en les escoles bressol i els desfibril·ladors.

 

L'adaptació de les escoles bressol amb elements per a infants amb capacitats diferents ha rebut 223 vots, seguida de la instal·lació de desfibril·ladors als polilleugers de la ciutat, que n'ha rebut 220. La insonorització de la sala del Centre Cívic Ponent ocupa la tercera posició amb 150 vots, a poca distància de la instal·lació de fonts en parcs i places de Reus, començant per la d'Antoni Gaudí, amb 145 vots. Tanca la llista de les cinc propostes més votades fins al moment l'ampliació del parc infantil del Parc de Sant Jordi, amb 128 vots.

 

Carril Bici Reus | Miguel Cabrerizo

 

Mobilitat i accessibilitat lideren els grans projectes

Pel que fa als grans projectes, el nombre de suports registrats està més igualat. Lidera la llista l'ampliació de la xarxa de carrils bici i de mobilitat rodada de baixa velocitat i creació de zones d'aparcament, amb 157 suports, els mateixos que el projecte de Reus, ciutat inclusiva, que vol revisar les voreres i rampes per a l’accessibilitat de tothom i revisar reixes de desaigües i clavegueram. Els segueixen propostes de millora de la plaça d'Antoni Correig Massó, al carrer de Mare Molas, amb 138 vots; la millora de La Palma amb una renovació total de la sala polivalent i amb 117 suports rebuts.

 

Tanca aquesta llista dels cinc grans projectes més votats la construcció d'espais d'ombra que també puguin protegir de la pluja les zones infantils del Parc del Trenet. El mateix projecte, pressupostat amb 150.000 euros, el màxim permès, preveu que en cas de generar romanent, és a dir, de no necessitat tot el pressupost per fer realitat el projecte, es pugui ampliar l'actuació a altres parcs infantils de la ciutat.

 

Contacte constant amb els proposants dels projectes

La metodologia que se segueix a l'hora de fer realitat els projectes guanyadors contempla mantenir un contacte constant amb aquelles persones que han registrat la proposta. Això fa que, en alguns casos, es pugui alentir el procés més del previst inicialment. És el cas del que ha passat, recentment, amb el tancament de les places de Mas Vilanova, que ha provocat que els veïns posessin el crit al cel; un projecte que, a hores d'ara, ja està en marxa.

Comentaris