NOVETAT

Totes les notícies del Tsunami Democràtic gratis al teu mòbil

La reforma del passeig de la Boca de la Mina de Reus veurà la llum al 2020

El projecte de reforma, que arrencarà a mitjans del 2019, inclou dos nous equipaments
L'arquitecte responsable i el govern presenten el projecte | Jordi Olària Gras

 

El passeig de la Boca de la Mina de Reus canviarà de fesomia per actualitzar l'espai. Aquest vespre s'ha presentat públicament el projecte d'arranjament de l'espai, que quan estigui acabat comptarà amb dos equipaments annexos. Per a l'alcalde de Reus, Carles Pellicer, l'obra permetrà acabar amb un 'deute històric' i actualitzar un passeig emblemàtic de la ciutat.

 

El Castell del Cambrer ha estat l'escenari de la presentació del projecte | Jordi Olària Gras

 

El projecte complet compta amb un pressupost de 3.632.769,60 euros i està cofinançat per la Unió Europea a través dels fons FEDER —per al Fons Europeu per al DEsenvolupament Regional—. D'aquesta manera, l'Ajuntament destinarà 2.126.404,77 euros al projecte que, a grans trets, preveu que es licitin els contractes públics de les obres i s'adjudiquin a mitjans de 2019, per tal d'acabar-les a mitjans de 2020.

 

El futur passeig de la Boca de la Mina s'ha concebut com un espai d'esbarjo, però també per a la pràctica d'esport i com una zona per fer salut. Per al sector educatiu tindrà un segon objectiu, i és el vessant que permetrà fer-hi activitats de descoberta del medi ambient i del patrimoni reusenc. És per tot plegat, expliquen des del govern local, que el projecte s'ha pensat per preservar i dignificar «un espai de gran valor natural, patrimonial i sentimental».

 

Imatge virtual del projecte del passeig de la Boca de la Mina | TarragonaDigital.com

 

Tres projectes diferents en un sol espai

La urbanització que es durà a terme al passeig de la Boca de la Mina es farà a través de tres projectes diferents. El primer que s'executarà és el passeig en si; es milloraran les condicions de drenatge i il·luminació, però se'l mantindrà com un espai de caràcter natural. Es recuperaran i milloraran les basses que hi ha al llarg del passeig, i s'habilitarà una plaça que ha de fer de punt d'unió i relació entre els diferents espais que s'hi han projectat.

 

Amb 150.306,93 euros de pressupost per a la redacció i direcció de les obres, aquesta primera part del projecte final s'ha previst que estigui acabada durant l'any 2019. El 2020 serà quan els reusencs puguin veure acabat tot l'espai, amb la incorporació del Parc de les Olors i el Jardí Agrari del Camp, dos espais que sumaran més de 18.000 metres quadrats de vegetació.

 

Imatge virtual del projecte del Parc de les Olors | TarragonaDigital.com

 

El Parc de les Olors

A l'altura de l'escola Mowgli, i incorporats a la trama urbana del barri Gaudí, d'aquí a dos anys hi ha d'haver dos nous equipaments. Per una banda, a la vorera sud del carrer de Saragossa, el Parc de les Olors. Amb 10.687 metres quadrats, està concebut com un espai d'espècies aromàtiques autòctones, el parc ha d'estar vinculat al barranc del Molí i tenir finalitats lúdiques i d'oci, amb zones per poder-s'hi aturar.

 

Imatge virtual del projecte del Jardí Agrari del Camp | TarragonaDigital.com

 

El Jardí Agrari del Camp

Es tracta d'una nova zona verda que ocuparà 7.709 metres quadrats i tindrà el perímetre tancat. Es dividirà en tres zones diferents en funció de la vegetació que s'hi plantarà, i que anirà dels arbres fruiters a l'horta, deixant un tercer espai com a prat verd per fer-hi activitats de lleure pensant, especialment, en les escoles de la ciutat. Per tal d'organitzar l'activitat que pugui arribar a tenir, s'hi construiran dos edificis que acolliran el centre de rebuda de visitants.

 

Zona inferior del passeig de la Boca de la Mina | Jordi Olària

 

Rutes culturals, històriques i esportives

L'actuació prevista al passeig de la Boca de la Mina també ha de servir, segons preveu el govern local, establir-hi rutes amb diferents temàtiques. Per una banda la cultural, i és que l'espai, un cop arranjat, ha de servir per reivindicar la configuració del Reus del segle XIX a través dels diferents passejos arbrats que tenia la ciutat. Se'l vol valorar com un espai tradicional d'esbarjo, però també com un element clau en la història de la ciutat.

 

És per això que es preveu una segona ruta a través dels masos del voltant de la Boca de la Mina, per constatar el pes que hi va tenir el modernisme, però també els refugis construïts durant la Guerra Civil. La relació del passeig amb el barri Gaudí i amb el desenvolupament urbà al segle XX serà l'única que, per ara, es preveu com a teatralitzada a través del personatge d'una venedora d'anissos.

 

El passeig de la Boca de la Mina suposa un dels principals espais naturals de la ciutat de Reus | Jordi Olària

 

L'aigua, l'escassedat que n'ha patit Reus al llarg dels anys i els mètodes que s'han utilitzat per combatre-la també tindran presència en aquest nou paquet de rutes. En concret a través d'una proposta que farà èmfasi en el sistema de captació d'aigua de Reus. En el marc d'una altra temàtica es plantejarà, també, una ampliació del projecte Rutes Reus. S'establiran diferents itineraris nous que enllaçaran el passeig amb espais del seu entorn, com la pedrera del Coubi, la Ruta Nord, o La Mussara.

💬 Fes clic aquí per rebre al teu mòbil l'actualitat de Reus. És gratis!

Comentaris