Reus desviarà 3,1 milions d'euros de Móra per salvar l'Hospital Sant Joan

Es tracta d'una mesura que el govern de Reus havia assegurat que no tornaria a prendre
Imatge d'arxiu de l'Hospital Sant Joan | Isma Llanes

 

L'Hospital Sant Joan de Reus ha confirmat, aquest matí, que les reserves de l'Hospital Comarcal de Móra d'Ebre serviran per eixugar el dèficit de l'any 2017. En concret es desviaran 3.128.805 euros de Gecohsa, l'empresa municipal del Grup Salut de l'Ajuntament de Reus que gestiona l'hospital de la Ribera d'Ebre. D'aquesta manera quedarà resolt el problema del dèficit amb el qual es va tancar l'any 2017 i que constituïa un dels esculls perquè el CatSalut assumís completament la gestió de l'Hospital Sant Joan.

 

El govern de Reus ja va utilitzar aquesta mesura per fet net als números vermells de l'any 2015 i, llavors, es va afirmar que no es tornaria a utilitzar aquest recurs. La idea inicial de la direcció de l'Hospital Sant Joan era que la Generalitat de Catalunya comprés Gecohsa pel valor de l'empresa i les seves reserves econòmiques. Aquesta possibilitat, però, hauria quedat en un segon pla; a falta d'informació oficial, algunes fonts apunten que l'auditoria que la Generalitat va encarregar per posar preu a Gecohsa hauria rebaixat força les pretensions de l'Ajuntament de Reus. 

 

Imatge de l'Hospital Comarcal de Móra d'Ebre. | TarragonaDigital

 

Els treballadors de Móra van fer una tancada per protestar

Per protestar precisament del desviament de fons de Móra a Reus, els treballadors ebrencs van organitzar una acció de protesta aquesta setmana. Al matí del dimecres, 12 de desembre, van iniciar una tancada de 24 hores a la recepció de l'Hospital de Móra. A més, van advertir que organitzarien més accions de protesta si al gener no es concreta com serà l'empresa pública que el CatSalut va anunciar que crearà per gestionar els dos hospitals. De fet, segons apunten fonts del Consell d'Administració, segons el contracte actual, és el CatSalut qui ha de dur a terme les inversions necessàries al centre hospitalari. 

 

La Generalitat gestionarà els hospitals de Reus i de Móra d'Ebre

La carambola que permetrà salvar l'Hospital Sant Joan ha d'acabar, també, transferint la gestió de l'Hospital de la Ribera d'Ebre en mans de la Generalitat. El govern català constituirà una nova entitat de dret públic perquè es faci càrrec de l'Hospital de Móra, una entitat que podria comptar amb presència de les comarques que el tenen com a referència en els seus òrgans de gestió.

 

L'Hospital Sant Joan ha d'acabar, també, en mans de la Generalitat tal com es va anunciar fa unes setmanes. Finalment, però, l'esperança del govern local de mantenir presència, encara que simbòlica, als òrgans de gestió de l'equipament s'ha esfumat, i serà el govern català, a través d'una entitat de nova creació, qui gestioni i financi l'Hospital Sant Joan de Reus.

💬 Fes clic aquí per rebre al teu mòbil l'actualitat de Reus. És gratis!

Comentaris