Reus organitza un cicle d'activitats per commemorar la fi de la Guerra Civil

La programació, que ja va començar l'11 de desembre, seguirà fins als mesos de març i abril
Imatge del refugi antiaeri de la Patacada, a Reus | ReusDiari.cat

 

 

Amb motiu de la commemoració del vuitantè aniversari de la Guerra Civil espanyola, l’Ajuntament de Reus, a través de l’Institut Municipal Reus Cultura/Museu de Reus i Arxiu, i amb la col·laboració del Centre de Documentació del Patrimoni i la Memòria Carrutxa, ha programat un seguit d’activitats que es duran a terme a diferents indrets i espais, entre els mesos de desembre de 2018 i abril de 2019, tot incidint en els fets d’aquell moment històric a la ciutat i el seu entorn, o les conseqüències més immediates que va tenir la guerra.

 

Segons han explicat des del consistori reusenc, es tracta d’un programa obert —al qual es podran incorporar nous actes i esdeveniments— que comptarà, com a pròxima activitat, amb la conferència «El front s’apropa a Reus. Els combats al Montsant i les Muntanyes de Prades», a càrrec de l’historiador Ezequiel Gort. La cita serà el dijous 27 de setembre, a dos quarts de vuit del vespre, al Centre Cultural El Castell.

 

La ruta comentada sobre els bombardejos a Reus, el passat dissabte

La programació d’aquest cicle commemoratiu ja va iniciar-se l’11 de desembre, amb una conferència de l’etnòleg i dinamitzador cultural reusenc Salvador Palomar, titulada «La construcció de refugis antiaeris, un exemple d’organització popular», i que va celebrar-se al Centre Cívic Llevant. El passat dissabte, 15 de desembre, també es va fer una ruta comentada sobre els bombardejos a la ciutat de Reus, que va sortir des de l’Escola Rubió i Ors i va incloure una visita al refugi antiaeri de la Patacada, unes trobades que es programen regularment.

 

Els següents actes previstos del cicle són els següents:

 

Dijous 27 de desembre, 19.30 hores, Centre Cultural El Castell. Conferència d’Ezequiel Gort, «El front s’apropa a Reus. Els combats al Montsant i les muntanyes de Prades».

 

Dimarts 15 de gener, 19.30 hores, Centre Cultural El Castell. Conferència de Joan Navais, «Sang, suor i llàgrimes. La repressió franquista a Reus».

 

Dimarts 29 de gener, 19.30 hores, Centre Cultural El Castell. «La guerra més propera», conversa amb Toni Orensanz, coordinador de la sèrie documental Tremolors (Canal Ebre/TAC 12).

 

Dimarts 12 de febrer, 19.30 hores, Centre Cultural El Castell. Conferència de Jaume Massó, «Guerra, pèrdua i recuperació del patrimoni cultural».

 

Dimarts 26 de febrer, 19.30 hores, Centre Cultural El Castell. «Memòria d’una guerra», projecció comentada del documental ‘La batalla de la memòria’, de Mario Pons.

 

Refugi antiaeri a la plaça del Mercadal | Arxiu Comarcal del Baix Camp

 

El cicle seguirà durant els mesos de març i abril

A més, el cicle continuarà, durant els mesos de març i abril, amb diverses conferències a l’arxiu de Reus sobre «Els camps de concentració. El cas de Reus», «Les formes de repressió quotidiana», o les taules rodones «Noms de dones» i «Els maquis. La resistència armada al franquisme».

💬 Fes clic aquí per rebre al teu mòbil l'actualitat de Reus. És gratis!

Comentaris