Un espectacle itinerant de la Fira de Circ Trapezi de Reus

El Trapezi de Reus convoca els 'Premis Trapezi Peces Audiovisuals'

La iniciativa, nascuda en el context pandèmic actual, vol incentivar la producció de noves narratives circenses, a través curtmetratges originals

La Fira Internacional de Circ de Catalunya, Trapezi, celebrarà la seva 25a edició entre el 12 i el 16 de maig a la ciutat de Reus. Enguany, per celebrar i el quart de segle i contextualitzant el circ a la situació contemporània dels últims mesos, el Trapezi, en conjunt amb l’Institut Municipal Reus Cultura (IMRC), ha llançat una nova activitat en forma de concurs i fa una crida internacional per participar en els ‘Premis Trapezi Peces Audiovisual’. Tal com apunten des del consistori, aquesta iniciativa vol «incentiva la producció de noves narratives de circ en aquest format», a través de petites peces originals, d’entre quatre i deu minuts.

Tens Telegram? Afegeix-te gratis al canal de TarragonaDigital: les millors fotos i vídeos, les últimes hores i ara també pots comentar! CLICA AQUÍ i apunta't ara, t'esperem!

Encara no ens segueixes a Telegram? 📲 Forma part de la nostra comunitat! Comenta i rep les notícies més importants de Reus al moment al teu mòbil i GRATIS. Clica aquí, t'estem esperant!

En aquest sentit, el Consell General de l’IMRC va aprovar ahir dimarts, 23 de març, la convocatòria de les bases dels premis, que es publicaran durant els pròxims dies al BOPT i al Taulell Electrònic de l’Ajuntament de Reus. La convocatòria, precisament, estarà oberta fins al 30 d’abril, inclòs. La finalitat dels premis, expliquen els organitzadors, «és donar visibilitat, a través de l’espai audiovisual i digital, a qualsevol experiència vinculada al circ i que sigui, a més, una exploració sobre com mostrar el circ en l’audiovisual».

Els premis comptaran amb dues categories, la categoria ‘Experiències de Circ’, amb peces concebudes des d’un punt de vista més històric i documental, que expliquin gires, història, trajectòria o experiències de circ social, entre d’altres; i la categoria ‘L’Art del Circ’, que valorarà els treballs centrats en l’exploració de la manera de mostrar el circ en l’audiovisual evocant la bellesa, la proesa, el risc, la superació personal, l’excel·lència tècnica o la narrativa corporal. Cada categoria tindrà un projecte guanyador, que s’endurà una dotació econòmica de 2.000 euros.

El jurat

El jurat, independent i de reconegut prestigi, estarà format per perfils provinents de l’àmbit audiovisual i vinculats amb el circ, el Trapezi i el món de la comunicació. En concret, el tribunal estarà constituït per Griselda Juncà Casasadellà (Associació de Professionals del Circ de Catalunya), Carles Pitarch Sales (Juandesafinado), Iolanda Fontgivell Pino (directora executiva del Trapezi), Leandro Mendoza Artagaveitia (director artístic del Trapezi) i Neus Molina Alfonso (periodista cultural).

D’entre les persones participants es valorarà, especialment, la col·laboració entre creadors de circ i creadors audiovisuals en la producció de les obres en ambdues categories, amb la voluntat de promoure la unió d’aquests dos àmbits artístics i professionals. Pel que fa a la categoria ‘Experiències de Circ’ es valorarà sobretot l’aposta clara de les peces en la difusió del patrimoni de circ immaterial (experiències, vivències…) i material (documentació, arxius…) des de qualsevol dels seus vessants.

En la categoria ‘L’Art del Circ’, finalment, es tindran molt en compte la investigació i l’exploració del llenguatge audiovisual i com representar el circ en aquest mitjà. La qualitat tècnica que implica una manca de recursos en equips visuals es tindrà en compte però no serà determinant, segons els organitzadors. La finalitat, apunten, «és crear una obra audiovisual sense estar condicionada pels mitjans tècnics».