Telegram : +34 639 048 422

E-Mail: info@tarragonadigital.com

Reus s'adhereix a un programa per a malalts de Crohn i colitis ulcerosa

'No puc esperar!' identifica els espais que posen els seus lavabos a disposició d'afectats per malalties inflamatòries intestinals
Un adhesiu distingeix els equipaments i establiments adherits al programa 'No puc esperar!' | Jordi Olària

 

La ciutat de Reus s'ha adherit al programa 'No puc esperar!' destinat a les persones que pateixen la malaltia de Crohn, colitis ulcerosa o altres patologies relacionades amb el tracte dijestiu i, sobretot, els intestins. Aquest programa implica que els equipament si establiments que s'hi adhereixen posen els seus lavabos a disposició d'aquestes persones encara que no siguin usuàries o clients. Noemí Llauradó, regidora de Salut de l'Ajuntament de Reus, explica que d'aquesta manera se'ls facilita la mobilitat, ja que es redueix el pataiment per si necessitaran utilitzar el servei i no en tindran cap a prop.

Malalts de Crohn i colitis acreditats

L'Associació de Malalts de Crohn i colitis ulcerosa expedeix un carnet que acredita que la persona afectada pateix aquesta dolència, un distintiu que també és accessible per a pacients als quals s'ha ostomitzat, colectomitzat o se'ls ha practica una cirurgia al recte, per exemple, a causa d'un càncer. A més, els professionals mèdics que col·laboren amb el projecte també poden acreditar, si ho creuen convenient, una persona que no pateixi cap d'aquestes dolències. A través d'aquest carnet, que a Reus es distribueix des de l'Hospital Sant Joan, els afectats poden acreditar-se als establiments o equipaments adherits al programa per utilitzar el lavabo.

La regidora de Salut de l'Ajuntament de Reus, Noemí Llauradó, explica el programa 'No puc esperar!' | Jordi Olària

 

Una cinquantena d'espais adherits al 'No puc esperar!'

En el moment de posar-se en marxa, el programa compta, a Reus, amb 54 espais adherits al projecte. Més d'una quarantena són equipaments municipals, des de l'Ajuntament mateix a espais com els Centres Cívics o els Mercats, un fet que segons la regidora Noemí Llauradó, «permet cobrir gairebé tota la ciutat». N'hi ha una desena, però, que ja són establiments privats, tan botigues com bars i restaurants. La intenció de la regidoria de Salut és animar el sector privat a seguir-se incorporant al programa per tal de cobrir més i millor tota la ciutat de Reus.

 

El sector privat, i en concret el de la restauració, és el que pot suposar ampliar l'horari durant el qual els pacients de malalties inflamatòries intestinals poden disposar de lavabos arreu de la ciutat. És per això, i per oferir més d'aquesta cinquantena de lavabos inicial, que des de l'Ajuntament de Reus s'anima als propietaris de locals com restaurants, bars, però també de botigues a adherir-se al programa.

 

El distintiu de 'No puc esperar!' és visible també a l'interior dels equipaments | Jordi Olària

 

Cinc anys del programa d'àmbit català

'No puc esperar més!' és un programa d'àmbit català que va néixer l'any 2013 i que compta amb el suport del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya. A Reus va arribar el setembre del 2017, quan el plenari municipal va aprovar una moció del PSC per adherir-s'hi i promocionar-lo entre el sector privat de la ciutat. Les malalties infeccioses intenstinals, que no són contagioses, afecten cinc milions de persones a tot el món, tres dels quals a Europa. A l'estat espanyol les pateixen 150.000 persones i a Catalunya 30.000.

 

El programa en un aplicatiu mòbil

El web del programa 'No puc esperar!' permet localitzar en un mapa els lavabos adherits al programa més propers. Aquesta mateixa eina es troba, també, en format d'aplicació per a mòbils, per tal que els pacients d'aquestes afectacions puguin trobar-los ràpidament quan són al carrer, un mapa on ara també figura la ciutat de Reus, els seus equipaments municipals i els establiments privats que s'hi vagin adherint.

💬 Fes clic aquí per rebre al teu mòbil l'actualitat de Reus. És gratis!

Comentaris